Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Η... πρωτάρα ΑΕΚ και οι άλλοι!

Ο υποβιβασμός μιας ομάδας στις ερασιτεχνικές κατηγορίες μπορεί να φέρει την διάλυση ή να συσπειρώσει και να ενδυναμώσει, για την άμεση επιστροφή. Άλλοτε πάλι, να είναι… σαν να μην έγινε ποτέ.

Η... πρωτάρα ΑΕΚ και οι άλλοι
Η πιο σκούρα σελίδα στην ιστορία της ΑΕΚ γράφτηκε χθες, με τον υποβιβασμό της για πρώτη φορά στην ιστορία της στην Β' Εθνική. Τα σενάρια βέβαια που τη θέλουν να... κατηφορίζει ακόμα πιο χαμηλά -ελλείψει εναλλακτικών λύσεων- δίνουν και παίρνουν.

Γεγονότα που είναι πρωτόγνωρα για το σύλλογο, αφού η ΑΕΚ είναι... πρωτάρα σε τέτοιους μπελάδες.

Στο παρελθόν βέβαια, τα γήπεδα των ερασιτεχνικών κατηγοριών έχουν γεμίσει κατά καιρούς με τη λάμψη ομάδων που η ιστορία τους, τους θέλει παραπάνω.

Ομάδες που η φανέλα τους δεν ταιριάζει σε… χωμάτινα γήπεδα, αλλά οι περιστάσεις τους έριξαν και -σε κάποιες περιπτώσεις- τους έδωσαν ώθηση για την επιστροφή. Όπως τον Απόλλωνα Αθηνών!

Η ομάδα που γνωρίζει από... κακουχίες -αφού "ξεριζώθηκε" απ' την Σμύρνη στην Μικρασιατική καταστροφή- φέτος ανέβηκε με φόρα, μετά από 13 χρόνια στις χαμηλότερες κατηγορίες. Η κατηφόρα ξεκίνησε το 2000, το 2005 βρέθηκε πρώτη φορά στην Γ’ Εθνική και δυο χρόνια αργότερα στο Περιφερειακό πρωτάθλημα. Όμως στο πρόγραμμα της Σούπερ Λιγκ την επόμενη σεζόν θα συμμετέχει για 38η φορά στην ιστορία του, έχοντας σκοπό να υπενθυμίσει πού ανήκει.

Μια πρωταθλήτρια στα… αλώνια

Πρωταθλήτρια το 1988, ευρωπαία και… καυτή στην εξέδρα, η Λάρισα αποχαιρέτισε για πρώτη φορά στην ιστορία της την μεγάλη κατηγορία το 1996. Βρέθηκε μια ανάσα απ’ τον υποβιβασμό στην Δ’ Εθνική το 2003, όμως η αλλαγή στο οικονομικό της καθεστώς έφερε τελικά την άνοδο την επόμενη σεζόν.

Το 2005 επιστρέφει στην Α’ Εθνική, το 2007 κατέκτησε το Κύπελλο και προκρίθηκε στους ομίλους του Κυπέλλου UEFA, χτίζει το «παλατάκι» και υποβιβάστηκε έναν χρόνο αργότερα.

Ένα ακόμα απ’ τα πιο πρόσφατα και χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ο Ηρακλής. Μια ομάδα με 12 ευρωπαϊκές παρουσίες, ένα Κύπελλο Ελλάδας, που είναι 7ος στη λίστα με τις ομάδες που έχουν τις περισσότερες συμμετοχές στην Α’ Εθνική (61 συνολικά), υποβιβάστηκε το 2011 στην Δ’ Εθνική λόγω πλαστών ενημεροτήτων.

Τον Ιανουάριο του 2012 και ενώ βρισκόταν στην Football League 2 συγχωνεύτηκε με τους Πόντιους Κατερίνης, χωρίς όμως να καταφέρει να πανηγυρίσει την άνοδο. Τον Σεπτέμβρη του 2012, με την έναρξη της νέας σεζόν, εγκρίθηκε η αναδιάρθρωση της κατηγορίας, η οποία ανέβασε τον Ηρακλή στην Football League, όπου έμεινε μέχρι σήμερα.

Δ’ Εθνική με… μεγάλη ιστορία
Τον… αέρα Α’ Εθνικής που αποπνέει, ως μια απ’ τις ομάδες που συμμετείχαν στα 15 απ’ τα 20 πρώτα χρόνια της κατηγορίας ως το 1979, έφερε στην Δ’ Εθνική το Αιγάλεω.

Με πέντε παρουσίες σε ευρωπαϊκά κύπελλα και συνολικά 23 χρόνια στην Α’ Εθνική, οι αντίπαλοι του φέτος στην Δ’ Εθνική ήξεραν ότι δεν θα ήταν εύκολη υπόθεση και… επιβεβαιώθηκαν, αφού το Αιγάλεω πανηγύρισε τον τίτλο.

Τον ίδιο αέρα μετάφερε και ο Εθνικός στην Δ’ Εθνική. Ο σύλλογος του Πειραιά μετράει 48 συμμετοχές στη μεγάλη κατηγορία, αλλά και υποβιβασμούς που τον οδήγησαν μέχρι την Δ’ Εθνική. Το 1991 αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην Β’ Εθνική και για τα επόμενα 9 χρόνια ήταν «ασανσέρ» στις δύο μεγάλες κατηγορίες. Η μαύρη σελίδα στην ιστορία του γράφτηκε το 2003 όταν έπεσε στην 4η τη τάξει κατηγορία.

Μέχρι την Δ’ Εθνική έφτασε και η Δόξα Δράμας. Η ομάδα που πέρυσι υποβιβάστηκε απ’ την Σούπερ Λιγκ, έχει νωπές τις πληγές απ’ το περιφερειακό πρωτάθλημα, όπου αγωνίστηκε την τετραετία 1999 -03. Οι 25 συμμετοχές της πάντως στην Α’ Εθνική, δείχνουν ότι η θέση της είναι παραπάνω, κάτι που δεν κατάφερε να αποδείξει και αγωνιστικά πέρυσι. Πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: