Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Για να σωθεί ο ΠΑΟΚ, η κυβέρνηση δεν πρέπει να κρατήσει τον λόγο της!

Η ειδησεογραφία της Τετάρτης (23/11) για τον ΠΑΟΚ προτάσσει την επίσκεψη Θοδωρή Ζαγοράκη, Θανάση Κατσαρή και Δημήτρη Σαχπατζίδη στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Παντελή Οικονόμου. Γράφει ο Κυριάκος Θωμαΐδης
Για να σωθεί ο ΠΑΟΚ, η κυβέρνηση δεν πρέπει να κρατήσει τον λόγο της!
Οι τρεις παράγοντες του Δικεφάλου του Βορρά ζήτησαν ρύθμιση των χρεών της ΠΑΕ προς το Δημόσιο. Υπολογίζεται ότι η οφειλή του ΠΑΟΚ αγγίζει τα 21 εκατομμύρια ευρώ και μαζί με τις παγωμένες υποχρεώσεις του, που θα κριθούν από τα φορολογικά δικαστήρια, φτάνει τα 26 εκατομμύρια.
Από τα 21 εκατομμύρια ευρώ, ο ΠΑΟΚ δέχεται να πληρώσει τα 10,8, που αποτελούν το πρωτογενές κεφάλαιο. Μάλιστα ζητάει μια μακροχρόνια ρύθμιση, η οποία δεν θα καταβάλλεται από τον ίδιο, αλλά από τον… ΟΠΑΠ!
Το ερώτημα που προκύπτει είναι πώς ο πλέον κερδοφόρος ημικρατικός οργανισμός της χώρας μπορεί να αναλάβει μια τέτοια δέσμευση, ακόμη κι αν έχει ανταποδοτικά οφέλη από τον ΠΑΟΚ (χορηγία φανέλας και διαφημίσεις στο γήπεδο της Τούμπας). Με βάση τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης απέναντι στην Τρόικα, ο ΟΠΑΠ θα πουληθεί στους ιδιώτες το πρώτο εξάμηνο του 2012.
Μάλιστα υπολογίζεται ότι το κράτος δεν πρόκειται να διατηρήσει περισσότερο από το 10% των μετοχών της εταιρείας (αυτήν τη στιγμή κατέχει το 34%). Αρα είναι σχεδόν αδύνατο η σημερινή διοίκηση του ΟΠΑΠ να δεσμεύσει την επόμενη, η οποία θα προκύψει από την πώληση στους ιδιώτες. Αλλωστε δεν έμειναν παραπάνω από οκτώ μήνες, εκτός κι αν η ελληνική κυβέρνηση δεν τηρήσει τα υπεσχημένα στους δανειστές της.
Το συμπέρασμα που μπορεί να βγάλει κανείς είναι ότι για να σωθεί ο ΠΑΟΚ πρέπει να μην κρατήσει τον λόγο της η ελληνική πολιτεία! Θα είχε ενδιαφέρον να πληροφορούμασταν την απάντηση που έδωσε ο κύριος Οικονόμου στους τρεις παράγοντες της ομάδας της Θεσσαλονίκης, καθώς είναι αυτονόητη υποχρέωσή του να επισημάνει αυτή την καίρια αντίφαση της πρότασής τους.
Ωστόσο, στον ΠΑΟΚ υπάρχει κι άλλο πρόβλημα: εδώ και καιρό συζητείται το περιβόητο πόρισμα της επιτροπής διαφάνειας του Ερασιτέχνη, το οποίο ανακάλυψε διαχειριστικά προβλήματα στην ΠΑΕ. Παρά τις επικλήσεις νουνεχών παραγόντων, ο Θοδωρής Ζαγοράκης επέλεξε να μην δημοσιοποιήσει το σχετικό πόρισμα, το οποίο διερεύνησε την τετραετή θητεία του. Περιμέναμε μία άλλη αντιμετώπιση από έναν άνθρωπο που έχει δοξάσει το ελληνικό ποδόσφαιρο και πήρε το μεγάλο ρίσκο να κατέβει από το θρόνο του αρχηγού των πρωταθλητών Ευρώπης και να περάσει μέσα από την άγονη εποχή της Τούμπας.
Το 2007 ο Ζαγοράκης τόλμησε να αναλάβει μία υποχρέωση που δεν του ανήκε και συσπείρωσε μία πολύ μεγάλη δυναμική των φίλων του ΠΑΟΚ, την οποία του την πιστώνουν όλοι. Από την άλλη πλευρά όμως, διαχειρίστηκε τη μεγαλύτερη ομάδα της Βόρειας Ελλάδας με χρήματα των φιλάθλων. Υπό αυτήν την έννοια, είναι καθήκον του να δημοσιοποιήσει το πόρισμα του διαχειριστικού ελέγχου, για να πείσει αυτούς που στερήθηκαν –ή και στέρησαν χρήματα από την οικογένειά τους– για να βοηθήσουν τον ΠΑΟΚ. Δεν αρκεί μόνο να λέει ότι ο κόσμος είναι ο αιμοδότης της ομάδας. Πρέπει να αποδείξει ότι τον σέβεται, τον υπολογίζει και φροντίζει για το υστέρημά του.
ΤΑ ΔΥΟ ΛΑΘΗ ΤΟΥ ΖΑΓΟΡΑΚΗ
Δύο ήταν οι λανθασμένες επιλογές του Θοδωρή Ζαγοράκη στην τετραετή θητεία του: η τρίμηνη επιλογή του Βασίλη Γκαγκάτση στη θέση του εκτελεστικού διευθυντή της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, που ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά ενός κόσμου –ο οποίος υπέφερε από την κακοδιοίκηση του ελληνικού ποδοσφαίρου την περασμένη δεκαετία– και οι τακτικές συνομιλίες του με τους οργανωμένους οπαδούς. Αναγκάστηκε να μεταβεί ο ίδιος σε συνδέσμους φιλάθλων για να τους πείσει ότι όλα βαίνουν καλώς, δημιούργησε μία σχέση εξάρτησης και βλέποντας το δέντρο, έχασε το δάσος: τους πολυπληθείς ανώνυμους ΠΑΟΚτζήδες.
Πηγή: Εξέδρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: