Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

«Δεν ήταν έτοιμοι για αλλαγές»

«Δεν ήταν έτοιμοι για αλλαγές»
Η απόφαση του Άγγελου Αναστασιάδη είναι οριστική και δεν αλλάζει. Ο έμπειρος τεχνικός αποτελεί παρελθόν από την ομάδα του ΠΑΣ Γιάννινα και μιλώντας στον Real FM της Θεσσαλονίκης ανέλυσε τους λόγους που αποχώρησε. Παράλληλα άφησε και αιχμές για άλλους προπονητές της Σούπερ Λίγκας και πιο συγκεκριμένα αυτόν του Παναθηναϊκού, Ζεσουάλδο Φερέιρα.

Για την ανακοίνωση του ΠΑΣ να το ξανασκεφτεί ανέφερε: «Ήταν ειλημμένη αυτή η απόφαση. Εγώ όταν λέω ναι, εννοώ ναι. Δεν είναι ούτε ίσως, ή μπορεί, ή θα το δούμε».

Σε ερώτηση για το ποιες προϋποθέσεις έθεσε στη διοίκηση του ΠΑΣ προκειμένου να μείνει στην ομάδα σημείωσε: «Από τη στιγμή που εγώ είμαι παρελθόν από τα Γιάννινα, δεν είμαι από τους ανθρώπους που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν θέμα στην ομάδα. Δεν το έκανα ποτέ. Εγώ θέλω μόνο να ευχαριστήσω και τίποτα άλλο. Ότι άλλο αγωνιστικό θέμα να το απαντήσω».

Όσο για την απόφαση που πήρε να μη συνεχίσει στον ΠΑΣ δήλωσε: «Την απόφαση την πήρα μετά από πάρα πολλή σκέψη και συζήτηση με τον πρόεδρο και τους συνεργάτες μου, αφού έχω κι αυτούς τους ανθρώπους μαζί μου. Δεν είμαι μόνος μου. Εγώ όταν αποφασίζω, αποφασίζω συλλογικά. Η απόφαση ήταν ειλημμένη μετά από πολύ σκέψη. Και ξέρετε ότι εγώ τις αποφάσεις δεν τις παίρνω μόνος μου. Είτε όταν θα πάω σε μια ομάδα, είτε όταν φύγω τις αποφάσεις τις παίρνω κατ’ εντολήν (σ.σ. αργότερα διευκρίνισε ότι ρωτά τον πνευματικό του). Πάω λέω τα προσωπικά μου θέματα και ανάλογα λειτουργώ. Η εντολή ήταν να μη πάω τώρα στα Γιάννινα. Εγώ έτσι λειτουργώ. όπως εντολή ήταν να πάω το χειμώνα. Άλλος ρωτά τον πατέρα του, άλλος τον αδελφό του, άλλος κάνει ότι του πει η γυναίκα του. Εγώ εδώ και πάρα πολύ καιρό κάνω αυτό και δεν κάνω λάθος ποτέ. Και εγώ δεν ήθελα να πάω στα Γιάννινα γιατί ήξεραν τι γινόταν, αλλά πήρα εντολή και πήγα».

«Το χλευάζουν αυτό μόνο τα παιδιά του σκότους, τι να κάνουμε τώρα. Δεν μπορούν να διανοηθούν ότι υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που ακολουθούν αυτό το δρόμο. Άσε τα παιδιά του σκότους να βρίζουν. Στα Γιάννινα όταν η ομάδα δεν πήγαινε καλά στην αρχή, κόντεψαν να με βγάλουν και μεθύστακα. Αυτά τα παιδιά του σκότους ήθελαν να με διώξουν. Τώρα που δεν πάω με βρίζουν. Το 1996 είχα πάει στον ΠΑΟΚ που ήταν χαμηλά και βγήκαμε στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Τότε τα παιδιά του σκότους έγραφαν ειρωνικά ότι μίλησα με την Παναγιά. Τι να κάνουμε, ίδια είναι πάντα».

Στη συνέχεια ο Άγγελος Αναστασιάδης έδωσε και μια εικόνα της κατάστασης που συνάντησε όταν πήγε στον ΠΑΣ: «Όταν μπήκα την πρώτη μέρα στα αποδυτήρια υπήρχε ένα χάος και κυριολεκτώ γι’ αυτό. Όποιος ήθελε πήγαινε στην προπόνηση, όποιος έπαιρνε άδεια γύριζε όταν ήθελε, γιατί τότε ήταν και οι άδειες των Χριστουγέννων. Μόνο επαγγελματική ομάδα δεν ήταν. Δεν υπήρχαν καν οι αρχές σεβασμού προς το άθλημα, προς το πρόσωπο των παιδιών και προς το πρόσωπο του κόσμου. Έπρεπε να βάλουμε κάποια πράγματα στο δρόμο. Άργησα πάρα πολύ να το κάνω αυτό. Η ευθύνη είναι δική μου, το είπα στους παίκτες και ζήτησα συγγνώμη. Μπορούσαμε να βγούμε ακόμα και στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Για να πάμε τώρα στα αγωνιστικά ζητήματα ήταν καθοριστικό το ματς με τον Αστέρα στην Τρίπολη που μας έσφαξε η διαιτησία και γι’ αυτό δεν ασχολήθηκε κανείς. Έγινε το παν για να χάσουμε Τα αίματα ακόμα είναι πάνω μου. Ήταν πάρα πολύ μεγάλη η δική μου ευθύνη γιατί παράτησα την ομάδα και με έβγαλαν έξω στο 75’. Αν κερδίζαμε εκείνο το παιχνίδι, προλαβαίναμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Τότε βρήκαν ευκαιρία και τα παιδιά του σκότους να με κάνουν κομμάτια και περίμεναν το επόμενο παιχνίδι με τον Παναιτωλικό στην έδρα μας, να με διώξουν, να με κάνουν. Εγώ δεν διαβάζω, αλλά έβλεπα το κλίμα για το τι γινότανε. Ζήτησα συγγνώμη από τους διαιτητές, αλλά βγήκαν και πάλι τα παιδιά του σκότους να με βρίζουνε. Εγώ δεν έβρισα. Δεν περίμενα ότι θα τιμωρηθώ. Στο ποδόσφαιρο γίνονται σημεία και τέρατα και δεν τιμωρούνται, ενώ εγώ έχω λευκό ποινικό μητρώο και δεν ασχολούμαι ποτέ με διαιτητές».

Για τη διαιτησία προσέθεσε: «Ο ίδιος διαιτητής που μας έπαιξε στην Τρίπολη, ήταν και στο ματς με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη. Έδωσε ένα πέναλτι που συζητήθηκε απ’ όλο τον κόσμο και εγώ δεν είπα τίποτα, το πέρασα έτσι. Δεν ασχολούμαι ποτέ με τη διαιτησία και ούτε ψάχνω δικαιολογίες. Γι’ αυτό τα περιστατικά αυτά μας έδωσαν το έναυσμα να πάμε καλύτερα στη συνέχεια. Ακούω κάθε μέρα τον προπονητή του Παναθηναϊκού να λέει δεν μας έδωσε ένα πέναλτι και άλλα τέτοια. Τι είναι αυτά τώρα; Αυτά είναι προφάσεις εν αμαρτίες. Είναι μια ομάδα που δεν βλέπετε. Δεν έχει ούτε αρχή ούτε τέλος. Δεν κατακρίνω τον συνάδελφο, αλλά αυτή τη στιγμή ο Παναθηναϊκός σαν ομάδα δεν βλέπετε. Στα Γιάννινα που ήρθε, από το α’ ημίχρονο έπρεπε να χάνει με 4-0. Έτσι για πλάκα».

Ο Άγγελος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στη συνέχεια και στο ξεκαθάρισμα που έκανε τον Δεκέμβριο και Ιανουάριο και αν έχει καμία πικρία από τη διοίκηση: «Δεν με πίκρανε τίποτα στη συνεργασία με τη διοίκηση. Έπρεπε να αλλάξω πολλά πράγματα στην ομάδα, αλλά δεν ήταν η διοίκηση έτοιμη να δεχτεί τέτοιες συγκλονιστικές αλλαγές. Και ότι έγινε ήταν προς το συμφέρον της ομάδας και προς το συμφέρον της διοίκησης. Στον ΠΑΣ έγινε κάτι το σημαντικό και δεν ξέρω αν αναδείχτηκε γιατί δεν διαβάζω και εφημερίδες. Είναι η μοναδική ομάδα που τον Δεκέμβριο έδιωξε 7 παίκτες και πήρε έναν. Που σημαίνει ότι μείωσε το μπάτζετ γύρω στο 1 με 1,5 εκατομμύρια ευρώ. Έδιωξε πρωτοκλασάτους παίκτες κατά την άποψη πολλών που ήταν βασικοί στην ομάδα. Πήραμε τον Ζαραδούκα που είχε την ατυχία να τραυματιστεί και ήταν μεγάλη απώλεια και τον Ζαμπρέλα. Μειώσαμε το μπάτζετ γύρω στο ενάμιση εκατομμύριο. Αναφέρω ενδεικτικά κάποια συμβόλαια παικτών που έφυγαν. Ο Μπουζίντ είχε συμβόλαιο 260.000 ευρώ το χρόνο και το συμβόλαιο ήταν διετές. Ο Ζαϊρί είχε 300.000 ευρώ το χρόνο. Μόνο απ’ αυτούς γλίτωσε η ομάδα 800.000 ευρώ. Υπήρχαν και κάποιοι περίεργοι εκεί, κάποια μπερδέματα, να μη πω τώρα ονόματα που έπαιξαν για 15 λεπτά. Το κακό ήταν ότι με έβριζαν κι από πάνω επειδή τους έδιωξα… Είναι πολύ εύκολο να πεις θέλω 10 παίκτες. Αμέσως βάζεις τη δικαιολογία μέσα στα αποδυτήρια. Εγώ έλεγα ότι έχω παίκτες. Ποτέ δεν προέταξα δικαιολογίες ότι μου λείπει ο τάδε παίκτης, αν και σε πολλά παιχνίδια παίξαμε με πολλές ελλείψεις».

Για τη συνέντευξη του Μπακαγιόκο και καλά και άσχημα είπε γι’ αυτόν, ο Άγγελος Αναστασιάδης υπογράμμισε: «Δεν ξέρω τι είπε ο Μπακαγιόκο και δεν μ’ ενδιαφέρει. Αυτό που ξέρω είναι ότι δεν τον αδίκησα. Το θέμα είναι ότι πρέπει να σεβαστείς τους ανθρώπους που πληρώνουν, όπως ο ηθοποιός τον κόσμο που πάει να δει το έργο και ο ποδοσφαιριστής να σεβαστεί τον κόσμο που έρχεται στο γήπεδο και πληρώνει. Ο κάθε παίκτης πρέπει να είναι συνεπώς με τον εαυτό του, να σέβεται πρώτα τον εαυτό του και να μη κοροϊδεύει. Εγώ αυτό προσπαθώ να κάνω και να περάσω στο ποδόσφαιρο. Τώρα για τα συστήματα θα σας πω κάτι. Ότι λέει ο Μουρίνιο που τον έχουν για πρώτο προπονητή στον κόσμο, αυτά λέει και ένας προπονητής Δ’ Εθνικής. Παίρνοντας ένα βιβλίο σε 7 λεπτά μπορείτε να μάθετε τα συστήματα. Το θέμα είναι τι κάνεις. Το ποδόσφαιρο όλοι το ξέρουν, αλλά πολλοί λίγοι το γνωρίζουν. Γιατί να ασχοληθώ εγώ τώρα το είπε ο Μπακαγιόκο; Εγώ ξέρω όταν τον Μπακαγιόκο τον έβαζα πέντε λεπτά και δεν έτρεχε, ήξερε ότι την επόμενη ημέρα είναι σαν να μη υπάρχει. Εγώ ποτέ δεν είχα προβλήματα με τους παίκτες. Τα παιδιά του σκότους έγραφαν όταν έφυγα από τον ΠΑΟΚ είχε πρόβλημα ο Φραντζέσκος, σκοτωνόμασταν με τον Μαραγκό, ή στον Παναθηναϊκό ότι είχα πρόβλημα με τον Σόουζα».

Ακόμα ο Άγγελος Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στο κέρδος που είχε η ομάδα του ΠΑΣ πέρα από το αγωνιστικό κομμάτι από τη δική του παρουσία: «Η ομάδα γλίτωσε αρκετά εκατομμύρια και το κυριότερο απ’ όλα βρήκε την ταυτότητά της. Τα παιδιά κατάλαβαν ότι πρέπει να σέβονται τον κόσμο, πρέπει να σέβονται πρώτα τον εαυτό τους, τους δικούς τους ανθρώπους και από εκεί και πέρα τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά. Τον κόσμο δεν μπορεί κανένας να τον κοροϊδέψει. Ούτε εσείς με τα γραπτά σας, ούτε εγώ με τα λόγια μου και κανένας άλλος με τις πράξεις του. Τα έργα είναι αυτά που μιλούν. Και τα έργα λένε ένα: Εδώ είμαι, εδώ είστε. Ο κόσμος ανταμείβει ή σκοτώνει. Ο κόσμος δεν περιμένει να χαϊδεύει αυτιά».

Η συζήτηση περιστράφηκε σε άλλα θέματα του ποδοσφαίρου αλλά ξαναγύρισε στα Γιάννινα με τον Άγγελο Αναστασιάδη να σημειώνει: «Στα Γιάννινα καθάρισα τα αποδυτήρια και έβγαλα έξω απ’ αυτά τον κόσμο που έπρεπε να βγει και έκανε ζημιά. Ο φίλαθλος κόσμος δεν στάθηκε στο ότι κάναμε μείωση του μπάτζετ τον Ιανουάριο κατά 1,5 εκατομμύρια. Περισσότερο τον ενδιαφέρει το αποτέλεσμα. Εγώ όμως αυτό το έκανα. Έφυγαν οι μεσάζοντες και γι’ αυτό εμένα με κυνηγάνε. Για μένα θα ήταν αδιανόητο κάποια νούμερα που ακούμε. Αν θυμάστε και στον Παναθηναϊκό για μένα αυτό ήταν το πρόβλημα. Με κατηγόρησαν στον ΠΑΟΚ για τον Αμαεφούλε που στοίχισε μόνο 30.000 ευρώ και όχι τις δεκάδες μεταγραφές που έγιναν μετά και στοίχισαν πολλά εκατομμύρια».

Τέλος ο Άγγελος Αναστασιάδης εξέφρασε και ευχαριστίες όπως: «Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο του ΠΑΣ που μου έδωσε τη δυνατότητα να γυρίσω στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Να ευχαριστήσω τον γενικό αρχηγό Δημήτρη Νιαρχάκο που ήταν συνεχώς δίπλα μας, τον πρώην δήμαρχο Γιώργο Σουκοβέλο, τον Περιφερειάρχη Ηπείρου που αγαπάει πάρα πολύ την ομάδα, το Νίκο Χήτο με τον οποίο συναντήθηκα μια φορά και είναι από τους αιμοδότες των Ιωαννίνων, χορηγός. Αγαπούν την ομάδα και θέλουν να τη βλέπουν ψηλά. Να ευχαριστήσω τους παίκτες γιατί είναι δύσκολο να δουλέψουν με μένα, που δουλεύω 24 ώρες το 24ωρο. Και όλοι οι άνθρωποι που είναι μαζί μου πρέπει να κάνουν το ίδιο πράγμα. Τα παιδιά στα Γιάννινα δεν ήταν μαθημένα να δουλεύουν σε αυτούς τους ρυθμούς και εμείς πήγαμε με χίλια. Να τους ευχαριστήσω για την υπομονή τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: