Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Πρόστιμα δύο μέτρων και δύο σταθμών!!

Ο Θάνος Σαρρής γράφει για την τιμωρία στον Μπέντνερ και την αντιπαραβάλει με άλλες, για πιο σοβαρά ζητήματα. Όπως αυτό του ρατσισμού.
Πρόστιμα δύο μέτρων και δύο σταθμών
«UEFA μιλάς σοβαρά; 80.000 λίρες πρόστιμο στον Μπέντνερ για διαφήμιση στο εσώρουχό του... όλα τα πρόστιμα για κρούσματα ρατσισμού μαζί δεν φτάνουν αυτό το ποσό;! Η UEFA δεν είναι σοβαρή. Ο Πλατινί ήταν σπουδαίος παίκτης, αλλά αυτός και οι συνεργάτες του ευθυγραμμίζονται με αυτού του τύπου τα σκουπίδια. Αν ο ρατσισμός έφερνε χρήματα στην UEFA όπως η διαφήμιση, πιστεύετε ότι θα τον αντιμετώπιζε με την ίδια σοβαρότητα;»Ταδε έφη Ρίο Φέρντιναντ, μόλις ενημερώθηκε για το πρόστιμο στον Νίκλας Μπέντνερ.
H «καμπάνα» της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τον Δανό έπεσε βαριά: 100.000 ευρώ και μία αγωνιστική. Δηλαδή οι Σκανδιναβοί δεν θα τον έχουν στη διάθεσή τους για το κρίσιμο ματς για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2014 τον Σεπτέμβριο. Ο λόγος ήταν ότι άφησε να φανεί το εσώρουχό του που διαφήμιζε στοιχηματική εταιρεία. Καταδικαστέα η έμμεση διαφήμιση. Πώς αντιδρά, όμως, η UEFA σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, με τις οποίες αναπόφευκτα γίνονται συγκρίσεις;

Μία χαρακτηριστική, είναι αυτή των κρουσμάτων ρατσισμού. Η UEFA έκανε μεγάλη καμπάνια κατά των διακρίσεων. Για πρώτη φορά στο Euro 2012 θεσμοθέτησε το ρόλο του παρατηρητή ρατσισμού, ενώ βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με οργανώσεις για την ενημέρωση του κόσμου και τη διοργάνωση σχετικών event. Καλά όλα αυτά σε επίπεδο πρόληψης. Όταν έρχεται η ώρα των... πληρωμών όμως, οι ποινές είναι... αντιστρόφως ανάλογες με του Μπέντνερ.

Όπως χαρακτηριστικά θυμίζει ο Guardian, λίγους μήνες πριν ήταν η ίδια Ομοσπονδία που τιμώρησε την Πόρτο με πρόστιμο 16.700 λίρες Αγγλίας για ρατσιστική επίθεση των οπαδών της ενάντια στον Μάριο Μπαλοτέλι της Μάντσεστερ Σίτι. Ρίχνοντας μια ματιά στα περιστατικά των προηγούμενων ετών, οι διαφορές είναι εμφανείς. Το 2000 ο Πατρίκ Βιεϊρά κατήγγειλε ότι ο Σίνισα Μιχαΐλοβιτς τον αποκάλεσε «Μπάσταρδο και μαύρη μαϊμού».

Η ποινή της UEFA ήταν δύο αγωνιστικές, χωρίς καθόλου πρόστιμο! Τον Ιούνιο του 2007 έγινε ένα ανάλογο περιστατικό, σε διοργάνωση εθνικών ομάδων αυτή τη φορά. Στο Euro κάτω των 17 στην Ολλανδία, Σέρβοι οπαδοί επιτέθηκαν με ρατσιστικά συνθήματα στον Άγγλο Νεντούμ Ονουόχα. Το πρόστιμο ήταν 16.500 λίρες στη σερβική Ομοσπονδία και αφορούσε και κάποιες συμπεριφορές των παικτών. Την επόμενη χρονιά Κροάτες οπαδοί έκαναν το ίδιο στο Euro 2008 απέναντι στην Τουρκία, εμφανίζοντας μάλιστα και πανό με σχετικό περιεχόμενο. Το ποσό που κλήθηκε να πληρώσει η ομοσπονδία της χώρας δεν ξεπέρασε τις 10.000 λίρες.

Τελευταία χαρακτηριστική περίπτωση το προαναφερθέν περιστατικό με τον Μπαλοτέλι. Στις 16.700 λίρες το πρόστιμο στην Πόρτο, στις 24.740 στη Μάντσεστερ Σίτι επειδή καθυστέρησε ένα λεπτό να επιστρέψει στο γήπεδο μετά το ημίχρονο! Όταν όμως το θέμα πήγε στο... marketing, η Πειθαρχική Επιτροπή της UEFA αποφάσισε να εξαντλήσει την αυστηρότητά της, παρότι ο ίδιος ο παίκτης δήλωσε ότι δεν ήξερε πως υπήρχε σχετική νομοθεσία που απαγορεύει τέτοιους είδους προβολές. Ανεξαρτήτως του αν λέει αλήθεια, το πρόστιμο παραήταν «τσουχτερό». Η Ομοσπονδία της χώρας του τον στηρίζει και είναι αυτή που τον ωθεί στην έφεση. Επιλέγει δηλαδή, να σταθεί απέναντι στην UEFA και δεν πρόκειται για μία χώρα με... ιστορικό στις παρατυπίες και τις αντιδράσεις.

Στις «11 values» της Ομοσπονδίας, η κατηγορία respect και τα μηνύματα «μηδενική ανοχή στη βία και το ρατσισμό» και «το χρώμα του δέρματος είναι αόρατο κάτω από τη φανέλα», βρίσκονται στην προτελευταία θέση. Πιθανότατα πρέπει να επαναξιολογηθούν κάποιες αξίες, αν και στο σύγχρονο ποδόσφαιρο οι χορηγοί είναι... über alles. Κι από όλη αυτή την αναστάτωση που προκλήθηκε και λογικά θα συνεχιστεί με εφέσεις, η στοιχηματική εταιρεία βγαίνει κερδισμένη, αφού το όνομά της συνεχίζει να βρίσκεται στην επικαιρότητα...


πηγή: gazzetta.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: