Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Μισέλ, πες αλεύρι. Το ντόπινγκ σε γυρεύει…!

Μέσα στην χρυσή χαρά τον περασμένο Ιούνιο ο Πλατινί δήλωνε: «Δεν πιστεύω ότι υπάρχει ντόπινγκ στο ποδόσφαιρο. Ξοδεύουμε πάρα πολλά χρήματα για τα αντιντόπινγκ κοντρόλ και μέχρι στιγμής δεν έχουμε θετικά δείγματα».

Μισέλ, πες αλεύρι. Το ντόπινγκ σε γυρεύει…
Η είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου. Ο 29χρονος Τσέχος αμυντικός της Βικτόρια Πλζέν Νταβίντ Μπιστρόν βρέθηκε ντοπαρισμένος στο παιχνίδι τσάμπιονς λιγκ με την Μπάτε Μπορίσοφ τον περασμένο μήνα. Και, μάλιστα, η Πλζεν θα παίξει τώρα με την Σάλκε στο γιουρόπα λιγκ, αφού πέρασε ως 3η από τον όμιλο.
Φυσικά, η είδηση αυτή μοιάζει να περνάει στο ντούκου. Δεν είναι, άλλωστε, και μαθημένοι στο τσάμπιονς λιγκ σε τέτοια γεγονότα. Ούτε είναι εύκολο να σκιαστεί η λάμψη της διοργάνωσης από ντοπαρίσματα, ενέσεις, χάπια κλπ.
Κι όμως, ο μαγικός κόσμος του ποδοσφαίρου είναι κι αυτός μπλεγμένος με το ντοπάρισμα. Εδώ και δεκαετίες έχουν υπάρξει σημάδια με το μουντιάλ του 1954 και την εθνική Γερμανίας ή αργότερα με τα σκάνδαλα της Γιουβέντους και τα μαζικά κρούσματα στο καμπιονάτο. Και μην ξεχνάμε τις καταγγελίες από παίκτες της Μαρσέιγ για ομαδικό ντόπινγκ την χρονιά που κατέκτησαν το κύπελλο πρωταθλητριών. Γενικά, τα περιστατικά στο ποδόσφαιρο δεν είναι ούτε ένα, ούτε δυο. Είναι δεκάδες!
Παρά ταύτα ούτε ο Πλατινί, ούτε ο Μπλάτερ θέλουν να παραδεχτούν ότι και στην μπάλα υπάρχει πρόβλημα. Και, μάλιστα, δίχως τα ντόπινγκ κοντρόλ να είναι τόσο… φορτικά όσο σε άλλα πιο «σημαδεμένα» σπορ (π.χ. στίβος, άρση βαρών, κολύμβηση κλπ.). Πού να γίνονταν και περισσότεροι έλεγχοι στην μπάλα, δηλαδή. Ή πού να εφαρμόζονταν το ίδιο αυστηρά μέτρα για τα εκτός αγώνων κοντρόλ.
Οι μεγαλοπαράγοντες, λοιπόν, είναι καλό να τρώνε μεγάλες μπουκιές, αλλά να μην λένε μεγάλες κουβέντες. Και κρούσματα υπάρχουν, κύριε Πλατινί. Ή μήπως ξεχνάμε το ρεζιλίκι του Μπλάτερ που επί χρόνια δηλώνει «όλοι θέλουμε να καταπολεμήσουμε το ντόπινγκ, αρκεί όμως αυτό να μην εξελίσσεται σε κυνήγι μαγισσών, γιατί ποτέ δεν είχε καλό αποτέλεσμα». Κι αυτός κλείνει τα μάτια, δηλαδή. Σα να λέει ότι «μην μας ζαλίζετε και πολύ, εμείς δεν έχουμε πρόβλημα».
Κι όλοι θυμόμαστε τι είχε γίνει το 2005. Λέμε για το κάζο στο κύπελλο συνομοσπονδιών, που είναι μια διοργάνωση της ΦΙΦΑ, όταν αποκλείστηκαν ξαφνικά ένα σωρό παίκτες από το Μεξικό πριν το ματς με την εθνική Ελλάδας. Και οι βρώμες έκαναν λόγο για κρούσματα ντόπινγκ των Μεξικανών.
Θέλουμε να πούμε ότι είναι αφελές το ποδόσφαιρο να θεωρεί ότι δεν έχει πρόβλημα ντόπινγκ, όταν όλος ο αθλητισμός έχει πληγεί από την γάγγραινα. Μπορεί ο Πλατινί να θέλει λαμπερό κι εμπορικό το προϊόν τσάμπιονς λιγκ, μπορεί το ίδιο να ζητάει και ο Μπλάτερ, όμως η πραγματικότητα είναι άλλη. Κι αν πιάνεται ένας παίκτης, αυτό δεν σημαίνει κάτι. Σημασία έχει πόσοι ξεφεύγουν ή πόσα δεν μαθαίνουμε.
πηγή: sportdog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: