Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Απαγορεύεται η ήττα!!

Στην κουλτούρα του ποδοσφαίρου της Βραζιλίας, πολύ λίγα πράγματα αποτελούν  χειρότερα «εγκλήματα» από την ήττα σε έναν τελικό. Γράφει ο Αντώνης Κατσαρός.
Απαγορεύεται η ήττα
Λίγο πριν αρχίσει ο αγώνας του χρυσού μεταλλίου στο Γουέμπλεϊ κόντρα στο Μεξικό, η σαμπάνιες ήταν ήδη στο θέση τους, ώστε να ανοίξουν με το σφύριγμα της λήξης παγωμένες! Στη Βραζιλία περισσότερο από κάθε άλλη χώρα, όταν κερδίζει η ομάδα αποθεώνονται οι παίκτες. Όταν χάνει, φταίει ο προπονητής. Εάν στις αποσκευές της πτήσης της επιστροφής στο Ρίο ήταν μαζί και το χρυσό μετάλλιο θα ήταν σίγουρο πως ο Μενέσες θα οδηγούσε και την πρώτη ομάδα της χώρας και στο εντός έδρας παγκόσμιο κύπελλο, σε δύο χρόνια. Τώρα εάν ο νέος πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας θέλει να ισχυροποιήσει το προφίλ του στο ξεκίνημα της θητείας του, έχει την προφανή επιλογή. Να διώξει τον Μενέσες!
Όπως συμβαίνει με όλους τους προπονητές του κόσμου, ο συγκεκριμένος έχει επιχειρήματα. Με πρώτο του πολύ καλού τερματοφύλακα Καμπράλ, ο οποίος τελικά δεν ήταν διαθέσιμος. Οι Νέτο και Γκάμπριελ δεν άξιζαν να καθίσουν στα δοκάρια του Ολυμπιακού τουρνουά. Άλλοι ωστόσο δεν υπήρχαν. Η πιο έντονη κριτική στον προπονητή από τους ρεπόρτερ της Βραζιλίας αφορά στην επιλογή του κεντρικού αμυντικού Ζουάν. Ο συγκεκριμένος δεν υπολογίζεται για το 2014 και δεν έδειξε στο γήπεδο ότι υπήρχε λόγος για να παίξει. Με δεδομένες τις κούρσες του αριστερού αμυντικού της Ρεάλ Μαρσέλο που αφήνουν ανοικτή την άμυνα στα πλάγια και τις άτσαλες κινήσεις του Ζουάν, η αριστερή πλευρά της Βραζιλίας...έμπαζε πολύ!
Πολλοί θα πουν πως η Βραζιλία έχασε από την πρώτη σοβαρή ομάδα που αντιμετώπισε στο Λονδίνο. Μπορεί να είναι κι έτσι. Πάντως τα εύσημα στον τεχνικό για τη δημιουργία ομάδας απολύτως επικίνδυνης στις αντεπιθέσεις, περισσότερο προσαρμοσμένης στα διεθνή στάνταρ με ομαδικό παιχνίδι και λιγότερο στη λογική του ποδοσφαίρου παραλίας, πρέπει να αποδοθούν στον προπονητή, που τώρα φταίει για όλα. Ο Ντέντε και ο Νταβίντ Λουίζ θα μονομαχήσουν για μία θέση στο κέντρο της άμυνας δίπλα στον Τιάγκο Σλίβα για το Μουντιάλ του 2014. Ο Ραμίρες δείχνει μετά το τελείωμα της προηγούμενης σεζόν στην Τσέλσι να υπολογίζεται ξανά. Στο 4-2-3-1 δεν τα κατάφερε με τη φανέλα της Εθνικής, στο 4-3-2-1 που σκέφτεται ο Μενέσες πάντως ταιριάζει απολύτως.
Η Βραζιλία θα είναι εκατό τοις εκατό μεγάλο φαβορί στην έδρα της το 2014, αρκεί να μην υπονομεύσουν την προσπάθειά της οι συνθήκες και το τεράστιο άγχος που θα προκύψει στους «καριόκας», από την... υποχρέωση για την κατάκτηση της κορυφής. Τόσο μεγάλη δεν έχει άλλη ομάδα σε κανένα σημείο του πλανήτη, πόσο μάλλον τότε. Οι εικόνες των ξαπλωμένων παικτών στο Γουέμπλεϊ, είναι από μόνες τους δύσκολη ιστορία για το επόμενο Μουντιάλ...
Πηγή: pamesports.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: