Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Αποστολή εξετελέσθη...!!

Αποστολή εξετελέσθη...
Την πρόκριση στο Top-16 της Ευρωλίγκας, που ήταν ο πρώτος και βασικός του στόχος μέχρι τώρα, εξασφάλισε ο Παναθηναϊκός επικρατώντας 80-72 της Ολίμπια Λουμπλιανάς στο ΟΑΚΑ για την 8η αγωνιστική της διοργάνωσης.

Οι «πράσινοι» πρέπει να προβληματιστούν από τα πολλά λάθη που έκαναν και κράτησαν τους Σλοβένους «ζωντανούς» μέχρι το τέλος αλλά μπορούν να νιώθουν ικανοποιημένοι για την απόδοση του Μάρκους Μπανκς που με 14 πόντους και τεράστια ενέργεια στο παρκέ, έδειξε ότι θα είναι πρωταγωνιστής στην ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη.

Οι «πράσινοι» είχαν αρκετές φορές την ευκαιρία να «τελειώσουν» το ματς αλλά τα χαμένα ριμπάουντ και τα πολλά λάθη στην επίθεση, επέτρεψαν στην Ολίμπια να διεκδικήσει την νίκη μέχρι και το τελευταίο ένα λεπτό της αναμέτρησης.

Από εκεί και έπειτα όμως, ο Αργύρης Πεδουλάκης είδε τον Μπανκς να αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο στο παιχνίδι, σε δημιουργία και εκτέλεση αλλά και τον Λάσμε να είναι για μία ακόμα φορά θετικός, ειδικά στην άμυνα. Το "τριφύλλι" έχει χρόνο μπροστά του να βελτιώσει αρκετά στοιχεία στο παιχνίδι του ενώ υπενθυμίζεται ότι αναμένεται και ο Καπόνο για να ενισχύσει στο "3" προσεχώς.

Σπουδαίο επίτευγμα για τον Τσαρτσαρή που με την σημερινή του εμφάνιση έφτασες τις 218 και έγινε ο τρίτος σε συμμετοχές παίκτης στην ιστορία της Ευρωλίγκας.

Σημειώνεται, ότι στον πρώτο όμιλο η υπόθεση πρόκριση τελείωσε καθώς σήμερα "τσέκαραν" το εισιτήριο Παναθηναϊκός και Χίμκι που ακολουθούν Ρεάλ και Φενέρ στην επόμενη φάση της Ευρωλίγκας.
Το ματς:

Πήρε το μάξιμουμ…
Με τον Τσαρτσαρή στο «5» και τον Ματσιούλις στο «4» ξεκίνησε το παιχνίδι ο Παναθηναϊκός, λόγω της απουσίας του Σχορτσανίτη αλλά και του ότι ο Άρμστρονγκ είναι πλέον εκτός ομάδας επί της ουσίας. Μετά από ένα πρώτο διάστημα που οι δύο ομάδες σκόραραν μόνο με βολές (κυρίως δια χειρός Ούκιτς) αλλά και αρκετές άστοχες από κοντά προσπάθειες της Ολίμπια, οι «πράσινοι» που πέρασαν και τον Λάσμε στο ματς, άρχισαν να επιβάλλουν τον ρυθμό τους. Οι Σλοβένοι δεν τους επέτρεψαν να «ξεκολλήσουν» όσο θα ήθελαν στο σκορ, όμως οι συνεργασίες κοντών-Λάσμε ουσιαστικά διαμόρφωσαν το 17-11 στο τέλος της περιόδου και η ομάδα του Πεδουλάκη πήρε μάλλον ό, τι καλύτερο μπορούσε από το δεκάλεπτο αυτό.

Πλήρωσε το μπλακ-άουτ
Και στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου, ήταν φανερό ότι ο Παναθηναϊκός ήθελε να παίξει με τον Λάσμε. Ο Γκαμπονέζος επικρατούσε κατά κράτος των αντιπάλων του και έδινε πόντους στην ομάδα του την ώρα που η Ολίμπια δεν είχε ούτε παιχνίδι κοντά στο καλάθι αλλά ούτε και καλό περιφερειακό σουτ. Το 21-11 αποτύπωνε όσα γίνονταν στο παρκέ του ΟΑΚΑ. Ο Μπανκς στον «άσο» έδινε και ενέργεια αλλά και ταχύτητα στην επίθεση. Οι «πράσινοι» πόσταραν σε κάθε ευκαιρία τους προσωπικούς αντιπάλους τους και η διαφορά μεγάλωνε σταδιακά. Όλα αυτά μέχρι τα μισά της περιόδου. Ένα μπλάκ άουτ στην άμυνα, έδωσε την ευκαιρία στους Σλοβένους να κάνουν ένα 11-0 και να μειώσουν σε 29-25.

Ο Ούκιτς ήταν σε καλή μέρα και με προσωπικούς πόντους, έδωσε την ευκαιρία στην ομάδα του να μην χάσει, έστω και το μικρό προβάδισμα που είχε πλέον στο ματς. Η ουσία ήταν ότι «πλήρωσε» το κενό του διάστημα και έχασε την ευκαιρία να πάει στο ημίχρονο με διψήφια διαφορά. Μάλιστα, στα τελευταία 4 δέκατα, κατάφερε η φιλοξενούμενη ομάδα να εκδηλώσει επίθεση και να σκοράρει, κάνοντας το 35-33 στο ημίχρονο.

Με «οδηγό» τον Μπανκς
Στην αρχή του τρίτου δεκαλέπτου, οι «πράσινοι» εκμεταλλεύτηκαν την περιφέρειά τους που σε αντίθεση με το 2/11 τρ. του πρώτου ημιχρόνου, απέδιδε. Μπράμος, Ματσιούλις και Μπανκς ευστόχησαν από τα 6.75μ και το σκορ πήγε γρήγορα στο 46-38. Μπλάζιτς και Μούριτς ήταν επί της ουσίας αυτοί που δημιουργούσαν τα όποια προβλήματα στην «πράσινη» άμυνα αλλά ο Μπανκς είχε τις απαντήσεις. Φτάνοντας τους 10 πόντους και με προσωπικούς σε σημαντικά κομμάτια του αγώνα, βοήθησε την ομάδα του να πάει την διαφορά ξανά στους δέκα πόντους, στα μισά της περιόδου.

Οι παίκτες του Πεδουλάκη, βρήκαν πλέον και ψυχολογία. «Έσφιξαν» ξανά την άμυνά τους και πήγαν στο +17 με κάρφωμα του Πάνκο, δείχνοντας ότι πλέον είχαν πάρει απόλυτα τα ηνία του ματς. Το δεκάλεπτο έκλεισε στο 62-49.

Αγχώθηκε αλλά «καθάρισε»
Η Ολίμπια στην 4η περίοδο μπήκε να παίξει το τελευταίο της χαρτί. Εκμεταλλεύτηκε τα λάθη του Παναθηναϊκού και με δύο «κολλητά» τρίποντα έριξε αμέσως την διαφορά στους έξι πόντους (62-56). Εκεί ένα τρίποντο του Ματσιούλις, τόνωσε ξανά τους συμπαίκτες του και την κερκίδα και παρά το γεγονός ότι η Ολίμπια πάλευε και περίμενε κάθε ευκαιρία για να μπει ξανά στο ματς, οι «πράσινοι» έδειχναν οριστικά να έχουν την τύχη στο χέρι τους. Ακόμα και όταν η Ολίμπια κατέβασε στο τελευταίο ενάμιση λεπτό την διαφορά στους τέσσερις πόντους, είχαν την ψυχραιμία να διαχειριστούν τον χρόνο και να φτάσουν στην νίκη με σκορ 80-72

Τα δεκάλεπτα: 17-11, 35-33, 62-49, 80-72

Παναθηναϊκός (Πεδουλάκης): Μπράμος 11 (3), Πάνκο 8 (1), Ματσιούλις 10 (2), Ούκιτς 14, Λάσμε 13 (8 ριμπ.), Τσαρτσαρής 4, Διαμαντίδης 6, Κίτσεν, Μπανκς 14 (2), Ξανθόπουλος, Γιαννόπουλος, Σκορδίλης.

Ολίμπια Λιουμπλιάνας (Φιλιπόφσκι): Γουότερς 2, Ρουπνίκ, Πρέπελιτς 11 (3), Μπλάζιτς 17 (2), Ράνικο 5 (1), Σάλιν 5 (1), Μούριτς 16, Μπέινς 7 (10 ριμπ.), Μπούμπνιτς, Μότσνικ 5 (1), Όμιτς 4.



πηγή: sport-fm.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: