Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Ταξίδι στο παρελθόν!!

Ο Σπύρος Καβαλιεράτος και ο Θανάσης Ασπρούλιας ακολουθούν σαν επιβάτες το ταξίδι του Ολυμπιακού στο παρελθόν που έκανε στον αγώνα της Βιτόρια κόντρα στην Κάχα.
ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΒΑΛΙΕΡΑΤΟΣ
Εμφάνιση... Οκτώβρη
Ο Ολυμπιακός ταξίδεψε στη Βιτόρια με στολή περιπάτου, έστω κι αν στις προγραμματικές δηλώσεις ο Γιώργος Μπαρτζώκας και οι παίκτες του έλεγαν πως η Ευρωλίγκα ξεκινά από το μηδέν. Άλλο όμως η θεωρία κι άλλο η πράξη. Οι ερυθρόλευκοι πλήρωσαν τη χαλαρότητα που δεν επιτρέπεται σε κανένα σημείο στο Top 16 και θύμισαν πάρα πολύ την εικόνα που είχαν στην εκκίνηση της σεζόν.

Αμυνα με τα… μάτια, ειδικά στο πικ εντ ρολ της Κάχα Λαμποράλ. Κανένας έλεγχος του ρυθμού, βιαστικές επιθέσεις, κακές επιλογές. Όλα τα… άσχημα μαζεμένα σε ένα ματς για τον Ολυμπιακό. Οι ρόλοι ξεχάστηκαν στην Ελλάδα, όταν το ματς στράβωσε ο καθένας προσπαθούσε να κερδίσει μόνος του. Ο Βασίλης Σπανούλης εγκλωβίστηκε στη δυναμική αντιμετώπιση της Κάχα Λαμποράλ στο δικό του πικ εντ ρολ, ο Τάμπακ ήθελε πάση θυσία να φύγει η μπάλα από τα χέρια του 30χρονου γκαρντ. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού έπαψε να είναι δημιουργικός, υπήρχαν φάσεις που βρισκόταν στον αέρα δίχως να έχει αποφασίσει τι θα κάνει. Οι Βάσκοι του έκαναν τη ζωή δύσκολη και μαζί του παρασύρθηκε όλος ο Ολυμπιακός, που δεν είχε βοήθεια. Ειδικά από τους Αμερικανούς του.

Ο Μπαρτζώκας από την μεριά του δεν είχε απαντήσεις στα προβλήματα που του έβαλε η Κάχα, έδειξε μια εμμονή και μια επιμονή που δεν συνηθίζει. Δοκίμασε τα πάντα (το σχήμα με δίδυμο Αντιτς-Πρίντεζη στους ψηλούς έφερε αποτέλεσμα στο τελευταίο τρίλεπτο αλλά τότε ήταν αργά), αλλά δεν έκανε το πιο απλό, προκαλώντας την πιο μεγάλη απορία. Αυτό το παιχνίδι έμοιαζε φτιαγμένο για τον Κώστα Σλούκα, αλλά ο κόουτς του Ολυμπιακού δεν τον έριξε στο παρκέ. Γενικά δεν δείχνει να τον πιστεύει, αλλά όταν ο Σπανούλης είναι εγκλωβισμένος, μόνο ο 22χρονος γκαρντ μπορεί να αλλάξει την κατάσταση… Όμως ο Μπαρτζώκας επέμεινε στον Λο και τον Γκετσεβίτσιους και το πλήρωσε.

Εννοείται πως πρόκειται για την αρχή του μαραθωνίου στο Top 16, δεν έγινε κάτι με μια ήττα. Όμως ο Ολυμπιακός πήρε το μάθημα και πρέπει να καταλάβει ότι τίποτα δεν πρόκειται να του χαριστεί τώρα που τα πράγματα στην Ευρωλίγκα γίνονται σκληρά. Επαναπαύτηκε σε όσα έγιναν στην πρώτη φάση, αλλά η Κάχα Λαμποράλ δεν ήταν η ίδια ομάδα που αντιμετώπισε και νίκησε δύο φορές. Ο Τάμπακ δεν είναι ο καλύτερος προπονητής στην Ευρώπη, αλλά απελευθέρωσε τους παίκτες του και τους επέτρεψε να βγάλουν το ταλέντο τους στο παρκέ. Σε συνδυασμό με την πολύ καλή άμυνα στον Σπανούλη, οι «μπαρουτοκαπνισμένοι» Βάσκοι πήραν τη νίκη. Όταν ο Ολυμπιακός έπαιζε με την Καβάλα και έκανε περίπατο, η Κάχα είχε ματσάρες στην ισπανική λίγκα. Είχε καλύτερο ρυθμό, βρήκε το δρόμο της με την αλλαγή προπονητή και έριξε στο καναβάτσο τους ερυθρόλευκους, που μάλλον προτιμούν να παίζουν ματς με την... πλάτη στον τείχο.,.

Κάπως έτσι ο Ολυμπιακός έχασε την πρώτη μάχη, αλλά έχει ακόμα 13 μέχρι το τέλος. Εχει χρόνο να ξαναβρει τον εαυτό του και οι ήττες είναι μέσα στο πρόγραμμα. Αυτό το Top 16 δεν είναι σαν όλα τα άλλα, είναι εντελώς διαφορετικό. Και κάθε αγωνιστική έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία. Αρκεί να υπάρχει σωστή διαχείριση σε ήττες και νίκες.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΣΠΡΟΥΛΙΑΣ
Είναι ωραίο να είσαι (και) τυχερός
Μέχρι πριν από ένα χρόνο, η σημερινή βραδιά, θα ήταν αφιερωμένη σε μοιρολόγια, απολογισμούς, ου μην και αφορισμούς. Μία ήττα, έστω κι εκτός έδρας από την τελευταία (βάσει βαθμολογίας της προηγούμενης φάσης) ομάδα του ομίλου, πιθανώς να αποτελούσε ταφόπλακα, όχι μόνο στα όνειρα, αλλά και σε κάθε είδους σκέψη για πρόκριση στην επόμενη φάση. Φέτος όμως, η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική, εντελώς αλλαγμένη. Η ήττα του Ολυμπιακού από την Κάχα Λαμποράλ, όχι μόνο δεν εξατμίζει τις φιλοδοξίες του για το Φάιναλ Φορ, αντιθέτως του δίνει τη μεγάλη ευκαιρία να την εξασφαλίσει χωρίς περαιτέρω κλυδωνισμούς. Οπως ακριβώς έγινε και στην πρώτη φάση της Ευρωλίγκα, έτσι και στο Τοπ 16, η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα δέχθηκε ένα ισχυρό χτύπημα, ακριβώς τη στιγμή που το είχε ανάγκη και κυρίως σε μία χρονική περίοδο, που του παρέχεται χρόνος να το διορθώσει και μετά από καιρό να θεωρείται το λάθος της Βιτόρια, ως μη γενόμενο.
Υπ΄αυτή την έννοια, ο Ολυμπιακός, ήταν πολύ τυχερός που στη Βιτόρια, ηττήθηκε. Μα πάρα πολύ τυχερός.

Πριν από λίγες ημέρες είχα τη δυνατότητα να μιλήσω με τον Γιασμίν Ρέπεσα, τον κόουτς της Μάλαγα (ακόμα μία ομάδα που εξέπληξε στην πρώτη φάση και παρολίγον να γίνει θυμα στην πρώτη αγωνιστική του Τοπ 16). Ο Κροάτης αποθέωσε τον Ολυμπιακό, μα κυρίως τον Γιώργο Μπαρτζώκα, για τον οποίο είπε ότι ήταν ο μοναδικός κόουτς της πρώτης φάσης πο κατάφερε να αλλάξει τόσο πολύ την ομάδα του κατά τη διάρκεια αυτής. Το εννοούσε ο Ρέπεσα. Εύχομαι στο αφιέρωμα που θα κάνουμε στο GOAL μετά το τέλος του Τοπ 16 και προ των προημιτελικών να βρεθεί ακόμα ένας κόουτς που θα υποστηρίξει κάτι αντιστοιχο για τον Μπαρτζώκα και την ομάδα του. Είναι ακόμα ένα στοίχημα για αυτούς, ο τρόπος που ξεκίνησε ο μαραθώνιος του Τοπ 16. Ηταν ξεκάθαρο ότι ο Ολυμπιακός ηττήθηκε διότι παρασύρθηκε σε μία ελλειματική διάθεση για συγκέντρωση και αμυντική προσήλωση. Οταν σκέφτηκαν οι παίκτες του ότι χωρίς άμυνα και με την αντίστοιχη της Κάχα να έχει αιχμαλωτίσει τη δημιουργία του Σπανούλη δε γίνεται προκοπή, ήταν πλέον αργά. Δε χρειάζονται ιδιαίτερες αναλύσεις. Η ασθένεια της πρώτης φάσης, εμφανίστηκε και με το άνοιγμα της αυλαίας της δεύτερης.
Το ερώτημα είναι: Εχει κουράγια κι εναλλακτικές λύσεις για να ανταποκριθεί ο Ολυμπιακός και να ξαναδικαιολογήσει το χαρακτηρισμό που του πρόσφερα (για να αντιμετωπίσω πολλές αντιδράσεις) ως φαβορί για την Ευρωλίγκα; Προσωπικά πιστεύω ότι με σωστή διαχείριση της ήττας (που, όπως λέει το απόλυτο κλισέ, είναι σαν το λίπασμα, βρωμάει, αλλά κάνει καλό), οι ερυθρόλευκοι θα επανέλθουν. Μετά από ένα εξαιρετικό φίνις στην κ.σ. και με τις διακοπές των Χριστουγέννων να μεσολαβούν, ήταν ενδεχομένως και λογικό να υπάρχει μία ελαφρώς διαφοροποιημένη εικόνα.
Επίσης, σας καλώ να σπείρετε κάτι στο μυαλό σας, που μπορεί να καλλιεργηθεί στην πορεία. Ετσι όπως είναι η Ευρωλίγκα φέτος, με την αποχή τρανών φαβορί για το τρόπαιο (αν και πιστεύω ότι στο Τοπ 16 θα εμφανιστούν τέτοια), θα υπάρξουν ομάδες που θα κάνουν ...κηδείες για έναν και μοναδικό λόγο... Επειδή δεν έχουν απολύτως τίποτα να χάσουν. Αυτό φυσικά δεν αποτελεί άλλοθι για τον Ολυμπιακό.
Η τύχη του έκανε το χατήρι. Του έκλεισε το μάτι. Το μόνο που χρειάζεται από εδώ και πέρα είναι να ανασυνταχθεί, όπως ακριβώς έκανε και στην αρχή της σεζόν. Αν η ...φθορά της νοοτροπίας που επέδειξε μετά τη νίκη (σαν ήττα) από την Τσεντεβίτα, ερχόταν λ/ιγο αργότερα, η κατάσταση μπορεί να ήταν μη αναστρέψιμη. Διότι και τα μηνύματα δε θα ήταν τα ίδια. Πλέον οι παίκτες ξέρουν: Αν δεν παλέψουν, αν δεν σκιστούν, αν δεν είναι συγκεντρωμένοι στην άμυνα κι επιτρέπουν σε οποιοδήποτε αντίπαλο να καθορίζει το ρυθμό και να μην νιώθει την παραμικρή αντίσταση στην άμυνα, τότε, ακόμα και ο αποκλεισμός θα είναι ορατός. Τούτη την ώρα, υπάρχει χρόνος για διορθωτικές κινήσεις. αρκεί να γίνουν με καλή διάθεση και ειλικρίνεια...
 
πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: