Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

«Εκφυλίζεται το ποδόσφαιρο»

«Εκφυλίζεται το ποδόσφαιρο»
Σκληρή κριτική στο ποδόσφαιρο άσκησε ο Ζίκο, μιλώντας με αφορμή την απομάκρυνσή του από την εθνική του Ιράκ. Ο πρώην προπονητής του Ολυμπιακού στάθηκε στις μεθόδους προπόνησης και στην έλλειψη ταλέντου, ενώ έκανε και μια αναδρομή στις προηγούμενες δεκαετίες, θεωρώντας πως το άθλημα θα έπρεπε να πάρει άλλο δρόμο από αυτόν που ακολούθησε.

Ήταν ένας από τους σπουδαιότερους ποδοσφαιριστές της γενιάς του. Το παρατσούκλι «Λευκός Πελέ» λέει πολλά για την αξία του. Ο Ζίκο έγραψε τη δική του ιστορία στο χώρο ως παίκτης και προσπαθεί να συνεχίσει να τη γράφει ως προπονητής. Με μικρότερες επιτυχίες και λιγότερη προβολή, ωστόσο.

Με αφορμή την απομάκρυνσή του από την εθνική του Ιράκ, ο Ζίκο μίλησε για το ποδόσφαιρο και χρησιμοποίησε σκληρά λόγια. «Το άθλημα έχει εκφυλιστεί. Αυτό που μετράει σήμερα είναι η σωματοδομή και η δύναμη. Είμαι σίγουρος πως αν ήμουν νεαρός και με δοκίμαζαν, θα με απέρριπταν λόγω ύψους. Το ταλέντο φθίνει και η δύναμη είναι αυτή που υπερισχύει. Θα πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά πού θέλουμε να φτάσουμε το ποδόσφαιρο. Δεν πρέπει να χαθούν άλλα ταλέντα. Οι προπονητές πρέπει να δουλέψουν διαφορετικά και να μην κοιτούν μόνο να δυναμώνουν σωματικά οι παίκτες τους. Κυρίως οι πιο μικροί σε ηλικία», επισήμανε ο Ζίκο.

Ποιος είναι ο λόγος που το ποδόσφαιρο πήρε τέτοια πορεία; «Μεγάλο ρόλο έπαιξε η ήττα της Βραζιλίας από την Ιταλία στο Μουντιάλ του 1982. Από τότε, το να καταστρέφεις το παιχνίδι του αντιπάλου και να κάνεις πολλά φάουλ, έγιναν μόδα. Το αποτέλεσμα έγινε το πιο σημαντικό στοιχείο. Όλοι ήθελαν να κερδίζουν, ανεξάρτητα από τον τρόπο. Αν είχαμε νικήσει εμείς θα έμπαιναν άλλες βάσεις, θα προτιμούσαν το όμορφο παιχνίδι, με φαντασία και δημιουργικότητα. Από εκείνη τη μέρα το ποδόσφαιρο πήρε λάθος δρόμο», εκτιμά ο παλαίμαχος άσος.



πηγή: sport-fm.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: