Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Οι ειδικοί τακτικοί ρόλοι των Πράνιτς και Σρνα!!

Eνα άκρως ενδιαφέρον ως προς την τακτική ματς παρακολουθήσαμε ανάμεσα στην πολύ ελκυστική Κροατία και την παγκόσμια πρωταθλήτρια Ισπανία. Ο Μπίλιτς παρέταξε μια εναλλακτική προσέγγιση και έβαλε δύσκολα στον Ντελ Μπόσκε.
Οι ειδικοί τακτικοί ρόλοι των Πράνιτς και Σρνα
Ο Μπίλιτς παρέταξε μια εναλλακτική προσέγγιση και έβαλε δύσκολα στον Ντελ Μπόσκε. Η Κροατία προσπάθησε να εκμεταλλευτεί το αισθητά μειωμένο κίνητρο των Φούριας Ρόχας και προσάρμοσε την άμυνα της πάνω στο στυλ ποδόσφαιρου της Ισπανίας. Οι λεπτές ισορροπίες του ματς (σε σχέση πάντα με το Ιταλία- Ιρλανδία) μοιραία άνοιξαν τους Κροάτες μετά το 75ο λεπτό και το γκολ του Νάβας στο 89’ ήρθε μόνο και μόνο λόγω του υπερβολικού ρίσκου των Κροατών, ελέω 1-0 (εκείνη τη στιγμή) στο άλλο ματς του ομίλου.

Ο Ντελ Μπόσκε παρουσίασε αυτό που έχουμε συνηθίσει από την Ισπανία, και προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τους κενούς χώρους που δημιουργούσε η επιθετικογενής προσέγγιση του Μπίλιτς. Το παιχνίδι δεν κύλισε όμως όπως το περίμενε ο Ισπανός κόουτς, η ευκαιρίες δεν μετουσιώθηκαν σε γκολ και λίγο έλλειψε μάλιστα να βρεθεί πίσω στο σκορ. Το αυξημένο ρίσκο των Κροατών στο τελευταίο 15λεπτο είχε σαν αποτέλεσμα τη δικαίωση του Ντελ Μπόσκε και την πρόκριση των Ισπανών στα προημιτελικά πολύ πιο δύσκολα απ’ ότι φαίνεται με γυμνό μάτι.
4-5-1 στο 4-5-1 από τον Μπίλιτς
Ο Σλάβεν Μπίλιτς προσάρμοσε την άμυνα του στο 4-5-1 που παρουσίασε ο Ντελ Μπόσκε. Το πλάνο του Κροάτη τεχνικού περιελάμβανε:
  • Ασταμάτητο man to man των δύο θεωρητικών εξτρέμ της ομάδας (Πράνιτς/ Σρνα) στους Αρμπελόα και Άλμπα όταν αυτοί κατέβαιναν κάτω από τη σέντρα (τους ακολουθούσαν μέχρι το βάθος της αμυντικής του τετράδας)
  • Απόλυτη ευθυγράμμιση των τριών κεντρικών χαφ με βοήθειες από τους Πράνιτς και Σρνα, ανάλογα με την πλευρά που επεδίωκαν να περάσουν τη μπάλα οι αντίπαλοι
  • Αισθητά ανεβασμένη αμυντική τετράδα
  • Παράδοξα αυξημένο πλάτος της ομάδας κατά της φάση της οργανωμένης άμυνας με τους Πράνιτς και Σρνα να αναλαμβάνουν το “κλείσιμο” των πλάγιων γραμμών
  • Μεγάλες ελευθερίες του Λούκα Μόντριτς ως προς τον επιθετικό προσανατολισμό
Που κινήθηκαν οι Πράνιτς και Σρνα
Που κινήθηκαν οι Πράνιτς και Σρνα
Ο Μπίλιτς διέγνωσε ορθά τη σπουδαιότητα των υποστηρικτικών ρόλων των μπακ της Ισπανίας και αποφάσισε να βασίσει την αμυντική λειτουργία της ομάδας του στον περιορισμό των συγκεκριμένων παικτών. Δεν ήταν λίγες οι φορές που οι οπισθοχωρήσεις των Σρνα και Πράνιτς έκανα την αμυντική γραμμή των Κροατών να αποτελείται από 5 παίκτες θυμίζοντας ένα παράξενο 5-4-1 με διαγώνιες καλύψεις των εξτρέμ. Το πλάνο του κόουτς μπορεί να θεωρηθεί πετυχημένο ανεξάρτητα από την έκβαση του τελικού αποτελέσματος αφού τις εντυπώσεις τελικά από την αναμέτρηση τις κέρδισαν – δικαίως – οι Κροάτες.
Η στατιστική απεικόνιση της Κροατίας, ανά ημίχρονο
Η στατιστική απεικόνιση της Κροατίας, ανά ημίχρονο
Σχόλιο: Οι ελαχιστοποιημένες αποστάσεις των μέσων της Ισπανίας συνδυασμένες με τις συνεχείς συγκλίσεις τους, αναθέτουν το πλάτος της ομάδας στους δύο μπακ. Ο αμυντικογενής προσανατολισμός των εξτρέμ του Μπίλιτς όμως, στέρησε από τους Φούριας Ρόχας τον εναλλακτικό τρόπο επίθεσης, περιορίζοντας το παιχνίδι τους αποκλειστικά σε μη παραγωγικό ποδόσφαιρο άξονα.
Το πλάνο Ντελ Μπόσκε
Δεν ξέφυγε από την… πεπατημένη ο κόουτς της Ισπανίας. Παρέταξε την ομάδα του με ένα μόνο αμυντικό χαφ και τον Τόρες να κινείται συνεχώς ανάμεσα στα στόπερ των Κροατών σε ξεκάθαρο ρόλο τυπικού σέντερ φορ. Επιπλέον,
  • Επεδίωξε ανεπιτυχώς να ανεβάσει τα μπακ του δίνοντας πλάτος στην ομάδα του, με απώτερο σκοπό το άνοιγμα διαδρόμων στον άξονα
  • Τοποθέτησε τον Μπουσκέτς σε ρόλο κυματοθραύστη στο κέντρο
  • Ανέθεσε μεγάλο μέρος της δημιουργίας στο χώρο του κέντρου στον θεωρητικό ακραίο αριστερό επιθετικό της ομάδας του (Ινιέστα)
  • Διατήρησε το ρυθμό της ομάδα του σχετικά χαμηλό και επιλεκτικά “έτρεχε” την ομάδα του μόνο σε περιπτώσεις αντεπίθεσης με περισσότερους παίκτες
  • Έδωσε ρόλο κρυφού κυνηγού στον Σίλβα
Επιπλέον, ο πρώην κόουτς της Ρεάλ εφάρμοσε pressing στις μεσοαμυντικές γραμμές των Κροατών, σε μια προσπάθεια αποκλεισμού του Μόντριτς, ώστε να μην μπορέσει ο άσος της Τότεναμ να τροφοδοτηθεί χαμηλά και να οργανώσει επίθεση για την ομάδα του. Το φαινόμενο ήταν πιο έντονο κοντά στις πλάγιες γραμμές του γηπέδου.
Η στατιστική απεικόνιση της Ισπανίας, ανά ημίχρονο
Η στατιστική απεικόνιση της Ισπανίας, ανά ημίχρονο
Μπορεί θεωρητικά το πλάνο του Ντελ Μπόσκε να απέδωσε αφού η ομάδα του κέρδισε το παιχνίδι, αλλά η γενικότερη εικόνα που έδιναν οι Ισπανοί ήταν η έλλειψη εναλλακτικού επιθετικού πλάνου, αφού ο περιορισμός που έθεσε στην Ισπανία ο Μπίλιτς έκανε την ομάδα του Ντελ Μπόσκε να φαίνεται προβλέψιμη από τον άξονα, και οι Τόρες/Σίλβα τροφοδοτήθηκαν ελάχιστα σε σωστούς χρόνους.
Τα κερδισμένα φάουλ της Κροατίας και της Ισπανίας
Τα κερδισμένα φάουλ της Κροατίας και της Ισπανίας
Συμπέρασμα
Στο τελευταίο του ματς στο πάγκο της Κροατίας ο Μπίλιτς μπορεί να αισθάνεται τουλάχιστον ηθικός νικητής. Μπήκε σε έναν όμιλο φωτιά και πάλεψε “στα ίσα” με Ιταλία και Ισπανία, μένοντας έξω από τους “8” στις λεπτομέρειες. Επιπλέον, το 4-4-2 που εφάρμοσε στα δύο πρώτα ματς αναδεικνύει την προσαρμοστικότητα του κόουτς επάνω στον αντίπαλο που έχει να αντιμετωπίσει κάθε φόρα- δείγμα προπονητικής οξυδέρκειας.
Ο Βιθέντε Ντελ Μπόσκε δεν μπορεί να αισθάνεται άνετα με την εμφάνιση που πραγματοποίησε η ομάδα του. Η έξοδος του Τόρες έκανε την Ισπανία ακόμα πιο ακίνδυνη και πλέον οι Φούριας Ρόχας χωρίς κλασσικό σέντερ φορ δυσκολεύονται εξαιρετικά να δημιουργήσουν ξεκάθαρες ευκαιρίες για γκολ. Η σταδιακή ενσωμάτωση των Νεγκρέδο και Γιορέντε θα προσδώσει μεγαλύτερη εκτελεστική ευχέρεια στην Ισπανία ενόψει της “καυτής” συνέχειας, αφού οι εξαφανίσεις με Κροατία και Ιταλία δεν επιβεβαιώνουν την μέχρι τώρα παραγωγικότητα της ομάδας.


πηγή: overlap.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: