Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Οι Έλληνες έκοψαν και τα παιχνίδια λόγω κρίσης

Μείωση παρουσίασαν οι συνολικές πωλήσεις (σε τιμές χονδρικής) παιχνιδιών στην Ελλάδα το 2011/2010, ενώ περαιτέρω μείωση της αγοράς αναμένεται το 2012, σύμφωνα με μελέτη της ICAP.
Η ζήτηση καλύπτεται ουσιαστικά από εισαγωγές, η δε εγχώρια παραγωγή καλύπτει μικρό ποσοστό και αφορά παραδοσιακά παιχνίδια. Οι πωλήσεις παραδοσιακών παιχνιδιών καλύπτουν περίπου το 65% της αγοράς τα τελευταία έτη, ενώ το υπόλοιπο 35%καλύπτεται από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια.
Τα παραπάνω επισημαίνονται στην κλαδική μελέτη που εκπόνησε η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της ICAP Group ΑΕ και στην οποία διερευνάται ο κλάδος των Παιχνιδιών.
Ο κλάδος των παιχνιδιών χαρακτηρίζεται από έντονη εισαγωγική διείσδυση, καθώς η εγχώρια παραγωγή είναι περιορισμένη και αφορά αποκλειστικά παραδοσιακά παιχνίδια. Σημαντικό μέρος της ζήτησης καλύπτεται από λίγες εισαγωγικές επιχειρήσεις μεγάλου μεγέθους, ορισμένες από τις οποίες αποτελούν θυγατρικές πολυεθνικών εταιρειών.
Με την εγχώρια παραγωγή παιχνιδιών ασχολούνται επιχειρήσεις μικρού και μεσαίου μεγέθους.
Με την πάροδο των ετών οι περισσότερες παραγωγικές μονάδες του κλάδου δεν μπόρεσαν να ανταγωνιστούν (σε επίπεδο τιμών, ποικιλίας προϊόντων κ.ά.) τις εισαγωγικές εταιρείες, με αποτέλεσμα αρκετές απ αυτές να μετατραπούν σε μικτές (παραγωγικές-εισαγωγικές) ή αμιγώς εισαγωγικές επιχειρήσεις.
Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: