Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Αρτούρ Ζόρζε στο Metropolis: «Θα πετύχει ο Ντομίνγκος»

Μαζί με τον Εουσέμπιο, αποτελούν δύο εκ των πλέον σπουδαίων προσωπικοτήτων στην ιστορία του πορτογαλικού ποδοσφαίρου. Ο λόγος για τον Αρτούρ Ζόρζε, ο οποίος διέγραψε μία σπουδαία καριέρα ως ποδοσφαιριστής με τη φανέλα των Πόρτο και Μπενφίκα αλλά και ως προπονητής, έχοντας ουκ ολίγες διακρίσεις με μεγαλύτερη ασφαλώς την κατάκτηση του κυπέλλου πρωταθλητριών το 1987 ως τεχνικός της Πόρτο. Το «Αθλητικό Metropolis» φιλοξένησε τον Αρτούρ Ζόρζε με αφορμή το ενδεχόμενο να αναλάβει τον ΠΑΟΚ ο συμπατριώτης του, Ντομίνγκος Πασιέντσα.

«Σαν ποδοσφαιριστής ήταν πολύ καλός. Διέθετε υψηλή τεχνική και ό,τι έκανε στο γήπεδο ήταν σωστό. Αναμφισβήτητα, διέθετε μυαλό. Δυσκολεύτηκε βέβαια λίγο να προσαρμοστεί στο ρόλο του προπονητή, όπως γίνεται πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, όμως μέχρι τώρα τα έχει πάει αρκετά καλά, ειδικά στην Μπράγκα. Το επίπεδο στη Σπόρτινγκ ήταν πιστεύω πιο δύσκολο γι΄ αυτόν και στην αρχή δυσκολεύτηκε, όμως θεωρώ καλή την πορεία του και με αυτήν. Το βασικό χαρακτηριστικό του πάντως είναι πως οι ομάδες του παίζουν καλό ποδόσφαιρο και βάζουν πολλά γκολ» τόνισε αρχικά ο σπουδαίος Πορτογάλος.

Για το αν οι ομάδες του Ντομίνγκος έχουν επιθετική φιλοσοφία, δήλωσε:

«Του αρέσει το επιθετικό ποδόσφαιρο. Άλλωστε και ως ποδοσφαιριστής του άρεσε η επίθεση. Οπότε ήταν λογικό και σαν προπονητής να του αρέσει το επιθετικό στυλ, όπως του αρέσουν και οι επιθετικογενείς ποδοσφαιριστές».

Για το ότι πολλοί Πορτογάλοι προπονητές επιλέγουν το ελληνικό πρωτάθλημα, τόνισε:

«Παλαιότερα στην Πορτογαλία παίζαμε μπάλα και όχι ποδόσφαιρο. Αυτό έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια και είναι λογικό πολλοί προπονητές να δουλεύουν στο εξωτερικό. Παρακολουθούν τα σεμινάρια που πρέπει και πλέον είναι μορφωμένοι και επαγγελματίες προπονητές με όλη τη σημασία της λέξης και είναι λογικό πολλές ομάδες του εξωτερικού, μεταξύ αυτών και ομάδες από την Ελλάδα, να του επιλέγουν».

Για το αν έχει προσωπικές σχέσεις με ορισμένους εξ αυτών, υπογράμμισε:

«Όχι δεν έχω ιδιαίτερες σχέσεις με κάποιον. Ούτε με τον Ντομίνγκος. Έχουμε κρατήσει βέβαια μια καλή επαφή. Όχι πάρα πολύ προσωπική αλλά αρκετά συχνή».

Για το αν έχει προσωπική άποψη για το ελληνικό ποδόσφαιρο, απάντησε:

«Το παρακολουθώ γενικά όσο μπορώ, ειδικά την πορεία των ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη. Ειδικότερα, παρακολουθώ την πορεία της Εθνικής Ελλάδας από το 2004 ως και σήμερα. Το 2004 μας κερδίσατε βέβαια δύο φορές και κατακτήσατε το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και αυτό πείραξε τους Πορτογάλους. Το έχουν όμως ξεπεράσει. Γνωρίζω επίσης πως στην Ελλάδα οι οπαδοί είναι ιδιαίτερα ένθερμοι, όπως και στην Πορτογαλία. Όταν έρχεται η κουβέντα στο ποδόσφαιρο, και στις δύο χώρες γίνεται σωστή δουλειά. Και οι δύο λαοί μοιάζουν στην φιλοσοφία και στην κουλτούρα και γενικότερα οι Πορτογάλοι συμπαθούν τους Έλληνες».

Για το αν ο Ντομίνγκος μπορεί να «στεριώσει» στον ΠΑΟΚ και στο ελληνικό πρωτάθλημα, είπε:

«Δεν γνωρίζω καλά τον ΠΑΟΚ. Θεωρώ πως εσείς τον γνωρίζετε καλύτερα από εμένα. Αναφορικά τώρα με τον Ντομίνγκος, μπορώ να πω πως είναι αρκετά δυνατός στο μυαλό για να αντέξει σε ένα δύσκολο πρωτάθλημα και σε μια από τις μεγαλύτερες ομάδες της Ελλάδας. Θα σας αρέσει σαν προπονητής και ο τρόπος που θα στήσει την ομάδα. Θα παίζει επιθετικό και αυτό είναι θετικό. Όπώς και στην Πορτογαλία έτσι και στην Ελλάδα, πιστεύω πως αρέσει το επιθετικό ποδόσφαιρο. Αν καταφέρει να περάσει τη νοοτροπία του στους παίκτες, τότε θα μείνει».

Για το αν η παρουσία του και αυτή του Εουσέμπιο βοήθησε τους Πορτογάλους ποδοσφαιριστές και προπονητής να βγουν από τα σύνορα της χώρας του, δήλωσε:

«Ήταν τελείως διαφορετικές εποχές όταν ασχοληθήκαμε εμείς με το ποδόσφαιρο. Αλλά παρόλα αυτά, σε αυτό που βοηθήσαμε ήταν να γίνουν πιο δυνατά τα μυαλά των νέων προπονητών αλλά και των νέων ποδοσφαιριστών, προκειμένου να μπορέσουν να πιστέψουν πως μπορούν να τα καταφέρουν στο εξωτερικό. Ανέκαθεν πάντως ήταν καλοί οι Πορτογάλοι ποδοσφαιριστές και οι Πορτογάλοι προπονητές. Ήταν θέμα χρόνου να δουλέψουν στο εξωτερικό. Αυτό οφείλεται περισσότερο στο ότι τα τελευταία χρόνια έχει ανοίξει η αγορά παρά στην αξία τους». Πηγή: metrosport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: