Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Αν είναι ο περυσινός, μπορεί…!!

Πέρυσι στον όμιλο του Ολυμπιακού, από το θεωρητικά πιο αδύναμο γκρουπ, μετείχε η πρωταθλήτρια Γερμανίας (Μπορούσια Ντόρτμουντ). Γράφει ο Δημήτρης Χριστοφιδέλλης.
Αν είναι ο περυσινός, μπορεί…
Τώρα, ήταν σειρά της (έκπληξης της περασμένης σεζόν στη Ligue 1) πρωταθλήτριας Γαλλίας (Μονπελιέ). Άπειρη μεν, πρωταθλήτρια δε, αφήνοντας πίσω της παραδοσιακές δυνάμεις του γαλλικού ποδοσφαίρου, όπως την Παρί Σεν Ζερμέν, τη Λιόν και τη Μαρσέιγ.
Οι «ερυθρόλευκοι», όμως, δεν μπορούν να έχουν παράπονα από το αποτέλεσμα της κληρωτίδας στο Μονακό. Το αντίθετο μάλιστα… Βρίσκονται σε έναν καλό όμιλο, που τους επιτρέπει να κάνουν όνειρα για υψηλές πτήσεις…
Τα πράγματα, άλλωστε, θα μπορούσαν να ήταν χειρότερα, καθώς οι Πειραιώτες ήταν πιθανό βρουν απέναντί τους, είτε τη Ρεάλ Μαδρίτης και τη Μάντσεστερ Σίτι (στον τέταρτο) είτε τη Μίλαν και τη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης (στον τρίτο όμιλο).
Ο Ολυμπιακός γνωρίζει πως πρέπει να διαχειριστεί την κατάσταση, καθώς μοιάζει πάρα πολύ με την περυσινή του περιπέτεια στο Champions League.  Θα έχει απέναντί του τη γνώριμή του Άρσεναλ (θα τεθεί αντιμέτωπος με τους Λονδρέζους για τρίτη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια!), την τρίτη της περασμένης περιόδου στη Μπουντεσλίγκα, Σάλκε και όχι την πρωταθλήτρια Ντόρτμουντ και την Μονπελιέ αντί της (προβληματικής μεν πέρυσι, αλλά έμπειρης, που κατάφερε να πάρει και την πρόκριση) Μαρσέιγ.
Έτσι, δίνεται η δυνατότητα στους «ερυθρόλευκους», παρουσιάζοντας το ανάλογο πρόσωπο, να υπερισχύσουν τούτη τη φορά του «γαλλογερμανικού» άξονα, που τους στέρησε την περασμένη σεζόν –στο φινάλε των παιχνιδιών της τελευταίας αγωνιστικής στους ομίλους- την πρόκρισή τους στη φάση των νοκ άουτ αγώνων της διοργάνωσης.
Ο Ολυμπιακός έχει την εμπειρία και τις δυνατότητες να κερδίσει όλα τα παιχνίδια στο «Γ. Καραϊσκάκης» και να κυνηγήσει βαθμούς σε Αγγλία, Γερμανία και Γαλλία. Πέρυσι κέρδισε στη Μασσαλία, θα μπορούσε επίσης να πάρει τον βαθμό στο Ντόρτμουντ, ενώ δυσκόλεψε αρκετά την Άρσεναλ στο δεύτερο ημίχρονο στο “Emirates”. Γενικά, ο όμιλος είναι πολύ ανοιχτός, ο Ολυμπιακός μπορεί να βγει από πρώτος μέχρι τέταρτος και το σίγουρο είναι πως καμία ομάδα δεν μπορεί να αισθάνεται αυτή τη στιγμή σίγουρη για τίποτα.
Οι Λονδρέζοι έχουν την ποιότητα και την εμπειρία και ξέρουν να προσπερνούν τις δυσκολίες στη φάση των ομίλων. Όμως, ο Αρσέν Βενγκέρ δεν έχει πλέον στα χέρια του δύο πολύ σημαντικούς παίκτες στην περυσινή αγωνιστική λειτουργία της ομάδας, τον Ρόμπιν Φαν Πέρσι και τον Άλεξ Σονγκ, ενώ γενικότερα η Άρσεναλ βρίσκεται σε μία περίοδο αναδιοργάνωσης.
Η Σάλκε δεν είναι Μπορούσια Ντόρτμουντ, δεν έχει πλέον στο ρόστερ της και τον Ραούλ, ο οποίος πέτυχε 40 τέρματα την τελευταία διετία σε όλες τις διοργανώσεις με τη φανέλα των «βασιλικών μπλε», ωστόσο, πρόκειται για μια πολύ καλή ομάδα. Ομαδική, μαχητική, διαθέτοντας τον περυσινό πρώτο σκόρερ της Μπουντεσλίγκα, Ολλανδό Χούντελαρ, αλλά και ποιοτικούς ποδοσφαιριστές, όπως ο Φαρφάν, ο Χουράδο, ο Ντράξλερ, ο Χέβεντεζ, ο Μάτιπ και φυσικά ο δικός μας Κυριάκος Παπαδόπουλος.
Η Μονπελιέ είναι πρωταθλήτρια Γαλλίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αλλά μπαίνει στην κούρσα με δύο σημαντικά μείον. Πρώτον, δεν έχει το ειδικό βάρος και την εμπειρία της Λιόν ή της Μαρσέιγ στο Champions League και, δεύτερον, ο περυσινός πρώτος σκόρερ του Σαμπιονά, Ολιβιέρ Ζιρού (21 τέρματα) φοράει πλέον τη φανέλα της Άρσεναλ.
Πέρα όμως από το γεγονός ότι μοιάζει πολύ ο όμιλος με τον περυσινό, το ίδιο συμβαίνει και με τη σειρά των αγώνων που καλούνται να δώσουν οι «ερυθρόλευκοι». Κι αυτό παίζει σημαντικό ρόλο στη φάση των ομίλων. Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο τις υποχρεώσεις του στο «Γ. Καραϊσκάκης», κόντρα στο θεωρητικά δεύτερο φαβορί του ομίλου τη Μαρσέιγ και είχε το τελευταίο ματς στην έδρα του με αντίπαλο την Άρσεναλ. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και τώρα. Θα κάνει πρεμιέρα στο Νέο Φάληρο εναντίον της Σάλκε και θα υποδεχθεί την τελευταία αγωνιστική τους Άγγλους.
Αν ο Ολυμπιακός «πιάσει» τα περυσινά στάνταρ απόδοσης και παρουσιάσει την καλή εικόνα που έδειξε στα πέντε από τα έξι παιχνίδια του στο Champions League (με εξαίρεση την πρεμιέρα, κόντρα στη Μαρσέιγ, ήττα που ουσιαστικά του στοίχισε την πρόκριση), τότε μπορεί να πετύχει τον στόχο του, δηλαδή, την παρουσία του στη φάση των «16».
Πηγή: contra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: