Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Θα γίνει στην Ελλάδα «κούρεμα» στεγαστικών δανείων;

Πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να μελετάει σχέδιο «κουρέματος» των στεγαστικών δανείων επικαλείται σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα». Το ιρλανδικό μοντέλο και τι προβλέπει


Σύμφωνα με την εφημερίδα, το σχέδιο προβλέπει ότι στην Ελλάδα μπορεί να εφαρμοστεί ένα μοντέλο αντίστοιχο με αυτό που υιοθετήθηκε στην Ιρλανδία. Τι έγινε εκεί; Οι αρχές διέγραψαν το τμήμα του δανείου που υπερέβαινε το 110% της εμπορικής αξίας του ακινήτου έτσι ώστε ο δανειολήπτης να αποκτήσει περισσότερες πιθανότητες εξυπηρέτησης του δανείου του. Αν για παράδειγμα ένα ακίνητο έχει σήμερα αξία 100.000 ευρώ και ο δανειολήπτης έχει δανειστεί 150.000 ευρώ (ακριβώς επειδή απέκτησε το ακίνητο το 2007 τότε που τα ακίνητα ήταν ακριβότερα κατά 30-40%), ο δανειολήπτης θα απαλλάσσεται από τα 40.000 ευρώ και θα συνεχίσει να αποπληρώνει τα 110.000 ευρώ.
Βέβαια, για να συμβεί αυτό, συνεχίζει το δημοσίευμα, θα υποχρεούται να αποπληρώνει τη μηνιαία δόση με απευθείας δέσμευση τουλάχιστον του 30% του μηνιαίου του μισθού.
«Κούρεμα» στεγαστικών δανείων, και μάλιστα στο 80% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου μπορεί κάποιος να επιτύχει και σήμερα αρκεί να προσφύγει στον νόμο Κατσέλη. Αν αποδείξει οικονομική αδυναμία, ο δικαστής μπορεί να διατάξει την απαλλαγή του τμήματος του χρέους που υπερβαίνει to 80% της αντικειμενικής αξίας και να ζητήσει την αποπληρωμή του υπόλοιπου ποσού σε 25 χρόνια.
Πάντως, η συζήτηση για ενδεχόμενο κούρεμα, δεν θα είναι η μοναδική που θα ανοίξει το επόμενο διάστημα. Παράλληλα, θα ανοίξει και το θέμα της άρσης απαγόρευσης στους πλειστηριασμούς.
Ο χειμώνας, προμηνύεται πολύ δύσκολο για τους δανειολήπτες…

Δεν υπάρχουν σχόλια: