Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Πόσα ακόμα "Χίλσμπορο", άραγε;

Είκοσι τρία χρόνια μετά η αλήθεια (κυνηγημένη αδυσώπητα από λίγους αλλά τρομερά επίμονους) αποκαλύπτεται. Γράφει ο Βαγγέλης Μπραουδάκης.
Πόσα ακόμα "Χίλσμπορο", άραγε;
Είκοσι τρία χρόνια μετά η Βρετανία σοκαρισμένη διαπιστώνει ότι το 1989 παραπλανήθηκε σκόπιμα από την πολιτική της ηγεσία για να καλυφθούν οι αδυναμίες τής αστυνομίας της σε συνεργασία με πρόθυμα ΜΜΕ πάνω από τα πτώματα 96 ανθρώπων! Τυμβωρυχία που αρρωσταίνει.
Δεν χρειάστηκαν πολλά για την απάτη. Μερικοί αδίστακτοι κυβερνώντες (να μην εκτεθούν τα σώματα ασφαλείας τους και παράλληλα να διευκολυνθεί κι άλλο η Θάτσερ σε διπλό ταμπλό: στον αγώνα για την πάταξη του χουλιγκανισμού που εξελισσόταν βολικά μαζί με τα σκληρότατα οικονομικά μέτρα προς τις ασθενέστερες τάξεις, ήτοι μ' έναν σμπάρο πολλά τρυγόνια) και μια ευρείας απήχησης λαϊκή εφημερίδα που θα έπειθε τα πλήθη.
Στο πόρισμα των 400.000 σελίδων περιγράφεται αναλυτικά ο βρώμικος ρόλος του διευθυντή της «Sun» εκείνων των ημερών σε αντιδιαστολή με την «Daily Mirror». Ιδιες πληροφορίες τους είχαν διοχετευθεί. Οι μεν επιχείρησαν να τις διασταυρώσουν προτού στρέψουν την κοινή γνώμη εναντίον των «ζώων» της Λίβερπουλ και η διασταύρωση δεν τις «έδενε». Οπότε δεν τις δημοσίευσαν «χάνοντας το θέμα» και παθαίνοντας «κυκλοφοριακή ζημιά», αφού η «Sun» διά του διευθυντή της όχι μόνο τις προέβαλε, αλλά τις μεγέθυνε κιόλας.
Ημουν 22 χρόνων όταν έμαθα πως «κλέβανε τα πορτοφόλια των νεκρών», «ουρούσαν πάνω στους αστυνομικούς» και «κλωτσούσαν τους διασώστες» κι έφτασα 45 ετών για να πληροφορηθώ -όπως κι ολόκληρος ο πλανήτης- ότι όσα νόμιζα πως ήξερα ήταν ψέματα! Αν, μάλιστα, δεν εργαζόμουν σχεδόν όλα αυτά τα χρόνια στα ΜΜΕ (θητεία που με έκανε περισσότερο ψυλλιασμένο), θα ήμουν άκρως οργισμένος για την πλάνη μου και ακόμα πιο θυμωμένος που ο τότε διευθυντής της «Sun» τώρα προσπαθεί να εξιλεωθεί με μία «συγγνώμη».
Ο αντίκτυπος των αποκαλύψεων για το «Χίλσμπορο» είναι αδύνατον να περιοριστεί στα βρετανικά σύνορα. Βοηθάει και το θέμα καθώς το ποδόσφαιρο είναι από τα ελάχιστα τόσο παγκοσμιοποιημένα προϊόντα. Είμαι βέβαιος ότι δεν υπάρχει αναγνώστης, ακροατής ή τηλεθεατής που πληροφορήθηκε την απάτη και αμέσως δεν σκέφτηκε «πόσες άλλες φορές στη χώρα μου και στα μεγάλα γεγονότα του πλανήτη δεν έχει συμβεί το ίδιο; Πόσες άλλες φορές η αλήθεια δεν είναι ψέμα που θα αποκαλυφθεί μερικές δεκαετίες μετά; Πόσες φορές, άραγε, με έχουν κοροϊδέψει;».
Πηγή: Goal

Δεν υπάρχουν σχόλια: