Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Επιβεβαίωσαν ότι είναι υπερτιμημένοι!!

Το αγωνιστικό πρόβλημα των κιτρινόμαυρων δε θα λυθεί, εάν δεν λυθούν τα πραγματικά του αίτια. Διαβάστε την ανάλυση της ήττας του Άρη από την Κέρκυρα.

Επιβεβαίωσαν ότι είναι υπερτιμημένοι!
Οι κιτρινόμαυροι δεν κατάφεραν να κερδίσουν ούτε την ουραγό Κέρκυρα, επαναλαμβάνοντας τις κάκιστες εμφανίσεις τους. Οι ποδοσφαιριστές του Άρη δεν επέδειξαν «ποδοσφαιρικό εγωισμό», υπέπεσαν σε πληθώρα λαθών και επιβεβαίωσαν όσους υποστηρίζουν ότι είναι υπερτιμημένοι. Το τακτικό πλάνο του Πρόμπιερζ αποδείχτηκε για ακόμα μία φορά αναποτελεσματικό, καθώς το θεωρητικά επιθετικογενές 4-2-3-1 οδήγησε σε «μεγάλες αποστάσεις» μεταξύ των γραμμών και απομόνωση του Τσέζαρεκ. Επιπρόσθετα, η εμμονή στη χρησιμοποίηση δύο αμυντικών χαφ (χωρίς καθαρόμαιμο κόφτη) επέτεινε τα ανασταλτικά προβλήματα στο νευραλγικό άξονα του κέντρου καθώς αποδείχτηκε ότι ο αργός Φατί και ο «ντελικάτος» Τόχα δεν είναι αρκετοί για να αναχαιτίσουν ούτε τις επιθετικές ενέργειες των Φαιάκων.
Η Κέρκυρα έπραξε, απλώς, το αυτονόητο. Θωράκισε τα μετόπισθεν με «βάθος» στην άμυνα, φρόντισε να διατηρήσει συνοχή μεταξύ των γραμμών, δημιούργησε καταστάσεις αριθμητικής υπεροπλίας στο κέντρο, έλεγξε τον ρυθμό του αγώνα και έκαμψε εύκολα την αργή ασύνδετη αμυντική γραμμή του Άρη. Ο Γκράθια μελέτησε τα βίντεο των προηγούμενων αναμετρήσεων του αντιπάλου, μιμήθηκε την τακτική των συναδέλφων του και κατάφερε να χαρίσει στην ομάδα του μία ιστορική νίκη.
Φυσική κατάσταση
Η εικόνα του παιχνιδιού αποδεικνύει περίτρανα ότι η προετοιμασία του Άρη κατά τη θερινή περίοδο ήταν ελλιπής. Οι κιτρινόμαυροι στερούνται ταχυδύναμης, εμφανίζουν έντονα σημάδια σωματικής κόπωσης μετά το 70 λεπτό και δεν υπερτερούν στις προσωπικές μονομαχίες διότι είναι ανεπαρκώς προετοιμασμένοι. Η κούραση οδηγεί σε συχνά λάθη και τα λάθη σε εκνευρισμό, με αποτέλεσμα να μειώνεται το επίπεδο απόδοσης της ομάδας με το πέρας του χρόνου. Η ευθύνη βαραίνει τόσο τον Τσιώλη, όσο και αυτούς που παρακολουθούσαν άλαλοι την προετοιμασία και δεν έκρουσαν νωρίς τον κώδωνα του κινδύνου.
Ψυχολογική κατάσταση
Οι παίκτες του Άρη στερούνται ποδοσφαιρικής προσωπικότητας, δεν έχουν παραστάσεις από «μεγάλες ομάδες» και επηρεάζονται εύκολα από την εξέλιξη ενός παιχνιδιού. Η ψυχική καθοδήγησή από τον Πρόμπιερζ είναι ανύπαρκτη, ενώ δεν βρίσκουν «ψυχολογικό αποκούμπι» ούτε στους φιλάθλους οι οποίοι πλέον έπαψαν να τους στηρίζουν. Η καθημερινή ατμόσφαιρα στο σωματείο είναι νοσηρή, το κλίμα στα αποδυτήρια δεν είναι οικογενειακό και οι παίκτες αισθάνονται «χαμένοι στον ίσιο δρόμο».
Οικονομική κατάσταση
Η έλλειψη ρευστότητας δεν οδηγεί μόνο σε καθυστερήσεις πληρωμών και «λευκές απεργίες», αλλά επηρεάζει άμεσα την εικόνα της ομάδας εντός αγωνιστικού χώρου. Είναι, πλέον, κοινώς αποδεκτό ότι «δε χορεύει νηστικό αρκούδι» και ειδικά εάν το αρκούδι αντιμετωπίζεται ως «τέρας». Δυστυχώς, οι κιτρινόμαυροι δεν είναι μόνο «οικονομικά πεινασμένοι» αλλά ταυτόχρονα εμφανίστηκαν «οικονομικά κουρασμένοι» διότι έφτασαν στην Κέρκυρα ταλαιπωρημένοι από το πολύωρο ταξίδι με πούλμαν (ο Καζναφέρης ταξίδεψε με το δικό του αυτοκίνητο!!).
Η τακτική του Πρόμπιερζ
Μετά από δύο μήνες στον πάγκο της ομάδας, ο Πολωνός δεν έχει καταλήξει ακόμα σε βασικό σχήμα και δεν έχει απονείμει στους παίκτες συγκεκριμένους ρόλους. Προβαίνει σε συχνές αλλαγές συστημάτων, διενεργεί συνεχώς εσωτερικές αλλαγές και «μπερδεύει» τους αθλητές που αγωνίζονται. Τέλος, οι εμμονές του σε συγκεκριμένους παίκτες δημιουργεί υπόνοιες αναξιοκρατίας επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο το ηθικό του roster. Μετά από ένα γύρο, ο Άρης μοιάζει σαν να βρίσκεται ακόμα σε περίοδο προετοιμασίας.

Το συναίσθημα είναι σεβαστό, αλλά οι γενικεύσεις επικίνδυνες. Χρειάζεται ψυχραιμία...
Το συναίσθημα είναι σεβαστό, αλλά οι γενικεύσεις επικίνδυνες. Χρειάζεται ψυχραιμία...
Η οικογένεια πρέπει να κάνει αυτοκριτική για να μη στραγγαλίσει την εκκλησία, λόγω της υπέρμετρης αγάπης της
  • Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν μία πολύ μεγάλη οικογένεια σε ένα γαλατικό χωριό. Ήταν «ταγμένη στη θρησκεία», πήγαινε στην εκκλησία κάθε μέρα (όχι μόνο τις Κυριακές) και συμμετείχε στους εράνους για την αποπεράτωσή της.
  • Η οικογένεια δε συμπαθούσε τον παπά της ενορίας. Πίστευε ότι δεν έψελνε σωστά και πως το κήρυγμά του δε μπορούσε να προσελκύσει πολλούς χωρικούς, ώστε να γίνουν κοινωνοί της θείας πίστης. Τον μίσησε, τελικά, όταν αντιλήφθηκε ότι «κλέβει από το πανέρι» και «αρπάζει τα λεφτά για τα κεριά». Δε μιλάμε μόνο για ασέβεια προς τον Θεό, αλλά και για ποινικό αδίκημα.
  • Αποφάσισε, λοιπόν, να προσεγγίσει τον Δήμαρχο και να τον απειλήσει με τη «δύναμη της ψήφου» ώστε να διώξει τον παπά και να μεγαλουργήσει η εκκλησία. Παράλληλα, άσκησε ποινικές διώξεις στον παπά και τον απείλησε ότι δε θα τις αποσύρει εάν δε φύγει από το χωριό για πάντα.
  • Ο νέος παπάς κατέφθασε με περγαμηνές και προσδοκίες στο γαλατικό χωριό, αλλά στην πορεία αποδείχτηκε κι αυτός ανακόλουθος των υποσχέσεών του για διεύρυνση της βάσης των πιστών. Προς έκπληξη όλων, διαπιστώθηκε ότι «ξεπλένει χρήμα» από τη Μονή Βατοπεδίου. Η οικογένεια των πιστών ξεσηκώθηκε και πάλι, με αποτέλεσμα να διώξει τον καινούριο παπά με τις κλοτσιές.
  • Δεδομένου ότι η οικογένεια ασχολούνταν ολόκληρο το χρόνο με την εκκλησία και έχοντας αποδείξει την αφιλοκερδή αγάπη της, κάλεσε τους συγχωριανούς για συνέλευση. Μετά από πολύ κόπο, τους έπεισε ότι η βέλτιστη λύση θα ήταν να αναλάβει η ίδια η οικογένεια τη διαχείριση της εκκλησίας. Το χωριό ψήφισε και η εκκλησία παραχωρήθηκε στην οικογένεια μετά χαράς.
  • Τα μέλη της οικογένειας είχαν τόσο μεράκι που κατάφεραν να λάβουν κρατικά κονδύλια και να χτίσουν καινούριο τρούλο, να στολίσουν την εκκλησία με ακριβές εικόνες, να αγοράσουν καινούρια στασίδια, να βάψουν τον ναό και να φυτέψουν επιβλητικά δέντρα στον κήπο. Τα έξοδα ήταν υπέρογκα, αλλά τα χρήματα ήταν εξασφαλισμένα από το Κράτος, το Άγιο Όρος και τις δωρεές των πιστών. Δηλαδή ήταν νόμιμα και χρησιμοποιούνταν για το «καλό» του ναού.
  • Η οικογένεια θαμπώθηκε από τη λάμψη της εκκλησίας που δημιούργησε και δανείστηκε περισσότερα χρήματα για να την κάνει γνωστή σε ολόκληρη την Ευρώπη. Προσέγγισε έναν εκκλησιαστικό manager, προσέλκυσε έναν «πρώην αρχιεπίσκοπο» για να καθοδηγήσει τους πιστούς, προσέλαβε μουσικούς και δημιούργησε χορωδία για να ψάλλει τους εκκλησιαστικούς ύμνους με λαμπρότητα. Οι συγχωριανοί δεν πίστευαν στα μάτια τους…
  • Η οικογένεια είχε αγνό κίνητρο για τη γιγάντωση της εκκλησίας, αλλά πίστευε ακράδαντα ότι μόνο τα δικά της μέλη γνωρίζουν τον τρόπο που θα αποκτήσει η εκκλησία ανάλογη αίγλη με αυτή του Πατριαρχείου. Σε τελική ανάλυση, κανένας άλλος χωρικός δεν ασχολούνταν τόσο πολύ με την εκκλησία.
  • Μοιραία, όσοι παπάδες ήθελαν να καθοδηγήσουν τους πιστούς με τον δικό τους τρόπο απολύονταν. Η προπαγάνδα εναντίον των παπάδων με προσωπικότητα ήταν εύκολη, καθώς (ούτως ή άλλως) όλοι οι πιστοί ήταν μακροχρόνιοι φίλοι ή εξαρτώμενοι από την οικογένεια. Επομένως, ήταν εύπιστοι και ακολουθούσαν τυφλά τις απόψεις της οικογένειας ανεξάρτητα αν αυτές ήταν ορθές ή λανθασμένες.
  • Οι παπάδες άλλαζαν ο ένας μετά τον άλλο, ενώ η χορωδία άλλαζε συνεχώς μέλη καθώς η οικογένεια δεν ήταν ποτέ ικανοποιημένη από τον τόνο της φωνής της. Ήθελε το άκουσμα να αγγίζει τα επίπεδα των τενόρων της σκάλας του Μιλάνου, αλλά κανένας ταλαντούχος τραγουδιστής δε δεχόταν να πάει στο χωριό και να τραγουδάει σε μία μικρή εκκλησία.
  • Ναι, η εκκλησία παρέμεινε μικρή γιατί παρότι στολίστηκε πλουσιοπάροχα και ανακαινίστηκε δεν προβλέφθηκε να ξαναχτιστεί από την αρχή ώστε να γίνει μεγαλοπρεπής.
  • Η φήμη της οικογένειας διαδόθηκε σταδιακά και κανένας αξιόλογος παπάς με γνώσεις δεν ήθελε πλέον να ψάλλει στην ενορία. Αναγκαστικά, λοιπόν, η οικογένεια προσελάμβανε παπάδες που δεν είχαν ψάλλει σε μεγάλες εκκλησίες ή ακόμα και ανθρώπους που δεν ήταν καν παπάδες (απλώς αγαπούσαν τον Θεό).
  • Ως φυσικό επακόλουθο, οι «υποτιθέμενοι παπάδες» δε μπορούσαν να κηρύξουν σωστά το λόγο του Θεού διότι δε γνώριζαν καν το περιεχόμενο των Ευαγγέλλιων. Δε διακρίνονταν για τις ρητορικές τους ικανότητες και δεν κατάφερναν να προσελκύσουν πιστούς.
  • Για κακή τύχη της οικογένειας, η οικονομική κρίση έπληξε την ελληνική οικονομία. Οι χρηματοδοτήσεις από το κράτος έπαυσαν, το Άγιο Όρος στοχοποιήθηκε λόγω Εφραίμ και οι δωρεές των πιστών μειώθηκαν διότι το βιοτικό τους επίπεδο «γκρεμίστηκε». Τα καινούρια στασίδια πάλιωσαν, το καμπαναριό σκούριασε, οι εικόνες ράγισαν, ο κήπος μαράθηκε και οι «αυτοσχέδιοι παπάδες» αγανάκτησαν με την κατάσταση. Οι τοίχοι της εκκλησίας έμειναν άβαφοι γιατί ο μπογιατζής δεν είχε πληρωθεί για την προηγούμενη ανακαίνιση και η μούχλα έκανε αισθητή της παρουσία της.
  • Η οικογένεια, τότε, έχασε την ψυχραιμία και τον ύπνο της. Δε μπορούσε να διανοηθεί ότι τα πράγματα πήγαν τόσο στραβά. Δεν άξιζε στην εκκλησία τέτοια κατάντια. Μπορεί να είχε κάνει λάθη η οικογένεια αλλά αγαπούσε παθολογικά αυτή την εκκλησία. Δε γινόταν να φταίει η ίδια η οικογένεια, δεν ήταν δυνατόν… Μέσα στη θολούρα της αποφάσισε:
  • Ευθύνη για την απαξίωση της εκκλησίας είχαν οι μουσικοί της χορωδίας, γιατί κάπνιζαν, δεν πρόσεχαν τη φωνή τους, δεν έκαναν πρόβες και ξενυχτούσαν. Αποφάσισε, λοιπόν, να τους δυσφημίσει τόσο πολύ ώστε να μην ξαναβρούν δουλειά ποτέ ξανά ως μουσικοί…Ξέχασε, όμως, ότι η ίδια η οικογένεια τους είχε προσλάβει…
Που ήταν, όμως, οι συγχωριανοί όταν συνέβαιναν όλα τα προαναφερθέντα; Απλώς, ζητοκραύγαζαν διότι απολάμβαναν τον άρτο και τα θεάματα. Τώρα, λοιπόν, θα υποστούν τις συνέπειες που βιώνουν οι «παθητικοί παρατηρητές» σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής. Γιατί κανένας δεν είναι άμοιρος ευθυνών…
Συμπέρασμα
Από το καλοκαίρι, το overlap.gr είχε τόνισε ότι το roster του Άρη αποτελείται από «ποδοσφαιριστές περιορισμένης ευθύνης», που έχουν μέτρια ποιοτικά προσόντα. Το γήπεδο είναι, δυστυχώς, ο καθρέφτης της προαναφερθείσας διαπίστωσης. Το πρόβλημα, όμως, δεν είναι οι παίκτες και ο προπονητής αλλά όσοι τους επέλεξαν και προπαγάνδισαν την ανωτερότητά τους έναντι των αντιπάλων δημιουργώντας φρούδες ελπίδες στους φιλάθλους.
Το πρωτάθλημα βρίσκεται στη μέση. Επομένως, η κατάσταση είναι αναστρέψιμη. Κρίνεται, λοιπόν, επιβεβλημένη η διασφάλιση της ηρεμίας στην ομάδα προκειμένου να μην ξυπνήσουν τα φαντάσματα του παρελθόντος. Κοινώς, δε χρειάζεται να βγάλουμε τα μάτια μας με τα ίδια μας τα χέρια. Οι αυτοκαταστροφικές τάσεις πρέπει να καταχωρηθούν στο χρονοντούλαπο της κιτρινόμαυρης ιστορίας.
ΥΓ. Είναι αξιοπερίεργο να μη χρησιμοποιούνται ως βασικοί τουλάχιστον δύο εκ των Παπαστεριανό-Καπετάνο-Πρίτα, όταν η εικόνα της ομάδας είναι τόσο κακή.

πηγή: overlap.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: