Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

ΤΑΙΠΕΔ, πούλα και το ΟΑΚΑ!!

Ο Βασίλης Σαμπράκος διαβάζει για την απόφαση παραχώρησης του ΣΕΦ και εύχεται να πάρουν σειρά όλες οι κρατικές αθλητικές εγκαταστάσεις.
Μετά τον ΟΠΑΠ, του οποίου η παραχώρηση (33% + μάνατζμεντ) πρόκειται να ολοκληρωθεί, σειρά στην ατζέντα του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου παίρνει, σύμφωνα με τα γραφόμενα, ανάμεσα στα άλλα το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Δεν έχω ιδέα αν πουλήθηκε ή όχι σε καλή τιμή ο ΟΠΑΠ. Δεν μπορώ καν να εκτιμήσω με ασφάλεια αν το Κράτος έπρεπε ή όχι να κρατήσει στην κατοχή του μετοχές και μάνατζμεντ. Το μόνο που έχω είναι μια βεβαιότητα όμοια με αυτή του μέσου Ελληνα: αυτό το ανίκανο Κράτος, δεν μπορούσε να εκμεταλλευτεί και να αξιοποιήσει τον ΟΠΑΠ. Το ίδιο Κράτος έχει αφήσει εδώ και δεκαετίες αναξιοποίητες και ρημαγμένες στην πλειονότητά τους τις αθλητικές εγκαταστάσεις που του ανήκουν.

Αν δεν το έχετε κάνει ποτέ, μπείτε από περιέργεια στον κόπο μιας βόλτας στις εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ. Αν έχετε ευαισθησίες, καλύτερα βάλτε στην τσέπη ένα κουτάκι θρομβολυτικά, ή έστω πάρτε μια ασπιρίνη. Διότι θα σας πιάσει η ψυχή σας με την εγκατάλειψη. Εαν μάλιστα είχατε κάνει το λάθος μιας βόλτας στο ΟΑΚΑ της 2004 εποχής, ειδικά στις μέρες τον Ολυμπιακών Αγώνων, τότε αρκεστείτε στο να εμπιστευθείτε τα λόγια μου, μην υποβάλετε εαυτόν σε αυτή την διαδικασία. Θα σας πιάσει θλίψη.

Εχω συζητήσει διεξοδικά για τις προοπτικές και τις επιχειρηματικές δυνατότητες του ΟΑΚΑ με στελέχη που το διοίκησαν, με στελέχη που πέρασαν από τις κρατικές θέσεις διοίκησης του αθλητισμού, με στελέχη της αγοράς του αθλητισμού. Δεν βρήκα ποτέ κανέναν να διαφωνεί με την άποψη ότι ήταν και είναι στο χέρι της Ελλάδας να βγάλει λεφτά, πολλά λεφτά, η ίδια η Ελλάδα και όχι οι μεσάζοντες, από τις εγκαταστάσεις. Και παρ’ όλα αυτά, όπως κι εσείς, δεν είδα ποτέ την Ελλάδα να βγάζει λεφτά από αυτές. Λεφτά για πάρτη της, όχι για την τσέπη των λαμόγιων που την εκμεταλλεύτηκαν παντοιοτρόπως.

Την ίδια συζήτηση έχω κάνει με διοικητές ή συντηρητές ενός σωρού από ελληνικές κρατικές αθλητικές εγκαταστάσεις. Μένω με την ίδια οργή μετά από κάθε συζήτηση. Κι η βελόνα της σκέψης παραμένει κολλημένη: πόσο εύκολο είναι για την Ελλάδα να βγάλει λεφτά ακόμη και σήμερα από την εκμετάλλευση - εμπορική ανάπτυξη των αθλητικών εγκαταστάσεων. Πόσο εξοργιστικά απλό θα ήταν να μετατρέψει τις περισσότερες από αυτές σε κερδοφόρες επιχειρήσεις.

Καλά θα κάνει το ΤΑΙΠΕΔ να πουλήσει το ΣΕΦ σε ιδιώτες. Καλά θα κάνει να πουλήσει και κάθε άλλη από τις κρατικές αθλητικές εγκαταστάσεις, αν στις προδιαγραφές των φακέλων υπάρχουν οι εγγυήσεις ότι αυτές οι εγκαταστάσεις θα χρησιμοποιούνται για αθλητισμό και θα παραμένουν, με κάποιο τρόπο, όσο ανοιχτές είναι και σήμερα προς το κοινό για μαζικό αθλητισμό. Προτιμώ χίλιες φορές να δω το ΟΑΚΑ στα χέρια ιδιωτών που θα το αξιοποιήσουν και θα του δώσουν ζωή, δίνοντας ζωή σε ένα σωρό παράλληλες ελληνικές αγορές, του εμπορίου, του τουρισμού κλπ., παρά να το βλέπω να σαπίζει και να κακοποιείται όσο παραμένει στα χέρια του Κράτους.

Το ίδιο θα πω αβίαστα για το ΣΕΦ και όλα τα ΣΕΦ της Ελλάδας που υπολειτουργούν και σκουριάζουν στα χέρια όλων αυτών που έχουν περάσει από τις θέσεις ευθύνης. Εχω κουραστεί να ακούω ή να καταλαβαίνω με ποια κριτήρια έχουν τοποθετηθεί διοικητές και διευθυντές σε ένα σωρό αθλητικές εγκαταστάσεις. Εχω κουραστεί να εξοργίζομαι. Ας περάσουν στα χέρια ιδιωτών, αφού παραδεχόμαστε όλοι ότι το Κράτος είναι ανίκανο να τις αξιοποιήσει. Ας φροντίσει το ΤΑΪΠΕΔ για συμφέροντες, για το Κράτος, όρους παραχώρησης και χρήσης των εγκαταστάσεων για το δημόσιο συμφέρον. Κερδισμένοι θα βγούμε, οι Ελληνες. Γίνεται άλλωστε να βγούμε πιο χαμένοι από όσο είμαστε;

Τις προάλλες έβλεπα την χαρά των επιχειρηματιών της Λευκάδας μπροστά στο μαντάτο ότι ο Σκορπιός άλλαξε χέρια και θα ξαναποκτήσει ζωή, δηλαδή θα φέρει ζωή και λεφτά στο Νυδρί και σε όλο το νησί της Λευκάδας. Χαρμολύπη. Χαιρόσουν με τη χαρά τους, λυπόσουν με την κατάντια μας. Ε, με το ίδιο συναίσθημα επεξεργάζομαι κάθε πληροφορία περί του ενδεχόμενου πώλησης οποιασδήποτε κρατικής αθλητικής εγκατάστασης. Θα χαρώ που θα αποκτήσει ζωή και λεφτά ένα μέρος του κόσμου του αθλητισμού. Και θα λυπάμαι με την κατάντια της Ελλάδας μου.
  Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: