Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Το ρίσκο για Μπεργκ και Ερασιτέχνη!!

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για την απόκτηση του Μάρκους Μπεργκ, του παίκτη με τις περισσότερες αποδοχές και το μεγαλύτερο σε διάρκεια συμβόλαιο! Τελικά είχε δίκιο η Ζοζεφίν Ρίνγκμπλομ! Τετραετές το συμβόλαιο του συζύγου της, Μάρκους Μπεργκ (δεν έχουν παντρευτεί, γι’ αυτό και διατηρεί το δικό της επώνυμο, αν και περιμένει το δεύτερο παιδί τους, μετά τη μικρή ξανθομαλλούσα Τζολί), όπως είχε γράψει προχθές στο προσωπικό blog της.
Τετραετή συμβόλαια είναι σπάνια στις μέρες μας. Όχι μόνο στον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό ή τον ΠΑΟΚ, αλλά σε όλες τις ομάδες του κόσμου. Συνήθως θα τα συναντήσουμε είτε σε τρομερά «μωρά», που θέλουν να «δέσουν» για πώληση οι ομάδες τους, είτε σε φοβερούς και τρομερούς παικταράδες με υψηλότατες ρήτρες. Στην υπόθεση του Μπεργκ η τετραετούς διάρκεια συμφωνία ήταν προφανώς ένα από ισχυρά κίνητρα για να ψηφίσει “Panathinaikos”, ταυτόχρονα δε, και μια σύμβαση με προοπτική πώλησης αν αρχίσει να «παστελώνει».
Παράλληλα, δε, είναι και ένα μεγάλο ρίσκο γι’ αυτόν τον Παναθηναϊκό, ο οποίο δεσμεύτηκε μακροχρόνια με έναν παίκτη που αναμφισβήτητα διακρίνεται για τις επιδόσεις του μέχρι και πρόπερσι στο σκοράρισμα, αλλά στην Bundesliga, εκεί όπου αν μη τι άλλο τα γκολ πέφτουν βροχή (για να μην θυμίσουμε ότι διέπρεψε ο Φανης Γκέκας και όχι μόνο…) πέτυχε 5 γκολ σε 54 ματς με το Αμβούργο, πριν από τον τραυματισμό του τον Μάρτιο. Στην Σουηδία (14/17 με την Γκέτεμποργκ) και στην Ολλανδία, τον αληθινό παράδεισο κάθε επιθετικού (40/81 ματς με Γκρόνιγκεν και PSV) ουδέν πρόβλημα. Στην Ελλάδα με τον χαμηλό μέσο όρο γκολ ανά ματς θα τα καταφέρει;
Και ποιο είναι, άραγε το κριτήριο; Αν πετύχει 12 γκολ θα είναι άπαντες ευχαριστημένοι; Διότι εφέτος ο αντιτουριστικός Χοσέ Τοτσέ «έγραψε» 9/23, δηλαδή 1γκολ/2,5 ματς και ο πολύ πιο φανταχτερός (και καλύτερος ποδοσφαιριστής ασφαλώς) Λούτσο Φιγκερόα 3/8 ματς, με ελάχιστο χρόνο συμμετοχής, τα δύο εξ αυτών μάλιστα (εναντίον του Ολυμπιακού και της Βέροιας) γιαhighlights!  Αν αξιολογήσουμε, λοιπόν, με… αριθμούς, ο πήχης για τον 26χρονο Σουηδό που έρχεται για το restart και όχι για να… ριζώσει στον Παναθηναϊκό (αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι συμβαίνει, εδώ ο Μίκαελ Νίλσον τα παράτησε όλα και κάνει real estate σε εποχή κρίσης όντας μόνιμος κάτοικος Ελλάδας πλέον!!!), δεν είναι χαμηλός. Είναι ψηλά!
Μα, σε κάθε περίπτωση, επειδή α) το θέμα «φορ» πληγώνει τους φίλους του Παναθηναϊκού από την εποχή του Τζιμπρίλ β) δυο σερί σεζόν ο Παναθηναϊκός είχε πρόβλημα μεγάλο στο γκολ (πρόπερσι μπλόκαρε και έχασε τον τίτλο μετά τον τραυματισμό του Λέτο, πέρυσι πέτυχε μόνο 32 γκολ σε 30 ματς!) γ) οι απαιτήσεις είναι πολλές βάσει ονόματος, συμβολαίου και αμοιβής δ) πρόκειται για το μεγαλύτερο εφετινό μεταγραφικό σίριαλ και τελικά ο Αναστασίου, του οποίου επιλογή ήταν ο Μπεργκ, τα κατάφερε… ναι, αυτή είναι η πιο σημαντική εφετινή μεταγραφή του Παναθηναϊκού.
Θα ισχυριστεί κάποιος σωστά, με βάσιμα επιχειρήματα ότι ο παίκτης δεν είναι δα και ο Μέσι. Ότι το πρόβλημα στο σκοράρισμα δεν ήταν πρόβλημα του σέντερ φορ (4 γκολ ο Βιτόλο, 4 ο Ζέκα – τα 2 στο μπαράζ με την Ξάνθη -, 2 ο Σο και 0 ο Φορναρόλι, ο Κουίνσι, ο Μπαρμπαρούσης, ο Ντίνας, μόλις 2 ο Σισοκό, μόλις 2 ο Μαυρίας πέρυσι!). Ότι η ομαλή λειτουργία μοντέρνας ομάδας εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το αξίωμα «πες μου τους χαφ σου, να σου πω τι ομάδα είσαι», από τους αμυντικούς και τη συμμετοχή τους παραγωγικά, από τους ακραίους, από τα πάντα! Όλα ορθά.
Όμως η μεταγραφή του Μπεργκ δεν παύει να είναι η πιο «κομβική» και ρισκαδόρικη μέχρι τώρα. Θα την ξεπεράσει μόνο αυτή του στόπερ, αν ο Παναθηναϊκός πάει να «βαφτίσει» κεντρικό αμυντικό τον Γιούρκα στα 32 του, ή αν πάρει για ηγέτη - στόπερ κάποιον με μεγάλη αμοιβή, μακροχρόνια δέσμευση και βιογραφικό με ερωτηματικά. Διότι μετά του Μπεργκ και του Μέντες, αυτή πλέον, του βασικού στόπερ, είναι η Νο 1 σημαντική επιλογή των Αναστασίου – Νταμπίζα.
·         Αλλάζει σελίδα σήμερα ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός. Εκλογές με ένα ψηφοδέλτιο και περνά στα χέρια των οπαδών του, με επικεφαλής τον Ηλία Μιχαλαριά των greenwebfans, έφορο πέρυσι της πρωταθλήτριας ομάδας μπάσκετ γυναικών. Το έργο τους είναι αφάνταστα δύσκολο και αυτό πρέπει να το έχουν στο μυαλό τους όλοι όσοι θα τους κρίνουν. Μεγάλη ευθύνη, τεράστια χρέη «δεν θα πάω εγώ φυλακή για αμαρτίες άλλων» η… αγαπημένη ατάκα όσων έστω σκέφτηκαν στο πρόσφατο παρελθόν, μετά την παραίτηση Μακρόπουλου, να αναμιχθούν. Παίρνουν κι αυτοί ρίσκο τεράστιο. Κάποιοι δεν έχουν ισχυρό δικαίωμα να τους (κατά)κρίνουν από τώρα. Είναι όσοι πλούσιοι φίλοι της ομάδας δεν ενδιαφέρθηκαν για τον Ερασιτέχνη ή ακόμη και τώρα (στις επαφές των οπαδών μαζί τους) αρνούνται, κάνουν τους «δύσκολους» ή δίνουν πενταροδεκάρες βάσει του όγκου του πορτοφολιού ή του τραπεζικού λογαριασμού τους. Είναι αρκετοί αυτοί. Θα επανέλθουμε, γιατί το θέμα αγγίζει πολλούς και είναι χρήσιμες κάποιες αναδρομές, κάποιες συγκρίσεις με άλλους συλλόγους για το τι συνέβη στα ερασιτεχνικά τμήματά τους (μην πάει το μυαλό σας στην… Original 21, υπάρχουν πολλές διαφορετικές περιπτώσεις) και ασφαλώς κάποιες εξελίξεις που αναπόφευκτα θα έρθουν. Και σε ορισμένα τμήματα και σε σχέση με την ΠΑΕ.
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: