Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Οι... φονικοί τερματοφύλακες!!

Mε αφορμή το γκολ του τερματοφύλακα της Έβερτον, Τιμ Χάουαρντ, παρουσιάζουμε 10 τερματοφύλακες με ...ανεπτυγμένο το ένστικτο του σκόρερ!


Οι... φονικοί τερματοφύλακες!
Το απίστευτο γκολ του Χάουαρντ από την περιοχή του δεν κατάφερε να χαρίσει στην Έβερτον την νίκη απέναντι στην Μπόλτον, η οποία επικράτησε με 2-1. Τα ...τεμάχια των γκολκίπερ έχουν πάντα ξεχωριστό ενδιαφέρον και το gazzetta.gr παρουσιάζει τα πιο χαρακτηριστικά, με τους τερματοφύλακες από την Λατινική Αμερική να έχουν φυσικά την τιμητική τους!

Ροζέριο Σένι

Η FIFA και η IFHS (International Federation of Football History & Statistics) έχουν αναγνωρίσει τον Σένι ως τον τερματοφύλακα με τα περισσότερα γκολ στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Ο Βραζιλιάνος, στα 13 χρόνια που πέρασε κάτω από την εστία της Σάο Πάολο κατέκτησε δύο Κόπα Λιμπερταδόρες και τρία Παγκόσμια Συλλόγων, έχοντας πάνω από 900 συμμετοχές με τη φανέλα της ομάδας. Με την Σελεσάο αγωνίστηκε 17 φορές, ενώ τα περισσότερα από τα τέρματα που σημείωσε προήλθαν από αριστοτεχνικές εκτλέσεις φάουλ. Έγινε ο πρώτος τερματοφύλακας που πετυχαίνει πάνω από 100 γκολ.
Χοσέ Λουίς Σιλαβέρτ
Από τις πλέον εμβληματικές μορφές τερματοφυλάκων της Λατινικής Αμερικής, ο Παραγουανός γκολκίπερ ήταν... σπεσιαλίστας στις στημένες φάσεις. Συνολικά πέτυχε 62 γκολ στην καριέρα του, οκτώ εκ των οποίων με την Εθνική ομάδα της χώρας του, ενώ έγινε ο πρώτος τερματοφύλακας στην ιστορία που σημειώνει χατ-τρικ!


Ρενέ Ιγκίτα
Έχει μείνει στην ιστορία για την εκπληκτική κίνηση του «σκορπιού», όπου όπου έπεφτε στο έδαφος και απέκρουε την μπάλα με το πίσω μέρος των ποδιών του. Ο θεαματικός και κάποιες φορές... απερίσκεπτος γκολκίπερ ωστόσο, όποτε χρειαζόταν έστελνε την μπάλα στο πλεκτό! Με την Εθνική αγωνίστηκε σε 68 ματς και σημείωσε 8 γκολ, από τα συνολικά 41 που πέτυχε στην... θεότρελη καριέρα του!


Χόρχε Κάμπος
Μία από τις πλέον εκκεντρικές φιγούρες των γηπέδων τη δεκαετία του `90, ο Μεξικανός Κάμπος συνήθιζε να παίζει εκτός περιοχής, να κάνει... ακροβατικά και να σχεδιάζει ο ίδιος τις πολύχρωμες φανέλες του! Συνολικά σημείωσε 38 γκολ στην καριέρα του, αν και στην Πούμας, λόγω του υψηλού ανταγωνισμού, έπαιξε αρκετές φορές ως επιθετικός. Το... φονικό ένστικτο το είχε και αυτό φάνηκε και στη συνέχεια της καριέρας του! Ξεχωρίζει το ψαλίδι που πέτυχε το 1997 για την Αταλάντε.


Πίτερ Σμάιχελ
Ο μεγάλος Σμάιχελ δεν αποτελούσε μόνο εγγύηση κάτω από τα δοκάρια της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά συχνά-πυκνά έδινε τη λύση και στο σκοράρισμα! Συνολικά σημείωσε 13 γκολ στην καριέρα του, αλλά το εντυπωσιακό τέρμα που ακολουθεί απέναντι στην Γουίμπλετον δυστυχώς ακυρώθηκε ως οφσάιντ... Το τελευταίο του τέρμα το πέτυχε ως παίκτης της Αστον Βίλα, στη νίκη με 3-2 επί της Εβερτον.


Χανς Γιοργκ Μπουτ
Ο Γερμανός πορτιέρο αποτέλεσε ένα ψυχρό εκτελεστή πέναλτι για όσο φορούσε την φανέλα της Μπάγερ Λεβερκούζεν και... συνέχισε τα εκτελεστικά του κατορθώματα και στην Μπάγερν Μονάχου! Μάλιστα, είχε χτίσει το δικό του ρεκόρ απέναντι στην Γιουβέντους, έχοντας πετύχει τρία γκολ με αντίπαλο την «Κυρία» στο Τσάμπιονς Λιγκ! Συνολικά έχει βάλει 26 γκολ, οι πανηγυρισμοί ωστόσο δεν του έβγαιναν πάντα σε καλό...



Πατ Τζένινγκς
Δεν είχε διάρκεια στο σκοράρισμα όπως αρκετοί άλλοι τερματοφύλακες αλλά το το γκολ που σημείωσε ήταν... ένα και καλό! Ο Βορειοιρλανδός γκολκίπερ αποτελεί ακόμα τον πρώτο σε συμμετοχές στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του και από το 1964 μέχρι το 1977 αγωνίστηκε στην Τότεναμ, με την οποία κατέκτησε ένα Κύπελλο, δύο Λιγκ Καπ και ένα Κύπελλο UEFA. Στο ματς για το Τσάριτι Σιλντ του 1967 έστειλε με βολέ από την περιοχή του την μπάλα στα δίχτυα του Άλεξ Στέπνεϊ, γκολ που ακόμα μνημονεύεται και τον βοήθησε να αναδειχθεί ποδοσφαιριστής της χρονιάς.


Άλεξ Στέπνεϊ
Το γκολ που δέχτηκε από τον Τζένινγκς, τον.. ενέπνευσε. Τη χρονιά που η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ γνώρισε την ντροπή του υποβιβασμού το 1973, ο προπονητής του, Τόμι Ντόχερτι τον παρότρυνε να εκτελεί τα πέναλτι. Αν και είχε αρκετές αποτυχίες, σημείωσε δύο γκολ και μέχρι τα Χριστούγεννα της ίδιας χρονιάς, ήταν πρώτος σκόρερ της ομάδας του!
Πολ Ρόμπινσον
Ο διεθνής Άγγλος κίπερ έχει πετύχει δύο γκολ στην καριέρα του και μάλιστα κατάφερε να μιμηθεί τον Τζένιγνκς. Το 2007 ο Ρόμπο «εκτέλεσε» από την περιοχή του τον... άμοιρο τερματοφύλακα της Γουάτφορντ, ενώ τρία χρόνια νωρίτερα, ο τότε άσος της Λιντς είχε ισοφαρίσει στα... χασομέρια των καθυστερήσεων την Σουίντον για το Λιγκ Καπ και στη συνέχεια αναδείχθηκε ήρωας στα πέναλτι!


Γενς Λέμαν
Ο Λέμαν έγινε ο πρώτος τερματοφύλακας που πετυχαίνει γκολ στην Μπουντεσλίγκα, παίζοντας με τη φανέλα της Σάλκε! Η σωματοδομή ήταν το... όπλο του τρελο-γερμανού, ο οποίος στη συνέχεια έκανε καριέρα και στην Αγγλία με την Άρσεναλ. Επανέλαβε το κατόρθωμα του σκοράρωντας το 1997 στις καθυστερήσεις του αγώνα της Ντόρτμουντ με την Σάλκε!


Ράφαελ Ντουνταμέλ
Η Λατινική Αμερική έχει την τιμητική της στους γκολκίπερ-σκόρερ, οπότε κλείνουμε και με έναν από την Βενεζουέλα! Ο Ντουνταμέλ αγωνίστηκε σε πολλές ομάδες της Βενεζουέλας και της Κολομβίας, έχοντας δύο σχεδόν γεμάτες δεκαετίες μπάλας, αυτή του 90` και αυτή του 2000. Συνολικά, σημείωσε 16 γκολ στην καριέρα του, αλλά το πιο δημοφιλές είναι αυτό με την Εθνική ομάδα της χώρας του απέναντι στην Αργεντινή, στα προκριματικά του Μουντιάλ του 1998.


πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: