Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Μαραντόνα ή Μέσι; Η απάντηση!

«Ντου στα Αποδυτήρια» για το μεγάλο δίλημμα που κάνει θραύση ξανά αυτές τις ημέρες μετά την πρόκριση της Μπάρτσα. Γράφει ο γνωστός – άγνωστος του sportdog.
Τελικά; Ο Μέσι ή ο Μαραντόνα είναι καλύτερος; Και όταν κάνουμε μια τέτοια σύγκριση δεν πρέπει, κανονικά, να μπλέκουμε τον χαρακτήρα του καθενός κλπ. Οφείλουμε να μιλάμε αμιγώς ποδοσφαιρικά. Ποιος, δηλαδή, ήταν καλύτερος παίκτης μέσα στο γήπεδο. Ποιος μετρούσε περισσότερο.
Είναι που είναι, άλλωστε, δύσκολη η σύγκριση. Αν αρχίσουμε να λέμε ότι ο Μαραντόνα πήγαινε με την γούνα και την σαγιονάρα για προπόνηση ή ότι ο Μέσι είναι καλό παιδί, δεν πρόκειται να βγει άκρη.
Όχι από βίντεο
Και είναι και κάτι ακόμα. Αυτός που απαντάει στο ερώτημα έχει προλάβει να δει τον Μαραντόνα; Παίζει ρόλο αυτό. Όχι από βίντεο, αλλά την εποχή που αγωνιζόταν και μεγαλουργούσε. Μόνο έτσι μπορεί να σχηματιστεί σωστή άποψη για να μπούνε στο ζύγι οι δυο τους.
Πόσα μουντιάλ ο Μέσι;
Από εκεί και πέρα, εγώ θεωρώ κάπου και αρκετά άστοχο αυτό που λέγεται ότι «ο Μέσι δεν έχει πάρει μουντιάλ». Ο Μαραντόνα, δηλαδή, στην ηλικία που είναι σήμερα ο Μέσι, πόσα μουντιάλ είχε κατακτήσει;
Τι κλάση παικταράς
Ο Μέσι, λοιπόν, είναι σήμερα 25 ετών. Δεν τα έχει πατήσει ακόμα τα 26 καλά, καλά. Ο Μαραντόνα είναι γεννηθείς το 1960 και πήρε μουντιάλ το 1986. Τότε σήκωσε την κούπα, δείχνοντας τι κλάση παικταράς είναι, αφού αυτός ήταν ο πρωτεργάτης για την κατάκτηση του κυπέλλου.
Πόσα τσάμπιονς ο Ντιέγκο;
Από την άλλη μπορεί να πει κάποιος ότι «Εντάξει…, ο Μέσι δεν πήρε μουντιάλ. Ο Μαραντόνα, όμως, πόσα τσάμπιονς λιγκ έχει κατακτήσει;». Πρωταθλητριών τα λέγανε τότε, αλλά το ίδιο πράγμα είναι.
Μεγάλη ιστορία
Κι εδώ, πάντως, είναι και το άλλο. Το να πάρεις σαν Ντιέγκο από το χεράκι την Νάπολι και να την οδηγήσεις από την αφάνεια για να την κάνεις πρωταθλήτρια Ιταλίας ή να σηκώσεις το ΟΥΕΦΑ είναι μεγάλη ιστορία.
Την φανέλα της Μπάρτσα
Θέλω να πω ότι κάπου είναι δύσκολα κάτι τέτοια συγκριτικά. Αν και, βέβαια, υπάρχει το κοινό για τους δυο Αργεντίνους. Ότι και ο Μαραντόνα και ο Μέσι έχουν φορέσει την φανέλα της Μπαρτσελόνα.
Κατ’ εμέ, πάντως, πρώτα θα πρέπει να περιμένουμε ο Μέσι να ολοκληρώσει την καριέρα του κι έπειτα να ειπωθεί ποιος είναι καλύτερος. Αυτό είναι το σωστό.
Προβάδισμα;
Από την άλλη, δεν κρύβω ότι τον Ντιέγκο δεν χόρταινα να τον βλέπω να παίζει. Παιχνίδι του δεν έχανα από κάποια στιγμή και μετά. Άλλο αυτό, όμως, κι άλλο να τον βάλω αυτή τη στιγμή στην ζυγαριά με τον Μέσι. Δεν είναι εύκολο. Αν και νομίζω ότι στο μυαλό μου εξακολουθεί να έχει ένα προβάδισμα ο Ντιέγκο. Αυτά, όμως, είναι και σχετικά όπως εξήγησα. Αλλάζουν με τον καιρό.
Μόνο αυτός μπορεί να δώσει την απάντηση!
Τέλος πάντων. Μόνο ένας νομίζω ότι μπορεί να λύσει αυτό το αίνιγμα μια και καλή. Ο νέος Πάπας που βγήκε χθες. Αργεντίνος είναι. Ποδοσφαιρόφιλος είναι και το δηλώνει δημοσίως. Μέχρι και με φανέλα ομάδας έχει φωτογραφηθεί, άρα δεν έχει κανένα πρόβλημα να δείξει την αγάπη του για το τόπι.
Ηλικιακά; Τους έχει προλάβει και τους δυο παίκτες ο Πάπας να τους παρακολουθήσει, άρα έχει σχηματίσει άποψη. Ουδέτερος; Κι αυτό είναι. Ο Πάπας υποστηρίζει Σαν Λορέντσο, ενώ ο Ντιέγκο ξεκίνησε από την Μπόκα και ο Μέσι από την Νιούελς. Δεν υπάρχει θέμα λοιπόν, να μπερδέψει τα οπαδικά στην κρίση του. Αντικειμενικός θα είναι.
Αλάθητο και λευκός καπνός
Μήπως, λοιπόν, μπορεί να μας φωτίσει ένας άνθρωπος του Θεού σαν τον Ποντίφικα και να μας δώσει την σοφή απάντηση στο μεγάλο ερώτημα όλων των ποδοσφαιρόφιλων; Μόνο αυτός μπορεί απ’ ό,τι φαίνεται… Κι έχει και το αλάθητο σαν Πάπας που είναι! Ό,τι πει, αυτό θα είναι. Άντε, λοιπόν, μήπως κάποια στιγμή βγει… λευκός καπνός και για το «αιώνιο» ποδοσφαιρικό δίλημμα.
πηγή: sportdog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: