Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

H... απογείωση του Νικ!!

Το Τop-16 πλησιάζει και η  Euroleague ετοίμασε αφιέρωμα για τον Νικ Καλάθη και το... ξεπέταγμα που έκανε την περσινή σεζόν στον Παναθηναϊκό.

H... απογείωση του Νικ!
Το αφιέρωμα της Euroleague στον Νικ Καλάθη:
Όταν ο Νικ Καλάθης αποφάσισε να αφήσει το κολέγιο και να υπογράψει πολυετές συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι του 2009, η μετακίνηση αυτή έκανε μερικά φρύδια να ανασηκωθούν. Αλλά δυόμισι χρόνια αργότερα, οΚαλάθης έχει εξελιχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους παίκτες των πρωταθλητών Ευρώπης και συνεχίζει να βελτιώνεται σεζόν με την σεζόν- ακόμα και από μήνα σε μήνα- και στις δύο άκρες του παρκέ. Στην πραγματικότητα, η ανάδειξη του σε σταρ στο μπασκετικό στερέωμα ίσως να μην είναι τόσο μακριά.
Το μεγάλο άλμα για τον κόμπο γκαρντ ήρθε την περασμένη σεζόν, χάρη στην τρομερή του άμυνα πάνω στον «βασιλιά του σκοραρίσματος» στην Ευρωλίγκα, Χουάν Κάρλος Ναβάρο, όταν ο Παναθηναϊκός απέκλεισε τους τότε πρωταθλητές στην φάση των play offs. Μετά στο Final Four, σημείωσε ρεκόρ καριέρας με τους 17 πόντους που πέτυχε στον ημιτελικό στον δρόμο για το τρόπαιο που κατέκτησε δύο μέρες αργότερα στην Βαρκελώνη.
Το μεγαλείο στο παρκέ φαίνεται να έρχεται με φυσικότητα για τον Καλάθη, ο οποίος μεγάλωσε παίζοντας με τον μεγαλύτερο αδελφό του Πατ. Ο Νικ επιλέχθηκε ως ο Mr Basketball στην Φλόριντα μετά τις δύο πρώτες σεζόν του στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, όταν είχε ανακηρυχθεί ως ο καλύτερος πρωτοεμφανιζόμενος της χρονιάς στην Southeastern Conference ενώ επιλέχθηκε στην καλύτερη πεντάδα της Southeastern ως δευτεροετής. Το σκοράρισμα, οι πάσες του, η ηγεσία και οι αμυντικές του ικανότητες που έδειξε στους Γκέιτορς, σε συνδυασμό με την ελληνική του καταγωγή είχε ως αποτέλεσμα την πρόταση του Παναθηναϊκού, την οποία αποδέχθηκε.
Παρότι η ζωή ως ρούκι στην Ευρωλίγκα δεν ήταν εύκολη για εκείνον, σίγουρα δεν υπήρχε καλύτερο μέρος για ένα 20χρονο γκαρντ για να μάθει. Εκτός από τον «θρύλο» της προπονητικής, Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ο Καλάθης προπονούνταν καθημερινά με τέσσερις από τους καλύτερους στην Ευρώπη: Τον MVP της Ευρωλίγκας, Δημήτρη Διαμαντίδη, τον τέσσερις φορές τροπαιούχοΣαρούνας Γιασικεβίτσιους, τον MVP του Final Four του 2009 Βασίλη Σπανούλη και τον κάτοχο του πρώτου σκόρερ της διοργάνωσης για το 2006, Ντρου Νίκολας. Ο Καλάθης κατάφερε να εξελιχθεί ως παίκτης και ως επαγγελματίας, και πήρε μεγαλύτερες αρμοδιότητες από τον Ομπράντοβιτς μέχρι την περασμένη σεζόν όπου επιτάχυνε όταν χρειάστηκε περισσότερο για να φτάσουν οι «πράσινοι» στο Final Four και κατόπιν στον τίτλο.
Τώρα στην τρίτη του σεζόν με τον Παναθηναϊκό, η δυναμική στην ομάδα άλλαξε και ο ρόλος του Καλάθη είναι μεγαλύτερος από ποτέ. Είναι πρώτος στα κλεψίματα για την ομάδα του (μαζί με τονΔιαμαντίδη) με 1.6 κατά μέσο όρο, δεύτερος στις ασίστ με 3.6 κατά μ.ο, τρίτος στα λεπτά συμμετοχής (26:10 ανά ματς) όπως και την αξιολόγηση (12 ανά ματς). Στον Παναθηναϊκό, τόσο χρόνο συμμετοχής και αρμοδιότητες δίνεται μόνο σε παίκτες που πραγματικά το αξίζουν. Και παρόλο που ο Καλάθης είναι ήδη πρωταθλητής Ευρώπης, αυτό που το κάνει ακόμα πιο ξεχωριστό είναι ότι είναι μακριά από το να θεωρηθεί «φτασμένος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: