Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Μέχρι και αφαίρεση τίτλου!

O Ανδρέας Δημάτος παρουσιάζει τις προβλεπόμενες ποινές της πειθαρχικής επιτροπής της UEFA για τα οικονομικά παραπτώματα των ομάδων.

Μέχρι και αφαίρεση τίτλου!
Σαράντα σύλλογοι, ανάμεσά τους και ο Ολυμπιακός, που μετείχαν στην πειραματική εφαρμογή του financial fair play, ενημερώθηκαν προχθές στη Νιόν για το λογισμικό της UEFA μέσω του οποίου θα καταγράφονται έξοδα και έσοδα των ευρωπαϊκών club για να διαπιστώνεται κατά πόσο θα πληρούν ή όχι τις προϋποθέσεις του break even rule.
H κατάσταση δεν είναι ξεκάθαρη ακόμα και για τα κορυφαία ευρωπαϊκά club, την ίδια ώρα που ο Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε επιτέθηκε για μία ακόμα φορά στην Παρί Σεν Ζερμέν, υποστήριξε ότι το συμβόλαιο των 14 εκατ. ευρώ (καθαρά) ετησίως του Ιμπραΐμοβιτς του σφίγγει το στομάχι και οι Γάλλοι απάντησαν ότι θα είναι μία χαρά με τον νέο κανονισμό...
Στο μεταξύ, η δεύτερη... παρτίδα των ποινών της UEFA για το Financial Fair Play (μετά την πρώτη με τους αποκλεισμούς των Μπεσίκτας, ΑΕΚ και Γκιορ από τον περασμένο Μάιο) ανακοινώθηκε χθες και επίσημα με τις 27 ομάδες που είχε αναφέρει στο Μονακό ο Τζιάνι Ινφαντίνο ότι κινδυνεύουν με προσωρινή στέρηση εσόδων να γίνονται 23, αφού εκτός του Παναθηναϊκού και η Μάντσεστερ Σίτι με την Παρί Σεν Ζερμέν και τη Γαλατάσαραϊ τακτοποίησαν τις εκκρεμότητές τους.
Σε αυτές τις 23 ομάδες υπάρχουν πολλά... Βαλκάνια, αλλά και ομάδες όπως η Ατλέτικο Μαδρίτης, η Σπόρτινγκ Λισσαβώνας, η Ρούμπιν Καζάν και η Φενέρμπαχτσε με έντονη μεταγραφική δραστηριότητα. Από εκεί και πέρα, δεν προκαλεί εντύπωση ότι στη λίστα βρίσκονται ομάδες όπως οι Μπάνια Λούκα, Σαράγεβο, Ζελέζνιτσαρ (Βοσνία), ΤΣΣΚΑ Σόφιας (Βουλγαρία), Χάιντουκ, Οσιγεκ (Κροατία), Σκεντίγια (ΠΓΔΜ), Ποντγκόριτσα, Ρούνταρ (Μαυροβούνιο), Ραπίντ Βουκ., Βασλούι (Ρουμανία), Παρτιζάν, Βοϊβοντίνα (Σερβία), Ρουχ Χορζόφ (Πολωνία), Εσκισεχίρσπορ (Τουρκία) και η προβληματική πλέον ισπανική Μάλαγα.
Την ίδια ώρα η UEFA θωρακίζει με σημαντικές προσωπικότητες (σχετικό γράφημα) και το πρώην Financial Control Panel που πλέον μετονομάζεται σε UEFA Club Financial Control Body (CFCB) με πρόεδρο πάντα τον πρώην Βέλγο πρωθυπουργό Ζαν Λικ Ντεχάνε και το οποίο διαχωρίζεται στο σώμα που ελέγχει τα οικονομικά των ομάδων αλλά και στο πειθαρχικό κομμάτι στο οποίο πλέον θα υπάγονται οι υποθέσεις του FFP και όχι στην πειθαρχική επιτροπή της UEFA.
Πρόκειται στην ουσία για την 5μελή οικονομική πειθαρχική επιτροπή με πρόεδρο τον Πορτογάλο Ροντρίγκεζ, εν ενεργεία δικαστή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου, που θα δικάζει σε πρώτο βαθμό για να αποφασίζει τις ποινές των ομάδων για οικονομικά παραπτώματα, με τo CAS να αποτελεί πλέον τον δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας.
Oι προβλεπόμενες ποινές είναι πλέον εννιά: Προειδοποίηση, επίπληξη, πρόστιμο, αφαίρεση βαθμών στον όμιλο, παρακράτηση των μπόνους της UEFA, απαγόρευση εγγραφής νέων παικτών, μείωση του ρόστερ που δηλώνεται για τα ευρωπαϊκά κύπελλα, αποκλεισμός από διοργάνωση σε εξέλιξη ή από επόμενες διοργανώσεις και η τελευταία που προστέθηκε και είναι αφαίρεση τίτλου!
Πηγή: Goal

Δεν υπάρχουν σχόλια: