Κυριακή 7 Απριλίου 2013

«Ετοιμάζουμε ντιρεκτίβα για κούρεμα καταθέσεων»

Δήλωση-βόμβα του Επιτρόπου Όλι Ρεν στη φινλανδική τηλεόραση.

«Ετοιμάζουμε ντιρεκτίβα για κούρεμα καταθέσεων»
Νέα «βόμβα» εκτόξευσε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν ο οποίος μιλώντας νωρίτερα το πρωί στην φινλανδική τηλεόραση δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει οδηγία σύμφωνα με την οποία σε περίπτωση κατάρρευσης μιας τράπεζας οι μεγαλοκαταθέτες θα συμβάλλουν στη διάσωσή της.

«Η Κύπρος ήταν μια ειδική περίπτωση αλλά η ευρωπαϊκή οδηγία θα ορίζει πως σε περίπτωση κατάρρευσης ενός τραπεζικού ιδρύματος ή αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα η ευθύνη θα βαρύνει και τους επενδυτές και τους μεγαλοκαταθέτες» τόνισε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος Ρεν.

Σύμφωνα με τον ίδιο θα υπάρχει μια αυστηρή «ιεραρχία» σε αυτούς που θα συμβάλλουν στη διάσωση μιας τράπεζας καθώς την κυριότερη ευθύνη θα την έχουν οι μέτοχοι και έπειτα όσοι διαθέτουν μη προστατευόμενες καταθέσεις και επενδύσεις. Ο Επίτροπος Ρεν τόνισε πάντως πως οι καταθέσεις κάτω των 100.000 €, τις οποίες χαρακτήρισε «ιερές» θα είναι ασφαλείς.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος κάλεσε επίσης την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να λάβει νέα μέτρα για να βοηθήσει τις χώρες της ευρωζώνης που πλήττονται από την ύφεση.

Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: