Εδώ και 20 χρόνια, οι αγγλικές αστυνομικές αρχές και τα μίντια
της χώρας προσπαθούσαν να ρίξουν την ευθύνη της τραγωδίας του Χίλσμπορο
στους οπαδούς της Λίβερπουλ. Εικοσιτρία χρόνια μετά την αποφράδα εκείνη
ημέρα του Απρίλη του 1989, ο Πρωθυπουργός της Αγγλίας, Ντέβιντ Κάμερον
ζήτησε δημόσια συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων για την εις
βάρος τους «διπλή αδικία», έπειτα από τις οδυνηρές 'αλήθειες' για
παραποίηση στοιχείων και καταθέσεων που αποκαλύφθηκαν από το
Hillsborough Independent Panel. Αντίδραση μέσω ανακοίνωσης και από τη
Λίβερπουλ.
Όπου «διπλή αδικία» εννοεί αφενός την απώλεια των 96 ανθρώπων
λόγω της αδυναμίας του κράτους και της αστυνομίας να προστατέψει τα
αγαπημένα τους πρόσωπα, αφετέρου την προσπάθεια συγκάλυψης των όσων
πραγματικά ευθύνονταν για αυτή την τραγωδία.Η συγγνώμη του Κάμερον ήρθε ως αποτέλεσμα νέων στοιχείων που είδαν το φως της δημοσιότητας και που αφορούν σε έγγραφα τα οποία αποκαλύφθηκαν από το ειδικά σχεδιασμένο γι αυτή την υπόθεση «Hillsborough Independent Panel». Ο Κάμερον παραδέχθηκε ότι τουλάχιστον 59 από τους 96 νεκρούς θα μπορούσαν να ζήσουν αν τους παρεχόταν άμεσα ιατρική βοήθεια.
«Λαμβάνοντας υπ' όψιν τα νέα στοιχεία της έρευνας, θεωρώ ως υποχρέωσή μου να ζητήσω ειλικρινή συγγνώμη από τις οικογένειες των 96 θυμάτων για όλα αυτά για τα οποία υπέφεραν τα τελευταία 23 χρόνια. Εκ μέρους της Κυβέρνησης και βεβαίως της χώρας, εκφράζω τη λύπη μου για τη διπλή αδικία που δεν διορθώθηκε παρότι πέρασαν τόσα χρόνια. Είναι ξεκάθαρο ότι πολλά από τα ευρήματα της έρευνας είναι οδυνηρά. Υπάρχουν τρία συγκεκριμένα σημεία. Η αποτυχία των αρχών, η προσπάθεια να πέσουν ευθύνες στους οπαδούς και η αμφιβολία για την αρχική δικαστική έρευνα. Είναι πάντως ξεκάθαρο ότι γι αυτά που συνέβησαν δεν έφεραν ευθύνη οι οπαδοί της Λίβερπουλ», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κάμερον και υποσχέθηκε ότι θα γίνει νέα, ακόμα πιο ενδελεχής έρευνα για να λάμψει η αλήθεια.
Οπως, επίσης, δήλωσε ο Τζέιμς Τζόουνς, πρόεδρος του Independent Panel και Επίσκοπος του Λίβερπουλ, «εδώ και περίπου ένα τέταρτο του αιώνα, οι οικογένειες των 96 και οι επιζήσαντες της τραγωδίας, είχαν μια πληγή ανοιχτή αναμένοντας απαντήσεις στα ερωτήματά τους. Πρόκειται για μια ενοχλητική και συγχρόνως οδυνηρή εμπειρία. Έπειτα από την έρευνα που κάναμε στα αρχεία της εποχής και την ανάλυση που ακολούθησε, είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η τραγωδία δεν έπρεπε να έχει πλήξει τη χώρα. Μπορούσε να αποφευχθεί. Υπήρξε ξεκάθαρη επιχειρησιακή αποτυχία και το χειρότερο είναι ότι μετά την τραγωδία, κάποιοι προσπάθησαν να ρίξουν την ευθύνη στους οπαδούς. Η επιτροπή μας παρουσιάζει τα αποτελέσματα της έρευνας χωρίς να γνωρίζει που αυτή θα καταλήξει, αλλά έχοντας την ελπίδα ότι θα προσφέρει στις οικογένειες που υπέφεραν και υποφέρουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το τι συνέβη εκείνη τη μέρα στο Σέφιλντ και τι ακολούθησε. Αυτή η ξεκάθαρη εικόνα, αυτή η γνώση, σε συνδυασμό με την πραγματική αλήθεια και τη δικαιοσύνη, μπορούν να βοηθήσουν τους συγγενείς των θυμάτων να τιμήσουν τους 96 αδικοχαμένους όπως τους αρμόζει».
Ανακοίνωση με αφορμή τις εξελίξεις εξέδωσε και η Λίβερπουλ. Σε αυτή αναφέρεται: «Έπειτα από 23 επίπονα χρόνια, οι οπαδοί μας απαλλάχθηκαν για όλα όσα τους κατηγόρησαν. Σήμερα, ο κόσμος γνωρίζει αυτό που εμείς ξέραμε. Οι οπαδοί της Λίβερπουλ ήταν αθώοι εκείνη την τραγική μέρα. Υπήρξε κατακριτέα και επιζήμια διαστρέβλωση της αλήθειας».
Ενδεικτικά τα σημαντικότερα συμπεράσματα της έκθεσης:
- Διαπιστώθηκε προσπάθεια συγκάλυψης των λαθών της αστυνομίας
- Οι οπαδοί της Λίβερπουλ, όχι μόνο δεν ευθύνονται, αλλά δεν είχαν κάποια συμμετοχή σε γεγονότα που οδήγησαν στην τραγωδία
- 164 καταθέσεις αστυνομικών παραποιήθηκαν, ενώ από 116 άλλες αφαιρέθηκαν τα αρνητικά σχόλια για την ηγεσία της αστυνομίας, σε μια προσπάθεια η ευθύνη για την τραγωδία να βαρύνει τους οπαδούς.
- 41 από τα 96 θύματα θα μπορούσαν να είχαν σωθεί μετά τις 15:15, ώρα που ο ιατροδικαστής όρισε σαν την ώρα θανάτου τους
- Δεν προκύπτει καμία προσπάθεια της κυβέρνησης να κρύψει πληροφορίες.
- Η υπηρεσία άμεσης βοήθειας απέτυχε να εφαρμόσει πλήρως το πλάνο της
- Ένα πρακτορείο ειδήσεων του Σέφιλντ και ένας βουλευτής φαίνεται πως ήταν η πηγή της αρνητικής κάλυψης από τα ΜΜΕ (συμπεριλαμβανομένης και της SUN) σχετικά με τους οπαδούς της Λίβερπουλ. Οι πληροφορίες τους είχαν προέλθει από την αστυνομία του Νοτίου Γιόρκσαϊρ
- Η ανεξάρτητη επιτροπή διαπίστωσε ότι η Αστυνομία συνεδρίασε στις 19 Απριλίου 1989, την ημέρα που δημοσιεύτηκε στη Sun το προκλητικό άρθρο. Εκπρόσωπος της αστυνομίας επιβεβαίωσε στη συνέχεια ότι «το να μπει η δική τους εκδοχή για την τραγωδία στον Τύπο και τα μέσα ενημέρωσης» ήταν προτεραιότητά του.
- Για πρώτη φορά επιβεβαιώνεται πως η αστυνομία έκανε ελέγχους σχετικά με τα θύματα, σε μια προσπάθεια να αμαυρώσει τη φήμη τους.
- Οι κίνδυνοι ήταν σαφείς και η τραγωδία θα μπορούσε να προβλεφθεί καθώς στο ίδιο γήπεδο είχαν συμβεί ατυχήματα το 1981, το 1987 και το 1988
Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως μετά την ομιλία του Ντέιβιντ Κάμερον, ακολούθησε στο Λίβερπουλ η συνέντευξη Τύπου της ανεξάρτητης επιτροπής που πραγματοποίησε την έρευνα για τα τραγικά γεγονότα του Χίλσμπορο. Όπως δήλωσε μέλος της, πιθανολογείται πως 41 άνθρωποι θα μπορούσαν να είχαν γλιτώσει τον θάνατο, αν είχαν γίνει οι κατάλληλες ενέργειες…
πηγή: onsports.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου