Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Νυν υπέρ πάντων ο αγών της… παπαρούνας!!

Η ιστορία, λένε, πάντα επαναλαμβάνεται. Ξεφυλλίζοντας τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων πριν από μερικές εβδομάδες, το θέμα που ξεχώριζε ανάμεσα στις τετριμμένες, πια, κραυγές περί επικείμενης πτώχευσης ήταν εκείνο των περίφημων πανό που λίγο έλειψε να σημάνουν την έναρξη της επανάστασης μέσα από τα γήπεδα.
Νυν υπέρ πάντων ο αγών της… παπαρούνας
Γράφει ο Δημήτρης Δραγώγιας.
Το επιχείρημα όσων διέταξαν από διακοπές αγώνων έως (και) συλλήψεις οπαδών, ένα και μοναδικό και πλήρως αμφισβητούμενο: ποδόσφαιρο και πολιτική δεν πάνε μαζί.
Κι αν οι Αγγλοι μάς απέδειξαν τις τελευταίες ημέρες γιατί οι σχέσεις μας κάθε άλλο παρά θερμές υπήρξαν ιστορικά προτιμώντας να μας λοιδορήσουν με το ριάλιτι «Γίνε Ελληνας για μια εβδομάδα» παρά να σταθούν αλληλέγγυοι στο ελληνικό δράμα, έφτασε η ώρα και για το δικό τους πανό, έστω κι αν αυτό έχει σχήμα παπαρούνας και χρώμα κατακόκκινο.
Ενενήντα τρία χρόνια συμπληρώνονται αύριο από το σφύριγμα της λήξης των εχθροπραξιών του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και η 11η Νοεμβρίου είναι για κάθε χώρα της Κοινοπολιτείας εθνική επέτειος, όπου τα θύματα του πολέμου τιμώνται όπως πραγματικά αξίζει σε κάθε εθνικό ήρωα. Από την Αυστραλία έως την Ιρλανδία μικροί και μεγάλοι φορούν στο πέτο μια κόκκινη παπαρούνα, που το χρώμα της θυμίζει το αίμα εκείνων που θυσιάστηκαν στα πεδία των μαχών και κυρίως σε εκείνα της Φλάνδρας, όπου η φύση έσπερνε τα όμορφα λουλούδια αψηφώντας τη φρίκη του πολέμου.
Δυστυχώς, την ίδια συγκίνηση με τους Βρετανούς δεν έχουν και οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου, παρότι σ’ αυτούς οφείλουν την ύπαρξη του ίδιου του αθλήματος. Σε μια πρωτοφανή κίνηση, η FIFA διέταξε την αγγλική ομοσπονδία να ξεχάσει τα περί εθνικής επετείου, τουλάχιστον όσο διαρκεί η φιλική αναμέτρηση των 11 του Καπέλο με την Εθνική Ισπανίας, επικαλούμενη τι άλλο; Το δόγμα «έξω η πολιτική από το ποδόσφαιρο». Μάλιστα, η στάση της είναι τόσο σκληρή που πέντε ημέρες πριν από τη σέντρα έδωσε εντολή στον διαιτητή του αγώνα να μη δείξει με το σφύριγμά του τη βούλα του κέντρου εάν υποπέσουν στην αντίληψή του κόκκινα σημάδια που παραπέμπουν στο γνωστό λουλούδι στις φανέλες των παικτών.
Το ελληνικό σίριαλ με τα πανό της οργής μπορεί να κόπηκε πρόωρα για να δώσει τη θέση του σε μια πιο συγκλονιστική σαπουνόπερα με τίτλο «Ποιος θέλει να γίνει πρωθυπουργός», όμως οι Αγγλοι και κυβέρνηση διαθέτουν και ανάλογους περισπασμούς δεν έχουν, επομένως δεν αποκλείεται η FIFA να οδηγεί σε αυτογκόλ.
Τη Σταυροφορία «κάτω τα χέρια από τις παπαρούνες» οδηγεί ο Αγγλος πρωθυπουργός, που άρπαξε την πένα του σαν άλλο μουσκέτο και επιτέθηκε στη FIFA απαιτώντας να αλλάξει την «παράλογη απόφασή της». Μια και οι εκκλήσεις για συναίνεση είναι στη μόδα, κάλεσε όλες τις αθλητικές ομοσπονδίες να «αντιταχθούν σφόδρα» σε εκείνους που αποφάσισαν να στερήσουν από τους παίκτες να τιμήσουν με τον δικό τους τρόπο τους προγόνους τους.
Η αντίδραση του Ντέιβιντ Κάμερον κάθε άλλο παρά ενστερνίζεται την αρχή της διπλωματίας, όμως οι Βρετανοί φημίζονται για τις ικανότητές τους στους ελιγμούς και στο ποδόσφαιρο τακτικής, καθώς η φαντασία ανήκε πάντα στους Λατίνους. Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία δεν φαίνεται να ακολουθεί την προτροπή του πρωθυπουργού για φουλ επίθεση καθώς ξέρει καλά πως το γκολ δεν σου εξασφαλίζει τη νίκη, εάν πρώτα δεν καλύψεις τα μετόπισθεν.
Ετσι, κυκλοφόρησε λίστα με δώδεκα τρόπους να μείνουν το βράδυ του Σαββάτου όλοι ευχαριστημένοι. Οι οπαδοί και οι παίκτες να γιορτάσουν στο «Γουέμπλεϊ» την εθνική επέτειο και στις φανέλες να μην υπάρχουν παπαρούνες παρά μόνο το εθνόσημο.
Μήπως, όμως, οι αγώνες που δόθηκαν γι’ αυτό αξίζουν κάτι παραπάνω από μια ακόμη υποχώρηση μπροστά σ’ ένα τελεσίγραφο;
Πηγή: Εξέδρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: