Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Oι μεγάλες κόντρες του Σερ Άλεξ!!

Το sport-fm.gr κάνει μια αναδρομή στις πιο σοβαρές "κόντρες" που είχε ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, με σημαντικούς ποδοσφαιριστές της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στην 26χρονη διαδρομή του, στον πάγκο της.

Oι μεγάλες κόντρες του Σερ Άλεξ
Θα ήταν αδύνατο σε μια διαδρομή 26 ετών, ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, όπως και οποιοσδήποτε προπονητής, να μην έρθει σε ρήξη με ποδοσφαιριστές του και να προσπαθήσει να επιβάλλει τα δικά του ήθη και έθιμα. Ειδικά στον τομέα της πειθαρχίας των ποδοσφαιριστών, ο 71χρονος τεχνικός, υπήρξε αμείλικτος ακόμα και με τεράστια ονόματα παικτών, που σε καμία περίπτωση όμως δεν είχαν το δικό του ειδικό βάρος. Άλλωστε είχε δηλώσει κάποτε με αφοπλιστική ειλικρίνεια πως: «Αν χάσω τον έλεγχο στα αποδυτήρια από αυτούς τους πολυεκατομμυριούχους ποδοσφαιριστές, είμαι «νεκρός». Έτσι λοιπόν δεν χάνω ποτέ τον έλεγχο. Αν κάποιος δεν με υπακούει, τότε είναι αυτός «νεκρός». Στα 23 μου χρόνια στην ομάδα και μέσα από την εξέλιξή μου έμαθα ότι δυο πράγματα είναι σημαντικά. Η δύναμη και ο έλεγχος».

Του Κώστα Μιαούλη

Μια από τις πρώτες μάχες που έπρεπε να κερδίσει ο Φέργκιουσον, όπως και πολλοί προπονητές στο Νησί, αλλά και οπουδήποτε αλλού, διαδραματίστηκε την περίοδο 1989-90, περίπου τρία χρόνια αφότου ανέλαβε. Όταν φτάνει η ώρα που πρέπει να επικρατήσουν οι αγαπημένοι παίκτες της εξέδρας ή ο προπονητής, ο Φέργκιουσον μέσα από μια αλυσίδα οριακών αγώνων και καταστάσεων επιβίωσε. Είχε αποφασίσει στην αρχή της χρονιάς, να εκδιώξει όσους ποδοσφαιριστές είχαν…θεματάκι με το ποτό και γενικά δεν ταίριαζαν στο πλάνο του. Ο Γουάιτσαϊντ, πωλείται στην Έβερτον (είχε και πολλά προβλήματα τραυματισμών), ο Στράχαν στη Λιντς, ενώ φεύγει και ο ΜακΓκραθ. Από τις αρχές Νοεμβρίου μέχρι τα Χριστούγεννα, η Μάντσεστερ είχε πέντε ήττες σε επτά ματς, βρέθηκε στη ζώνη του υποβιβασμού και ο Σερ Άλεξ έφτασε μια ανάσα από την έξοδο. Επιβίωσε με την κατάκτηση του Κυπέλλου.

Σερ Άλεξ vs Mπέκαμ

Από το 2000, η έντονη εξωγηπεδική ζωή και ειδικά οι συχνές εμφανίσεις με την «Spice Girl», Βικτόρια, είχαν αρχίσει να ενοχλούν τον Σερ Άλεξ. Ήταν μαθηματικά βέβαιο, όσο περνούσε ο καιρός πως το γυαλί δεν θ’ αργούσε να ραγίσει και στις 15/2/2003 μετά από ένα ματς Κυπέλλου με την Άρσεναλ. Η ήττα με 2-0 θα κάνει έξαλλο των Σκοτσέζο τεχνικό, κυρίως εξαιτίας της εικόνας της ομάδας. Η κατάσταση στα αποδυτήρια ξέφυγε με τον Σερ Άλεξ να πετά παππούτσι, που έσκισε το φρύδι του Μπεκαμ. Ο σούπερ σταρ των «κόκκινων διαβόλων» έδειξε το τραύμα του δημοσίως και το θέμα πήρε ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις. Λίγους μήνες αργότερα ο Ντέιβιντ Μπέκαμ θ’ αποχωρήσει από το «Ολντ Τράφορντ». Για περίπου παρόμοιο λόγο, έντονη εξωγηπεδική ζωή και κοσμικές εμφανίσεις με ένα άλλο τοπ-μόντελ της εποχής (την πανέμορφη Τζόρνταν), είχε πέσει σε δυσμένεια από τον «Φέργκι» και ο Ντουάιτ Γιορκ που έχασε την θέση του στην ομάδα την περίοδο 2001-2002.

Τελείωσε τον Σταμ

Ο Γιαπ Σταμ ήταν ένας από τους ποδοσφαιριστές που πλήρωσε ακριβά για κάτι που δεν έγινε εντός γηπέδου ή αποδυτηρίων, αλλά για κάτι που έγραψε στην αυτοβιογραφία του. Ο σκληροτράχηλος Ολλανδός στόπερ είχε επισημάνει πως ο Σερ Αλεξ τον είχε προσεγγίσει εν αγνοία της Αϊντχόφεν με αποτέλεσμα να προκαλέσει την οργή του τότε προπονητή του και να πουληθεί άμεσα στη Λάτσιο. Βέβαια ορισμένα χρόνια αργότερα ο Φέργκιουσον, παραδέχτηκε πως έπραξε λάθος με την περίπτωση του Ολλανδού.

Το άδοξο τέλος του Κιν

Η αλήθεια είναι πως στην συγκεκριμένη περίπτωση, ο «Φέργκι» προφανώς δικαιωματικά έπρεπε να νιώθει πως τον «πούλησαν» περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Για τον σκληροτράχηλο Ιρλανδό αρχηγό της Γιουνάιτεντ, το πλήρωμα του χρόνου, τον έφερνε κοντά στο φινάλε της καριέρας του και η περιορισμένη χρησιμοποίηση του από τον Σερ Άλεξ, τον οδήγησε σε δημόσια κριτική σε βάρος των συμπαικτών του, την περίοδο 2005-2006. Αυτή ήταν και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, μιας και ο Φέργκιουσον δεν τον συγχώρεσε και τον έστειλε στην Σέλτικ να κλείσει την καριέρα του. Στη συνέχεια ως προπονητής, αλλά τώρα σαν σχολιαστής για την τηλεόραση δεν παραλείπει να στάζει φαρμάκι για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ίσως να ήταν και ο μοναδικός άνθρωπος στο Νησί, που να είχε την άποψη πως στο πρόσφατο ματς με την Ρεάλ, ο Νάνι αποβλήθηκε δίκαια, με αποτέλεσμα να προκαλέσει την οργή των πάντων στο «Ολντ Τράφορντ».

Σχόλασε τον παραπονιάρη Ρουντ

Ο Ρουντ Φαν Νίστελροϊ, ήταν άλλη μια περίπτωση…αχαριστίας για τον Σερ Άλεξ. Θυμίζουμε πως ο Φέργκιουσον, παρά το γεγονός πως ο παίκτης είχε υποστεί ρήξη χιαστών λίγο μετά την συμφωνία των «κόκκινων διαβόλων» με την Αϊντχόφεν, δεν είχε ακυρώσει τη μεταγραφή του, αλλά περίμενε να γίνει καλά και να τον αποκτήσει κανονικά. Όταν την σεζόν 2006-07, ο Ολλανδός στράικερ άρχισε να νιώθει αδικημένος ειδικά μετά από τον τελικό League Cup με την Γουίγκαν όπου δεν χρησιμοποιήθηκε, ο Φέργκιουσον αποφάσισε να τον «τελειώσει». Μάλιστα ο Ρουντ, παραδέχτηκε αργότερα πως ο καυγάς του με τον Σερ Άλεξ ήταν πολύ έντονος και πως προχώρησε σε πολύ προσωπικό επίπεδο.

Ο ένας που σώθηκε

Ίσως η ιστορία για ένα μεγάλο κομμάτι της κυριαρχίας της Γιουνάιτεντ, να είχε γραφτεί εντελώς διαφορετικά αν ο Σερ Άλεξ σε ένα κρούσμα, δεν έδινε τόπο στην οργή. Σε ένα ματς που σύμφωνα με τον Φέργκιουσον ο Σμάιχελ είχε κάνει καταστροφική εμφάνιση και η Λίβερπουλ γύρισε ένα χαμένο ματς από 0-3 σε 3-3 τον Ιανουάριο του 1994, οι δύο τους έφτασαν σε μια οριακή κατάσταση, με τον Δανό πορτιέρο να μιλάει με βαριές κουβέντες στον Φέργκιουσον. Ο Δανός ωστόσο επέδειξε ειλικρινή μεταμέλεια, μιλώντας μάλιστα μπροστά στους συμπαίκτες του και ήταν ο μοναδικός που επιβίωσε από σφοδρό επεισόδιο με τον Σερ Άλεξ.Πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: