Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Ελα μωρέ με το παράρτημα!

O τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ ανάμεσα σε δύο γερμανικές ομάδες είναι γεγονός αξιοσημείωτο, μόνο -κατά τη γνώμη μου- επειδή ποτέ άλλοτε δεν είχε συμβεί κάτι ανάλογο. Γράφει ο Χρίστος Χαραλαμπόπουλος.
Αργά ή γρήγορα ήταν ένα ενδεχόμενο που θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε κρίνοντας από τον αριθμό στον οποίο έχουν περιοριστεί οι ισχυρές ομάδες της Ευρώπης.
Βέβαια, κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι, η παρουσία της Μπάγερν από την άποψη της οικονομικής δύναμης αλλά και της αγωνιστικής φόρμας δεν αποτελεί έκπληξη. Της Ντόρτμουντ, όμως; Για όσους παρακολουθούν την οικονομική δραστηριότητα των ομάδων, παράλληλα με την αγωνιστική, δεν είναι έκπληξη. Ομάδα με προσδοκώμενα έσοδα κοντά στα 240 εκατομμύρια ετησίως, είναι στη λίστα των 10 ομάδων με τα μεγαλύτερα έσοδα στην Ευρώπη.
Οσο για την αγωνιστική κατάσταση, η κατάκτηση του γερμανικού πρωταθλήματος και ο πρωταγωνιστικός ρόλος σε αυτό, δεν είναι μικρό πράγμα. Εκείνο που κάνει την Ντόρτμουντ αουτσάιντερ είναι το όνομά της. Δεν είναι τόσο «βαρύ» όσο άλλων ομάδων, συν το γεγονός ότι ξεπετάχτηκε ξαφνικά. Αυτό το «ξαφνικά» όμως, είναι ένα σύνηθες συμβάν στην ποδοσφαιρική ιστορία, ιδίως ομάδων με νέους παίκτες.
Με χαμηλoτερο από τον συνηθισμένο μέσο όρο ηλικίας. Αυτό συμβαίνει γιατί οι νέοι και άσημοι που δεν έχουν ιστορικό επιτυχιών γεγονός φυσικό αφού είναι νέοι- δεν τραβούν την προσοχή. Ο Αγιαξ του '95, η Λιντς Γιουνάιτεντ του '91-'92 ή ο Ερυθρός Αστέρας του '91. Ηταν ομάδες νεανικές που ήρθαν «ξαφνικά» στο προσκήνιο απειλώντας το status quo. Μπορεί για περιπτώσεις όπως αυτές να βγήκε η φράση «αν δεν μπορείς να τους νικήσεις, αγόρασέ τους».
Ο Γκeτσε μετά το τέλος της σεζόν θα φορά τη φανέλα της ομάδας που θα αντιμετωπίσει στον τελικό, ενώ, γύρω από τους Ρόις και Λεβαντόφσκι, μαζεύονται πολλοί μνηστήρες όπως οι μύγες γύρω από το μέλι. Βεβαια, ένα σωρό άνθρωποι αναρωτιόμαστε ποιον θα αντικαταστήσει ο Γκέτσε στην Μπάγερν. Μας διαφεύγει το γεγονός ότι ο τρόπος που αγωνίζεται μία ομάδα υπάρχει πρώτα από όλα στο μυαλό του προπονητή της.
Κανεiς δεν ξέρει τι έχει στον νου του ο Γκουαρντιόλα. Καταλαβαίνουμε, όμως ότι ο συνεργατικός άξονας των Γκέτσε - Ρόις, που είναι υπεύθυνος σε μεγάλο βαθμό για το αγωνιστικό πρόσωπο της Μπορούσια, διαλύεται. Πολλοί χαίρονται και θαυμάζουν το ζωντανό, επιθετικό ποδόσφαιρο της Ντόρτμουντ που σαν ομάδα με χαμηλό μέσο όρο ηλικίας είναι φυσικό να έχει το μειονέκτημα της απειρίας.
Ομως, αν το ζευγάρι του τελικού αγωνιζόταν στο ελληνικό πρωτάθλημα, η Ντόρτμουντ, για πάρα πολλούς, θα ήταν απλά ένα «παράρτημα».
Διαφορά αντιλήψεων
Μπορείτε να φανταστείτε, για παράδειγμα, αν κάποια εφημερίδα ή κάποια ιστοσελίδα αποκάλυπτε πως ο πρόεδρος του Ολυμπιακού είχε δανείσει με 2 εκατομμύρια ευρώ πριν από μερικά χρόνια τους ιδιοκτήτες του Αστέρα Τρίπολης, ακριβώς την εποχή που άρχισαν να ασχολούνται με το ποδόσφαιρο;
Ο Αστέρας, αυτομάτως, θα είχε αναγορευθεί σε «παράρτημα», αφού εδώ βαφτίζουμε παραρτήματα ομάδες που δανείζονται απλά και μόνο έναν ποδοσφαιριστή.
Στη Γερμανία η Μπάγερν το 2004, εποχή που η Ντόρτμουντ είχε πολύ μεγάλες οικονομικές δυσκολίες, της δάνεισε ένα ποσό ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ.
Το δάνειο ήταν άτοκο και η Μπορούσια δεσμεύτηκε να το αποπληρώσει μέσα σε 9 μήνες. Η Μπάγερν, είχε βοηθήσει οικονομικά στο παρελθόν και άλλες φορές ομάδες της Μπουντεσλίγκα που βρέθηκαν σε δύσκολη θέση, όπως τη Μόναχο 1860 και το Αννόβερο, αν και όχι με τόσα χρήματα.
Το δάνειο που χορηγήθηκε στην Μπορούσια από την Μπάγερν, έπρεπε να αποπληρωθεί τον Ιούνιο του 2005, αλλά δύο μήνες από τη στιγμή που το πήρε η Μπορούσια, επέστρεψε 1,5 εκατ. και λίγο αργότερα και το υπόλοιπο.
Το γεγονός του δανεισμού, το αποκάλυψε πέρυσι τον Φεβρουάριο ο Ούλι Χένες σε μία συνάντηση με οπαδούς της Μπάγερν, ενέργεια που χαρακτηρίστηκε unfair –ακόμα και από τον Γιουπ Χάινκες- γιατί στόχο είχε να υπονομεύσει την προσπάθεια της Ντόρτμουντ να κατακτήσει το πρωτάθλημα, που διεκδικούσε και η Μπάγερν.
Άλλωστε τα 2 εκατ. με υποχρεώσεις -τότε- κοντά στα 200 εκατ. ήταν σταγόνα στον ωκεανό.
Κουβέντες για το γήπεδο
Ρηχός συλλογισμός αλλά μπορεί να έρθει στην επιφάνεια στην αναζήτηση για νέο γήπεδο της ΑΕΚ, αφού πρώτα λυθούν πιο επείγοντα προβλήματα. Ο χώρος, που θα δίνει τη δυνατότητα εμπορικών εκμεταλλεύσεων θα είναι ιδανικός. Υπό προϋποθέσεις, το ΟΑΚΑ θα μπορούσε να είναι αυτός ο χώρος. Με δεδομένο ότι το ενοίκιο που κατέβαλαν ΠΑΟ και ΑΕΚ ανερχόταν στο 60% των εσόδων του ΟΑΚΑ, ο οργανισμός του σταδίου, χωρίς δυνατότητα να αναπληρώσει τις απώλειες μεταβάλλεται σε ελλειμματικό και σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που υποδεικνύει η τρόικα, περνά στο ΤΑΙΠΕΔ. Ο προϋπολογισμός απαλλάσσεται από το κόστος συντήρησης και προσδοκά οφέλη από την αξιοποίησή του. Το κόστος μετατροπής του σε ποδοσφαιρικό γήπεδο με εμπορικούς χώρους, δεν θα είναι μικρότερο από την ανέγερση ενός καινούργιου γηπέδου;
Πηγή: SportDay

Δεν υπάρχουν σχόλια: