Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Η φωτοβολίδα τότε (Μπλιώνας) και τώρα! (Χάινς)

Ο Θανάσης Λιοντζόπουλος γράφει για τα κοινά στοιχεία στις υποθέσεις του άτυχου Μπλιώνα και των τυχερών Χάινς και Μπράμος και για όσα πρέπει να γίνουν μεθοδικά και τακτικά για να μην αποτελέσουν απλώς μία... φωτοβολίδα της στιγμής.

    Διάβασα αρκετές απόψεις για όσα συνέβησαν στον τελικό Κυπέλλου, σχόλια καυστικά, με κριτική, άλλα που χαιδεύουν και άλλα αρκετά πιο σκληρά και κάποια δηκτικά. Θα καταθέσω κι εγώ την άποψή μου, με όσο το δυνατόν λιγότερα λόγια.
1.΄Όταν στο γήπεδο πηγαίνουν ο Μπάμπης ο Σουγιάς και ο Νίκος ο Μαχαίρας (τυχαία τα ονόματα), το μόνο που μπορεί να βγει από μία τέτοια συνάντηση, όταν ανάψουν τα αίματα, είναι φονικό!
2. Όταν οξύνονται τα πνεύματα την προηγούμενη εβδομάδα του τελικού από δηλώσεις παραγόντων, να περιμένεις ότι θα θερίσεις θύελλες.
3. Όταν πέφτει φωτοβολίδα στον Χάινς και δεν πάνε όλοι οι ιθύνοντες του μπάσκετ και ο κόσμος σπίτι τους, αλλά παραμένουν στο Ελληνικό, είναι άξιοι της μοίρας τους. Θα έπρεπε να έχει την τύχη του Χαράλαμπου Μπλιώνα που έχασε τη ζωή του την 26η Οκτωβρίου του 1986 για να γίνει κάτι; Οι φωτοβολίδες όταν φεύγουν από τα χέρια είτε εξοστρακίζονται είτε όχι, είναι τυφλά φονικά κτυπήματα, είτε πρόκειται για ποδόσφαιρο, μπάσκετ ή για οποιοδήποτε άλλο άθλημα. Το ίδιο και άλλα αιχμηρά αντικείμενα, που μετατρέπονται σε όπλα με τη φόρα που πέφτουν σε ανυποψίαστα ή μη πρόσωπα, αθλητές!
   Θέλετε άλλο ένα στοιχείο για να καταλάβετε πόσα κοινά στοιχεία έχουν εκείνα τα κτυπήματα; Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ τότε είχαν πετάξει τρεις φωτοβολίδες στο Αλκαζάρ, οι δύο είχαν πέσει στο έδαφος και η τρίτη αφού εξοστρακίστηκε καρφώθηκε στο λαιμό του 29χρονου Λαρισαίου Μπλιώνα, καθηγητή των ΣΕΛΕΤΕ που διάβαζε εφημερίδα και δεν την είδε. Όσοι ήταν κοντά είχαν υποστεί σοκ: η αναμμένη φωτοβολίδα ήταν καρφωμένη στο λαιμό του (καρωτίδα) και σιγόκαιγε, ενώ το αίμα έρεε. Τον πήγαν πάνω σε πινακίδα και στην καρότσα ενός φορτηγού στο νοσοκομείο, χωρίς να σωθεί η ζωή του. Ο αγώνας είχε γίνει κανονικά, ενώ ένας αστυνομικός διευθυντής νομίζω, είχε δηλώσει τότε «ήταν ένα ατυχές συμβάν». Χάρη στην ευρηματικότητα του υποδιευθυντή Ασφαλείας κ. Κράβαρη κατάφεραν να εντοπίσουν τον δράστη, μέσω φωτογραφιών.
           Ξέρετε πότε είχε γίνει αυτή η… δολοφονία (έτσι αναγράφεται σε λευκή πλάκα ακόμη); 45 λεπτά πριν από την έναρξη του αγώνα Λάρισας- ΠΑΟΚ, πάνω-κάτω την ίδια ώρα που ήρθε και ο τραυματισμός του Αμερικανού του Ολυμπιακού!
           Από τότε έχουν περάσει 27 χρόνια, όμως ο χουλιγκανισμός έχει αυξηθεί αντί να μειώνεται, μολονότι στα περισσότερα γήπεδα απαγορεύονται οι παρουσίες οπαδών και των δύο ομάδων.
           Οι δύο ομάδες που προαναφέραμε δεν είναι φυσικά οι μόνες, αφού ένα αντικείμενο κτύπησε τον Μπράμος που έκανε ράμματα και προήλθε από οπαδούς του Ολυμπιακού, ενώ αν υπήρχε βιβλίο των επεισοδίων, θα ζύγιζε τόνους!
        Με τα σύγχρονα μέσα που υπάρχουν κάμερες και μη, η Αστυνομία αν θέλει μπορεί να τους μαζέψει όλους εν μία νυχτί. Κάποιος φίλος και συνάδελφος μου είπε, βλέποντας τις λίγες οικογένειες και φιλήσυχους ανθρώπους να αποχωρούν με τα πρώτα επεισόδια: «Να κλειδώσουν τις πόρτες και να κάνουν συλλήψεις. Να διαπιστωθεί ηλεκτρονικά αν συμμετείχαν και ποιοι στα επεισόδια…» Ψιλά γράμματα όμως. Οι συλλήψεις είναι τόσο αραιές στα γήπεδα, όσο οι τρίχες που βγαίνουν στο κεφάλι ενός φαλακρού. Μία εδώ και μία παραπέρα… χωρίς να έχω κάτι με τους συγκεκριμένους.
Ξέρετε τι είχε πει ο Νίκος Λυμπερόπουλος πριν από δύο χρόνια: «Αν δεν παρθούν μέτρα, είναι θέμα χρόνου να θρηνήσουμε νεκρό ποδοσφαιριστή».
Ο  εισαγγελέας πρέπει να επέμβει και σε ό,τι αφορά στις δηλώσεις των αθλητικών παραγόντων, ποδοσφαιρικών, μπασκετικών και όλων γενικώς και τις έμμεσες καταγγελίες (ακόμη και για ξυλοδαρμό δημοσιογράφων όπως ειπώθηκε από τον Αγγελόπουλο), ενώ επιμένω οι ομάδες ή θα πρέπει μόνες τους να κάνουν το κοσκίνισμα στους οπαδούς ή αλλιώς να βλέπουμε τελικούς μόνο με παιδιά και σχολεία.
Η ομοσπονδία μπάσκετ ας ξαναδεί αυτό το θέμα με τα... ζευγάρια τελικών να είναι τα τελευταία χρόνια Ολυμπιακός- Παναθηναϊκός! Τέτοια συγκυρία πιά!
Και φυσικά, οι συλλήψεις από την Αστυνομία να γίνουν μεθοδικά και τακτικά και όχι να αποτελούν, περιστασιακά μία παρένθεση, γιατί τότε θα είναι απλώς μία… φωτοβολίδα της στιγμής!        


πηγή: gazzetta.gr
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: