Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Η επόμενη μέρα ενός πισωγυρίσματος!!

Ο Κώστας Πετρωτός προσπαθεί να "διαβάσει" πίσω από τον άδοξο, και σε κάθε περίπτωση, δίκαιο αποκλεισμό του ΠΑΟΚ και να καταγράψει τις αντιδράσεις που πρέπει να υπάρξουν.
Η επόμενη μέρα ενός πισωγυρίσματος!
Δεν είναι μικρό πράγμα για τον ΠΑΟΚ να μένει εκτός φάσης ομίλων Europa League, μετά από δύο χρόνια στα οποία, όχι απλά συμμετείχε, αλλά κατέγραψε σπουδαίες επιτυχίες.
Κωνσταντινούπολη, Ζάγκρεμπ, Λβιβ, Λονδίνο, οι μεγάλες βραδιές στην Τούμπα... μόνο μία γρήγορη ματιά στη λίστα με τις σπουδαίες προκρίσεις που πέτυχε σ' αυτό το διάστημα ο "Δικέφαλος" αρκεί για να αντιληφθεί κανείς τι είχε και τι έχασε χθες το βράδυ στη Βιέννη.
Σαφώς και είναι ένα μεγάλο πισωγύρισμα, προλαβαίνοντας, όμως, τη σκέψη αρκετών θα πω πώς δεν θεωρώ αυτό τον αποκλεισμό καταστροφή, τουλάχιστον ακόμη. Τι εννοώ; Ότι τα πάντα θα κριθούν από την αντίδραση του οργανισμού που λέγεται ΠΑΟΚ.
Από το πώς θα σταθούν σ' αυτή τη δύσκολη στιγμή οι ποδοσφαιριστές, ο Γιώργος Δώνης, η διοίκηση της ΠΑΕ και κυρίως ο Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος από την ώρα που ανέλαβε τα ηνία της ομάδας είναι σαν να έχει απέναντί του όλες τις κατάρες των "άσπονδων' φίλων του ΠΑΟΚ: Βαριά καμπάνα από την UEFA και αποκλεισμός από τη φάση των ομίλων.
Πριν αναλύσουμε, όμως, το τι περιμένουμε να συμβεί το επόμενο διάστημα στον ΠΑΟΚ, ας επιχειρήσουμε να εξάγουμε συμπεράσματα από το βαρύ 3-0 της ρεβάνς με τη Ραπίντ:
-Πρώτο και κυριότερο συμπέρασμα: Ο ΠΑΟΚ ήταν ανέτοιμος για παιχνίδια που έκριναν πρόκριση στη φάση των ομίλων. Άργησε χαρακτηριστικά στην υλοποίηση του μεταγραφικού σχεδιασμού του (ακόμη ψάχνουν τα πατήματά τους ο Λόρενς και ο ΒΙβιάν), ενώ έδειξε ότι ήταν απαραίτητη μία ακόμη προσθήκη επιθετικού. Γι' όλα αυτά υπάρχει η δικαιολογία του μικρού μπάτζετ και της ανάγκης να περιμένει η ομάδα την κατάλληλη-οικονομικά-ευκαιρία για να κινηθεί για την ενίσχυσή της.
-Δεν μπορεί να δίνει τόσο σημαντικά παιχνίδια έχοντας εκτός μάχης παίκτες όπως ο Σαλπιγγίδης και ο Λάζαρ και ανέτοιμους τους Γκαρσία και Φωτάκη. Τόσες πολλές απουσίες (γιατί και οι δύο που έπαιξαν χθες ήταν μακριά από το μεταγραφικό σχεδιασμό τους) έμπειρων παικτών δεν τις αντέχει ο φετινός ΠΑΟΚ, τουλάχιστον σ' αυτή τη φάση.
-Στην υπόθεση γκολ ο ΠΑΟΚ δείχνει να εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τον Αθανασιάδη. Σκοράρει ο Κλάους όλα καλά, δεν βρίσκει δίχτυα, υπάρχει πρόβλημα. Η ανάγκη για την εξεύρεση κι άλλων σκόρερ είναι επιτακτική. -Η αστάθεια της άμυνάς του είναι μόνιμο πρόβλημα από την αρχή της φετινής περιόδου. Αυτό είναι θέμα που πρέπει να λύσει ο προπονητής του ΠΑΟΚ όσο πιο γρήγορα γίνεται γιατί θα στερήσει βαθμούς στην ομάδα του και στο ελληνικό πρωτάθλημα.
Ποια πρέπει να είναι η αντίδραση
Τα ματς, όμως, με την Ραπίντ είναι παρελθόν και πλέον αξία έχει το πώς θα διαχειριστούν οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Καταρχήν, εφόσον ισχύει αυτό που ο Γιώργος Γεωργιάδης είχε αποκαλύψει σε συνέντευξή του την περίοδο που η ομάδα βρισκόταν στην Ολλανδία, ο ΠΑΟΚ μπορεί να αντέξει την απώλεια 3-4 εκ. ευρώ που θα έβαζε στα ταμεία του από τη συμμετοχή του στους ομίλους του Europa League.
Ο τεχνικός διευθυντής του συλλόγου είχε αποκαλύψει πώς "το μπάτζετ της ομάδας είχε σχεδιαστεί με βάση το χειρότερο σενάριο, τη μη συμμετοχή, δηλαδή, της ομάδας στους ομίλους του Europa League". Με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν, υπάρχει μία ανεπαίσθητη υπέρβαση με τις προσθήκες των Βιβιάν και Λόρενς, που δεν αλλάζει την παραπάνω θέση.
Κατά συνέπεια, υποχρέωση της διοίκησης είναι να στηρίξει την ομάδα που έχει διαμορφωθεί και τον Γιώργο Δώνη, ο οποίος από την πλευρά του πρέπει να συνεχίσει το μοντάρισμα του νέου ΠΑΟΚ αναδεικνύοντας τους παίκτες που έχουν μέλλον (μικρό ή μεγάλο) στην Τούμπα και βάζοντας σιγά-σιγά στο περιθώριο όσους δείχνουν ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του ΠΑΟΚ.
Φυσικά και οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές, ειδικά οι νεαροί οφείλουν, μέσα από το ηχηρό χαστούκι κόντρα στη Ραπίντ να συνειδητοποιήσουν τις μεγάλες ευθύνες που αναλογούν σε κάθε παίκτη που φορά την "ασπρόμαυρη" φανέλα.Άφησα για το τέλος τον Ιβάν Σαββίδης, γιατί είναι προφανές ότι από τις δικές του αποφάσεις και κινήσεις θα καθοριστεί, κυρίως, η πορεία που θα διαγράψει ο ΠΑΟΚ τα επόμενα χρόνια.
Καταρχήν, υπάρχει η ανάγκη στον οπαδό του ΠΑΟΚ να δει τον μεγαλομέτοχο της ομάδας, σ' αυτή την κρίσιμη καμπή να βγαίνει μπροστά. Μία δημόσια τοποθέτησή του για τα σχέδιά του-άμεσα και μακροπρόθεσμα-είναι αναγκαία και θα βοηθήσει ιδιαίτερα στο να αντιστραφεί το κλίμα.
Πάνω απ' όλα, όμως, απαιτούνται ενέργειες για να αναδιοργανωθεί ο σύλλογος, να απαλλαγεί από καταστάσεις και συμπεριφορές που τον κρατάνε στη μετριότητα (βλέπετε γεγονότα στην Τούμπα με Ραπίντ) και να δημιουργήσει και πάλι όραμα.
Πηγή: sport24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: