Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Πετρόπουλος, νούμερο «11»!

Η φανέλα του «Μητσάρα», η αποθέωση του Γιάννη Καλλιτζάκη, τα γκολ του Νίκου Λυμπερόπουλου... Μια ξεχωριστή δεκάδα από πρόσωπα και στιγμές που σημάδεψαν τις μετακινήσεις από Παναθηναϊκό σε ΑΕΚ.

Πετρόπουλος, νούμερο «11»!
Δημήτρης Σαραβάκος
Για τον Παναθηναϊκό ήταν σημαία. Για την ΑΕΚ, μια πρόκριση! Μετά από μια τεράστια καριέρα με το τριφύλλι στο στήθος, ο Δημήτρης Σαραβάκος αποφάσισε το καλοκαίρι του 1994 να μετακομίσει στη Νέα Φιλαδέλφεια και να χαρίσει στην ΑΕΚ μια από τις μεγαλύτερες στιγμές της σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο μεγάλος μικρός πέτυχε δύο γκολ στο πρώτο ματς με τους Ρέιντζερς για τα προκριματικά του Champions League και ουσιαστικά της χάρισε την πρόκριση.
ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ ΑΠΟ ΠΑΟ: Καλοκαίρι 1994
ΠΗΓΕ ΣΤΗΝ ΑΕΚ: Καλοκαίρι 1994
ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΕΚ: Καλοκαίρι 1997
ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΟ: Έχασε πέναλτι εναντίον του Παναθηναϊκού στον τελικό του κυπέλλου το 1995 και με τον κόσμο να φωνάζει «Μητσάρα βαζέλα, βγάλε τη φανέλα». Είχε εκτελέσει το πέναλτι μπροστά στο πέταλο με τους οπαδούς του τριφυλλιού.
 Γιάννης Καλιτζάκης

Είχε επεισόδιο με τον κόσμο του Παναθηναϊκού και με τη λήξη του συμβολαίου του έφυγε από την Παιανία και αποφάσισε να συνεχίσει την καριέρα του στην ΑΕΚ. Τίμησε το τριετές του συμβόλαιό κι έφυγε κατόπιν επιθυμίας του Γιάννη Παθιακάκη. Δεν προκάλεσε, δεν προκλήθηκε, δεν αγάπησε, δεν αγαπήθηκε. Παρέμεινε στη συνείδηση του κόσμου ως παίκτης του Παναθηναϊκού.

ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ ΑΠΟ ΠΑΟ: Καλοκαίρι 1997
ΠΗΓΕ ΣΤΗΝ ΑΕΚ: Καλοκαίρι 1997
ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΕΚ: Καλοκαίρι 2000
ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΟ: Στην πρώτη του κόντρα με τον Παναθηναϊκό είχε δοκάρι στο 5ο λεπτό, με τον κόσμο του τριφυλλιού να τον αποθεώνει (επίσης) και με τη φάση μπροστά στη Θύρα 21 της Ν. Φιλαδέλφειας, δηλαδή μπροστά στους οπαδούς της φιλοξενούμενης ομάδας.

Γιώργος Δώνης

Μετά την μεγάλη κούρσα του Άμστερνταμ έφυγε από τον Παναθηναϊκό με προορισμό την Αγγλία και στόχο τη μεγάλη καριέρα στην Premier League. Στην ΑΕΚ υπέγραψε τον Ιανουάριο του 1998 συμβόλαιο 4,5 ετών, που τον έκανε τον δεύτερο πιο ακριβοπληρωμένο ποδοσφαιριστή μετά τον Ντέμη Νικολαΐδη. Εποχές ΕΝΙΚ, εποχές σπατάλης! Δεν πρόσφερε στην ΑΕΚ σχεδόν τίποτα και επέστρεψε στην Αγγλία, αλλά σε χαμηλότερη κατηγορία, μετά από 1,5 χρόνο. Το ίδιο αποτυχημένο χαρακτηρίστηκε και το πέρασμά του ως προπονητής, όταν η καλύτερη στιγμή του ήταν η νίκη επί του Παναθηναϊκού στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος.

ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ ΑΠΟ ΠΑΟ: Καλοκαίρι 1996
ΠΗΓΕ ΣΤΗΝ ΑΕΚ: Ιανουάριο 1998
ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΕΚ: Μάρτιο 1999
ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΑ: Οι οπαδοί της ΑΕΚ τον θυμούνται μόνο για την κούρσα από δεξιά που είχε κάνει στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και η οποία έφερε το 1-0 του Μαρτσέλο. Είχε υπογράψει για 4,5 χρόνια, αλλά αντέδρασε την εποχή Στεπάνοβιτς με αποτέλεσμα να τιμωρηθεί από τη διοίκηση και τον Μάρτιο να αποχωρήσει με συμβιβασμό.

Δημήτρης Μάρκος

Ένας ακόμα ποδοσφαιριστής που θεώρησε ότι στο δρόμο από τον Παναθηναϊκό για την ΑΕΚ, μπορεί να περάσει από την Αγγλία. Ο Δημήτρης Μάρκος συνέδεσε το όνομά του περισσότερο με την πράσινη φανέλα, παρά με την κίτρινη με την οποία αγωνίστηκε για δύο χρόνια. Ίσως, μάλιστα, περισσότερα απ’ όλα να συνέδεσε το όνομά του με τον ΠΑΟΚ, όπου ήταν ο τελευταίος μεγάλος σταθμός της καριέρας του.

ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΟ: Καλοκαίρι 1997
ΠΗΓΕ ΣΤΗΝ ΑΕΚ: Καλοκαίρι 1998
ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΕΚ: Καλοκαίρι 2000
ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΟ: Έφυγε από την ΑΕΚ, αλλά γύρισε. Μετά από την καριέρα του στον ΠΑΟΚ και ένα εξάμηνο πέρασμα από τον Θρασύβουλο, δέχτηκε πρόταση από τον Ίλια Ίβιτς και εντάχθηκε στο τιμ του τεχνικού διευθυντή της Ένωσης. Αποχώρησε από τη θέση μετά την αποχώρηση του Ντέμη Νικολαΐδη από την ΑΕΚ.

Μπλένταρ Κόλα

Ανήκει στην ίδια κατηγορία με τον Δημήτρη Μάρκο, αλλά ακόμα… χειρότερα. Στην ΑΕΚ είναι το συνώνυμο του «πέρασε και δεν ακούμπησε», αφού έμεινε λίγο και πρόσφερε λιγότερο. Μετά το τέλος της καριέρας του, όμως, και μετά την ανάληψη της ΠΑΕ από τον Ντέμη Νικολαΐδη επέστρεψε και ανέλαβε πόστο στις ακαδημίες της Ένωσης.

ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΟ: Καλοκαίρι 2000
ΠΗΓΕ ΣΤΗΝ ΑΕΚ: Οκτώβριο 2001
ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΕΚ: Καλοκαίρι 2002
ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΟ: Στο τελευταίο ντέρμπι που έπαιξε με αντίπαλο την ΑΕΚ σκόραρε στις καθυστερήσεις του αγώνα και έδωσε τρεις πολύτιμους βαθμούς στον Παναθηναϊκό. Δεν έπαιξε ποτέ ως αντίπαλος του τριφυλλιού με τη φανέλα της ΑΕΚ.

Νίκος Λυμπερόπουλος

Όταν τελειώσει την καριέρα του, ίσως και να είναι το σημείο αναφοράς ποδοσφαιριστών που έχουν φορέσει τη φανέλα δύο μεγάλων ομάδων. Στην ιστορία Παναθηναϊκού και ΑΕΚ πιθανώς και να γράφει τον πρόλογο. Ο Νίκος Λυμπερόπουλος έχει αποθεωθεί από τον κόσμο των πρασίνων και λατρεύεται από τους οπαδούς της ΑΕΚ, ειδικότερα μετά την επιστροφή του από το εξωτερικό, ώστε να κλείσει την καριέρα του με τα κιτρινόμαυρα. Έχει πληγώσει και τις δύο ομάδες και συνεχίζει να το κάνει ως πιο αισθηματικός... επαγγελματίας.

ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΟ: Καλοκαίρι 2003
ΠΗΓΕ ΣΤΗΝ ΑΕΚ: Καλοκαίρι 2003
ΕΦΥΓΕ: Καλοκαίρι 2008
ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΟ: Κάθε γκολ του και μια διαφορετική ιστορία, σε κάθε γκολ και λίγο πιο έντονος πανηγυρισμός. Στην επιστροφή του στη «Λεωφόρο» σκοράρει, δεν το πανηγυρίζει και κερδίζει το χειροκρότημα των οπαδών του τριφυλλιού. Από τότε ως τώρα έχει πετύχει τρία κρίσιμα γκολ εις βάρος του Παναθηναϊκού. Το πρώτο του γκολ με τη φανέλα της ΑΕΚ, το πέτυχε στη Λεωφόρο! Αν είναι της μοίρας...

Γιώργος Αλεξόπουλος

Μια ιδιάζουσα περίπτωση. Παίκτης του Παναθηναϊκού για χρόνια, αλλά σε ελάχιστες συμμετοχές σε ντέρμπι εναντίον της ΑΕΚ. Εύκολο να ξεχαστεί στην αναφορά παικτών που έχουν κάνει τη διαδρομή Παιανία-Ν. Φιλαδέλφεια, αφού έφυγε... παιδάκι από τον Παναθηναϊκό και πήγε άνδρας στην ΑΕΚ.

ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΟ: Καλοκαίρι 2001
ΠΗΓΕ ΣΤΗΝ ΑΕΚ: Καλοκαίρι 2005
ΕΦΥΓΕ: Καλοκαίρι 2010
ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΟ: Παρότι είναι παιδί των Ακαδημιών του Παναθηναϊκού, δεν θεωρείται ως παίκτης που έφυγε από το τριφύλλι για την ΑΕΚ. Η καριέρα του έμοιαζε να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, όταν από τον ΠΑΟ, βρέθηκε στον Ηρακλή και κατόπιν στο Αιγάλεω. Η πορεία του στην ΑΕΚ σημαδεύτηκε από τους συνεχείς τραυματισμούς, μετά την πρώτη αξιόλογη σεζόν.

Μίλτος Σαπάνης

Έμοιαζε ως μια από τις τελευταίες περιπτώσεις. Μια περίπτωση, μάλιστα, που «ψηνόταν» καιρό, αλλά όλο καθυστερούσε για κάποιο λόγο. Ο Μίλτος Σαπάνης στα χρόνια που έπαιξε στον Παναθηναϊκό θα χαρακτηριζόταν από το «ούτε κρύο, ούτε ζέστη», ενώ η παρουσία του στην ΑΕΚ ήταν μάλλον «κρύο και κρύο». Γι' αυτό και έληξε άδοξα.

ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΟ: Καλοκαίρι 2005
ΠΗΓΕ ΣΤΗΝ ΑΕΚ: Καλοκαίρι 2005
ΕΦΥΓΕ: Τον Γενάρη του 2007.
ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΟ: Έφυγε με πολλά παράπονα. Παραδέχτηκε ότι είχε πρόταση να μετακομίσει ένα χρόνο νωρίτερα στην ΑΕΚ και δεν δίστασε να πει ότι ήταν λάθος του που δεν πήρε την απόφαση. Στην τελευταία του συνέντευξη δήλωσε ότι μικρός ήταν οπαδός της ΑΕΚ. Πόσοι τον πίστεψαν, δεν είναι γνωστό.

Άγγελος Μπασινάς

Από την πρώτη στιγμή που έφυγε από τον Παναθηναϊκό υπήρχε το σενάριο. Κάθε μεταγραφική περίοδο ακουγόταν έντονα κι έγινε πραγματικότητα, έστω κι αν χρειάστηκε να περάσουν χρόνια και ενδιάμεσοι σταθμοί.  Ο Άγγελος Μπασινάς ήταν το τελευταίο – μαζί με τον Κυργιάκο - μεταγραφικό απόκτημα της ΑΕΚ από τον Παναθηναϊκό. Από τις ακαδημίες του τριφυλλιού έπαιξε στην πρώτη ομάδα, διετέλεσε αρχηγός, θεωρήθηκε σημαία, πριν γίνει η υποστολή. Στην ΑΕΚ δεν κατάφερε να μείνει για καιρό, αφού ήταν εκτός φόρμας και από τους παίκτες που πιστώθηκαν στον Ντέμη Νικολαΐδη και «μαυρίστηκαν» μετά την αποχώρησή του.

ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ ΑΠΟ ΠΑΟ: Σεπτέμβριο 2005
ΠΗΓΕ ΣΤΗΝ ΑΕΚ: Αύγουστο 2008
ΕΦΥΓΕ: Γενάρη 2009.
ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΟ: Το γυαλί ήταν ραγισμένο, όμως έσπασε οριστικά στο παιχνίδι της πρώτης με την επόμενη ομάδα του στην Ελλάδα. Το Παναθηναϊκός-ΑΕΚ (0-0) στη Λεωφόρο ήταν το τελευταίο του ματς φανέλα των πρασίνων και για την απόδοσή του είχε ακούσει πολλά αρνητικά σχόλια. Έξω από το «Απ. Νικολαΐδης» περίμεναν οπαδοί του Παναθηναϊκού για να τον αποδοκιμάσουν μετά το φινάλε του αγώνα. Το πρώτο του παιχνίδι μετά την επιστροφή του στο ελληνικό πρωτάθλημα ήταν απέναντι στην πρώην του ομάδα. Έκανε ντεμπούτο στις 31 Αυγούστου με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό.

Σωτήρης Κυργιάκος

Μια ιδιαίτερα περίεργη ιστορία, που ακόμα και τώρα μπορεί να έχει ανατρεπτικό φινάλε. Αν η φημολογία χρόνων επιβεβαιωθεί, τότε ίσως να αποτελέσει τον μοναδικό παίκτη μετά τον Δημήτρη Σαραβάκο που θα επιστρέψει στον Παναθηναϊκό μετά το πέρασμά του από την ΑΕΚ. Ο Σωτήρης Κυργιάκος διετέλεσε αρχηγός της Ένωσης και κουβάλησε μαζί του την... έχθρα που είχε με τον Ολυμπιακό, αφού φόρεσε για πρώτη φορά το περιβραχιόνιο μέσα στο Καραϊσκάκη. Οι σχέσεις του με το τριφύλλι υπήρξαν τεταμένες όλο αυτό το διάστημα, ωστόσο εμφανίζεται συχνά ως ο αμυντικός που θα δώσει τέλος στο πρόβλημα του τριφυλλιού.

ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ ΑΠΟ ΠΑΟ: Γενάρη 2005
ΠΗΓΕ ΣΤΗΝ ΑΕΚ: Αύγουστο 2008
ΕΦΥΓΕ: Αύγουστο 2009
ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΟ: Το πρώτο του, αλλά και το τελευταίο του παιχνίδι με τα κιτρινόμαυρα στο ελληνικό πρωτάθλημα ήταν εναντίον του Παναθηναϊκού. Έκανε ντεμπούτο, όπως και ο Άγγελος Μπασινάς, στην πρεμιέρα της σεζόν 2008-09 απέναντι στο τριφύλλι και αποχώρησε ως αλλαγή στο 70ο λεπτό του αγώνα πλέι οφ στις 31 Μαΐου του 2009. Έφυγε πριν ξεκινήσει η επόμενη σεζόν και πριν προλάβει να παίξει οποιοδήποτε ματς.
πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: