Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Μέντες: «Πρωτάθλημα μέσα στην τριετία»

Αν και παραδέχεται πως «… ερχόμαστε από πολύ πίσω», ο Μέντες Ντα Σίλβα δηλώνει αποφασισμένος να πάρει ένα πρωτάθλημα με τον Παναθηναϊκό μέσα στην τριετία της συμφωνίας του με την ομάδα.

Μέντες: «Πρωτάθλημα μέσα στην τριετία»
Βέβαιος πως μπορεί να επιστρέψει σε υψηλό επίπεδο με τον Παναθηναϊκό δηλώνει ο Μέντες Ντα Σίλβα.

Ο Ολλανδός μεσοαμυντικός παραδέχτηκε πως η ομάδα του έχει πολύ διάστημα να καλύψει με τις άλλες ανταγωνίστριες ομάδες, αλλά τονίζει πως στόχος του είναι η κατάκτηση του πρωταθλήματος μέσα στην προσεχή τριετία.

Αναλυτικά, η συνέντευξη:

-Μετά από μία μεγάλη καριέρα σε Ολλανδία και Αυστρία, κάνεις πλέον ένα νέο βήμα στην καριέρα σου με τον Παναθηναϊκό. Ποιές είναι οι πρώτες εντυπώσεις σου; «Νιώθω πολύ καλά. Επισκέφθηκα την Αθήνα για τρεις μέρες και είναι πολύ ωραία πόλη. Μου άρεσε πολύ το κλαμπ, το προπονητικό κέντρο, όλα. Είχα πάρει πολλές πληροφορίες για τον Παναθηναϊκό. Όλοι γνωρίζουν βεβαίως ότι είναι ένα μεγάλο κλαμπ, με μεγάλη ιστορία, με τρομερούς οπαδούς... Νιώθω πολύ καλά που θα γίνω κι εγώ μέλος αυτής της μεγάλης ομάδας».

-Είσαι λίγες μέρες στην ομάδα. Τι εικόνα έχεις σχηματίσει για τους συμπαίκτες σου, τον προπονητή, το τεχνικό τιμ; «Όλα είναι πολύ επαγγελματικά στην ομάδα. Οι προπονήσεις, όλα... Γνώριζα από πριν καλά τον Αναστασίου, λόγω της θητείας του στην Ολλανδία και μου αρέσει πολύ που δίνει μεγάλη σημασία στις λεπτομέρειες, γιατί αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό σήμερα στο ποδόσφαιρο. Επίσης, υπάρχει πολύ καλή ατμόσφαιρα. Όλοι αστειεύονται, αλλά στο γήπεδο δουλεύουμε πολύ σκληρά. Έχουμε μία πολύ νεανική ομάδα και “πεινασμένη”».

-Σε είδαμε από τη δεύτερη κιόλας μέρα να καθοδηγείς τους νεαρούς παίκτες του Παναθηναϊκού. Είναι κάτι που θέλεις να κάνεις εδώ, να γίνεις ηγέτης αυτής της ομάδας; «Είμαι ένας από τους μεγαλύτερους ηλικιακά παίκτες της ομάδας, έχω αγωνιστεί σε πολλά ματς, σε διεθνείς αγώνες. Όταν ήμουν νέος οι μεγαλύτεροι με βοήθησαν και τώρα είναι η σειρά μου να το κάνω κι εγώ με τα νέα παιδιά. Αλλά και οι νεαροί παίκτες της ομάδας, μπορούν με τη σειρά τους να βοηθήσουν και εμένα, γιατί είμαι κι εγώ νέος στην ομάδα. Πρέπει να βοηθήσουμε λοιπόν ο ένας τον άλλο».

-Αυτό ακριβώς ζητάει κι από σένα ο Γιάννης Αναστασίου, να καθοδηγήσεις αυτά τα παιδιά, να αναλάβεις ηγετικό ρόλο στην ομάδα, ακριβώς επειδή η ομάδα χρειαζόταν και χρειάζεται παίκτες με ισχυρή προσωπικότητα. «Ναι, είναι όπως είπα μία νέα ομάδα. Μίλησα με τον προπονητή για το τι περιμένει από εμένα. Να γίνω ηγέτης κι ένα πρότυπο γι' αυτούς τους νέους παίκτες και γενικά είναι και στον χαρακτήρα μου και στη νοοτροπία μου να αναλαμβάνω ηγετικό ρόλο τόσο μέσα, όσο κι έξω από το γήπεδο. Θα προσπαθήσω να κάνω το καλύτερο δυνατό. Ξέρω ότι ο προπονητής έχει φέρει μία νέα φιλοσοφία στην ομάδα. Θέλει να παίξουμε γρήγορα, να υπάρχει πίεση, λίγο πολύ στο ολλανδικό μοντέλο και γι' αυτό βρίσκομαι κι εγώ εδώ...».

-Πότε εκτιμάς πως θα είσαι σε υψηλό βαθμό ετοιμότητας, δεδομένου ότι για ένα διάστημα έκανες ατομικές προπονήσεις; «Νομίζω ότι θα χρειαστώ περίπου τρεις εβδομάδες για να είμαι φουλ έτοιμος. Είμαι μόνο δύο μέρες με την ομάδα και χθες έκανα για πρώτη φορά διπλή προπόνηση και το... ένιωσα αμέσως. Αλλά είναι κάτι φυσιολογικό. Είναι καλό να βγάλω αυτή την εβδομάδα, χωρίς κάποιον μικροτραυματισμό και να προχωράω βήμα-βήμα».

-Πιθανότατα θα πάρεις πάντως λίγο χρόνο συμμετοχής στο φιλικό με την Ανόρθωση.. «Μπορεί. Θα πρέπει να μιλήσω πρώτα με τον προπονητή, διότι το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι η φυσική μου κατάσταση κι όχι τόσο το παιχνίδι. Σαφώς και είναι σημαντικό να μάθω την ομάδα και να με “μάθει” κι αυτή, αλλά εάν έχω αυτή τη στιγμή κάποιον μικροτραυματισμό, θα χάσω σημαντικό έδαφος».

-Είσαι ενήμερος για την πίεση που υπάρχει στις μεγάλες ελληνικές ομάδες; «Ναι, το ξέρω ότι υπάρχει μεγάλη πίεση από τους οπαδούς. Ωστόσο έχω εμπειρία, ίσως όχι από τέτοιου είδους πίεση, αλλά από αυξημένες απαιτήσεις. Πάντα δίνω τον καλύτερό μου εαυτό και όταν δίνεις το 100%, οι φίλαθλοι το βλέπουν αυτό και το εκτιμούν».

-Τι στόχους βάζεις με τον Παναθηναϊκό; «Έχω υπογράψει για τρία χρόνια και θέλω να πάρω το πρωτάθλημα μέσα σ' αυτό το διάστημα. Αυτή τη στιγμή ερχόμαστε από πολύ πίσω, αλλά θα παίξουμε με νέα φιλοσοφία και νέα ποιότητα ποδοσφαίρου κι αν αυτά τα στοιχεία περάσουν μέσα στην ομάδα νωρίς, έχεις μία καλή πιθανότητα. Όλοι ξέρουν ότι ο Ολυμπιακός έχει μία δυνατή ομάδα και ο ΠΑΟΚ το ίδιο, όμως είμαστε ο Παναθηναϊκός. Και με ένα νέο στυλ παιχνιδιού έχουν ελπίδες, αν πιέζουμε τους εαυτούς μας γι' αυτόν τον στόχο κάθε εβδομάδα...».

-Θα ήταν ένα μικρό... θαύμα αν καταφέρνατε κάτι τέτοιο; Να παίρνατε τον τίτλο, με τόσο χαμηλό μπάτζετ, νέα παιδιά... «Φυσικά και θα μοιάζει με... θαύμα. Αλλά όπως σας είπα, σ' αυτά τα τρία χρόνια, θέλω να κερδίσω έναν τίτλο. Κάνουμε μία νέα αρχή με νέα παιδιά και κάθε χρόνο θέλουμε να κάνουμε βήματα προς τα εμπρός και να βελτιώνουμε την ποιότητά μας. Όταν παίζεις μπάλα, πρέπει να διεκδικείς τίτλους».

-Πέρσι πάντως... ταλαιπωρήθηκες πολύ στη Σάλτσμπουργκ, όχι μόνο με τον τραυματισμό σου στο πόδι... «Ναι... Έσπασα το μικρό δάκτυλο του δεξιού μου ποδιού, αλλά επέστρεψα. Έπαιξα σε κάποια παιχνίδια και στο ξεκίνημα του β' γύρου, ο αθλητικός διευθυντής είπε στον προπονητή, πως “ο Μέντες θα παίζει λιγότερο πλέον, διότι δεν έχει συμφωνήσει στην ανανέωση του συμβολαίου του"».

-Είχες άλλες επιλογές εκτός από τον Παναθηναϊκό; «Ναι, είχα πολλές επιλογές ακόμη...».

-Γιατί λοιπόν επέλεξες τον Παναθηναϊκό; «Όταν έμαθα για το ενδιαφέρον του είπα “ναι, αυτό θέλω”. Γιατί είναι ένα πολύ μεγάλο κλαμπ. Μίλησα με τον προπονητή, ήρθα στην Αθήνα και όλα ήταν ιδανικά. Είναι πολύ σημαντικό για μένα η ποιότητα ζωής που μπορώ να προσφέρω στην οικογένειά μου».

-Μέχρι στιγμής πάντως έχεις ταιριάξει καλά με τον Ζέκα. «Ναι, λόγω γλώσσας. Θα προσπαθήσω να μάθω κι ελληνικά για να συνεννοούμαι απευθείας και με τα υπόλοιπα παιδιά. Ήδη έχω μάθει 2-3 λέξεις, θα μάθω και περισσότερα».

-Έχεις δει βίντεο με τον κόσμο του Παναθηναϊκού; «Ναι. Είναι πολύ παθιασμένοι και θα μας δώσουν πολύ μεγάλη δύναμη κι ενέργεια μέσα στο γήπεδο. Για να παλεύουμε σε κάθε ματς. Θέλουμε πολύ τη βοήθειά τους...».

Δεν υπάρχουν σχόλια: