Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Από τον Μπέλλη μέχρι τον Κατσουράνη!

Τρεις ποδοσφαιριστές και ένας προπονητής, που υπάρχουν στα ρόστερ του ΠΑΟΚ και του Παναθηναϊκού, συνδέουν τα ονόματά τους με τις δύο ομάδες. Ο Κώστας Κατσουράνης ξεκίνησε τη φετινή περίοδο με τους «πράσινους», αλλά από τον Δεκέμβριο του 2012 ανήκει στο δυναμικό του «Δικεφάλου» όντας ο 27ος ποδοσφαιριστής που έχει φορέσει τις φανέλες των δύο συλλόγων. Οι άλλοι τρεις είναι ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης, ο Βίκτορ Βιτόλο και ο Γιώργος Δώνης.

Ποιος ήταν ο πρώτος; Ο Μιχάλης Μπέλλης, ο οποίος μετά από μια θητεία τεσσάρων ετών (1965-1969) στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και ενδιάμεσο σταθμό την Παναχαϊκή βρέθηκε το 1970 στην Τούμπα κατακτώντας με τον ΠΑΟΚ το κύπελλο Ελλάδας το 1972.

Η λίστα περιλαμβάνει μεγάλα ονόματα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ασλανίδης, Τερζανίδης, Αναστασιάδης, Χρ. Δημόπουλος, Γ.Χ. Γεωργιάδης, Μαραγκός, Φρατζέσκος κ.α. και αρκετές περιπτώσεις μετακινήσεων από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα και αντίστροφα που σήκωσαν πολύ συζήτηση και αποτέλεσαν για αρκετές ημέρες πρώτο θέμα στον ημερήσιο αθλητικό Τύπο.

Ο πρώτος παίκτης του ΠΑΟΚ που πήγε στον Παναθηναϊκό ήταν ο Αχιλλέας Ασλανίδης (1976) με μεταγραφή. Ακολούθησε ο Χρήστος Τερζανίδης (1977) και τρία χρόνια αργότερα, το 1981, ο Άγγελος Αναστασιάδης, ο οποίος στην συνέχεια έγινε ο πρώτος προπονητής που κάθισε στον πάγκο και των δύο ομάδων.

Το 1985 η απόφαση του Χρήστου Δημόπουλου να μην αγωνιστεί στον τελικό του Κυπέλλου με τη Λάρισα έχοντας υπογράψει στον Παναθηναϊκό ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στις τάξεις των φίλων του ΠΑΟΚ, ενώ το 1991 ο Νίκος Καραγεωργίου μετακόμισε από τον ΠΑΟΚ στον Παναθηναϊκό. Ο Πέρσι Ολιβάρες ήταν ο πρώτος ξένος ποδοσφαιριστής, που άφησε το 1997 την Τούμπα και συνέχισε την καριέρα του στην Παιανία.

Κι αν η μετακίνηση του Χρήστου Δημόπουλου είχε αρκετό σασπένς, η πιο πολύκροτη μετακίνηση ήταν αυτή του Δημήτρη Σαλπιγγίδη το καλοκαίρι του 2006. Ο διεθνής φορ αγωνίστηκε για μια τετραετία στον Παναθηναϊκό και επέστρεψε το 2010 στην Τούμπα.

Συνολικά οι παίκτες που έχουν αγωνιστεί σε ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό είναι οι παρακάτω:

Μιχάλης Μπέλλης, Αχιλλέας Ασλανίδης, Χρήστος Τερζανίδης, Αγγελος Αναστασιάδης, Χρήστος Δημόπουλος, Νίκος Καραγεωργίου, Θανάσης Δημόπουλος, Κώστας Φρατζέσκος, Σπύρος Μαραγκός, Πέρσι Ολιβάρες, Γιώργος Γεωργιάδης, Δημήτρης Μάρκος Λεωνίδας Βόκολος, Παντελής Κωσταντινίδης, Κώστας Χαραλαμπίδης, Θανάσης Τσίγκας, Σαντόρ Τόργκελε, Γιώργος Θεοδωρίδης, Δημήτρης Σαλπιγγίδης, Ντάνι Φερνάντεζ, Κώστας Χαλκιάς, Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος, Φίλιππος Δάρλας, Χρήστος Μελίσσης, Μπράις Μουν, Βίκτορ Βιτόλο, Κώστας Κατσουράνης.
πηγή: metrosport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: