Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Το επτά, το επτά, θα σας κάνει την ζημιά…!!

Το επτά, το επτά, θα σας κάνει την ζημιά…
Σύνθημα το οποίο οι Ισπανοί θα μπορούν να φωνάζουν στους Ιταλούς αφού μετά την κατάκτηση του Europa League από την Ατλέτικο Μαδρίτης, τους πλησιάζουν επικίνδυνα στην συλλογή τροπαίων. Οι Ίβηρες έχουν πλέον δυο κύπελλα (UEFA ή Europa League) λιγότερα από τις ιταλικές ομάδες, οι οποίες βρίσκονται στην κορυφή της σχετικής λίστας με εννιά κούπες.

Οι Ισπανικοί σύλλογοι μέχρι και το 2004, όταν και η Βαλένθια πήρε το Κύπελλο UEFA απέναντι στην Μαρσέιγ με 2-0, μετρούσαν μόλις δύο κατακτήσεις στην διοργάνωση. Θύτης η Ρεάλ Μαδρίτης το 1985 και το 1986, στους διπλούς τελικούς με τη Βιντεότον την πρώτη χρονιά και με την Κολωνία τη δεύτερη.

Ωστόσο, πριν την πρώτη κατάκτηση από τους Μαδριλένους υπήρξε η συμμετοχή της Αθλέτικ Μπιλμπάο στον τελικό με την Γιουβέντους, από την οποία έχασε το κύπελλο. Ακολούθησαν άλλοι δύο χαμένοι τελικοί για τους Ισπανούς, με την Εσπανιόλ το 1988 και τη Ντεπορτίβο Αλαβές το 2001 να μην μπορούν να κατακτήσουν το τρόπαιο κόντρα σε Μπάγερ Λεβερκούζεν και Λίβερπουλ αντίστοιχα.

Από εκεί και πέρα ο 21ος αιώνας ανήκει ολοκληρωτικά στους Ισπανούς, όσον αφορά στις κατακτήσεις κυπέλλων. Μετά την Βαλένθια το 2004, ακολούθησαν οι δύο συνεχόμενοι κερδισμένοι τελικοί της Σεβίλλης το 2006 και το 2007. Οι Σεβιγιάνοι, στον πρώτο τους τελικό επικράτησαν εύκολα της Μίντλεσμπρο με 4-0, ενώ την επόμενη χρονιά το σήκωσαν μετά την κερδισμένη διαδικασία των πέναλτι με 3-1 (2-2 η κανονική διάρκεια), απέναντι στην Εσπανιόλ.

Την σκυτάλη από τη Σεβίλλη στις κατακτήσεις πήρε η Ατλέτικο Μαδρίτης, αρχικά το 2010, όταν και επικράτησε της Φούλαμ με 2-1 στην παράταση και τη φετινή σεζόν με το 3-0 επί της Αθλέτικ Μπιλμπάο.


πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: