Σε περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ ανέρχεται η μηνιαία δαπάνη για
τις συντάξεις που καταβάλλονται σε πρώην βουλευτές και ευρωβουλευτές και
σε οικογένειες πολιτικών που έχουν πεθάνει.
Λεπτομέρειες αποκαλύφθηκαν από τα πλέον επίσημα χείλη. Του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα. Όμως αν δεν κατέθετε σχετική ερώτηση ο Ηλίας Παναγιώταρος της Χρυσής Αυγής, το πιο πιθανό να ήμασταν ακόμη στο περίπου και στο μήπως.
Λοιπόν, το "δεξί" χέρι του Γιάννη Στουρνάρα απέστειλε έγγραφο από το αρχείο πληρωμών του Αυγούστου 2013, που τηρεί το υπουργείο.
Όπως προκύπτει, το κράτος εκταμιεύει κάθε μήνα 1.492.704,99 ευρώ για πρώην βουλευτές και ευρωβουλευτές.
Συγκεκριμένα, στο διαβιβασθέν στη Βουλή, επικυρωμένο αντίγραφο του υπουργείου Οικονομικών, αναγράφονται τα συνολικά στοιχεία για τις συντάξεις τους.
Ειδικότερα αναφέρεται ¨"Οι εξ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχοι βουλευτές και ευρωβουλευτές είναι 475 και η μηνιαία δαπάνη για τις συντάξεις τους ανέρχεται σε 1.037.148,79".
Παρακάτω :
"Οι επιζώντες σύζυγοι είναι 233 και η μηνιαία δαπάνη για την καταβολή συντάξεων ανέρχεται σε 386.706,75 ευρώ".
Και συνεχίζει :
"Τα τέκνα είναι 42 και η μηνιαία δαπάνη ανέρχεται σε 68.849,45 ευρώ".
Φθάνουμε στη σούμα :
"Συνολικά, ο αριθμός των συνταξιούχων ανέρχεται στους 750 και η μηνιαία δαπάνη σε 1.492.704,99 ευρώ".
Πανεύκολα συνάγεται το συμπέρασμα ότι τη σήμερον ημέρα οι καλύτερα αμοιβόμενοι συνταξιούχοι είναι οι απόμαχοι της πολιτικής, δηλ. πρώην ευρωβουλευτές και βουλευτές.
Και πώς να μην είναι όταν με επίσημα στοιχεία εισπράττουν κατά μέσον όρο 2.183 ευρώ μηνιαίως.
Την ίδια στιγμή, η μέση σύνταξη των "ταπεινών" ασφαλισμένων μετά βίας αγγίζει τα 900 ευρώ, δηλ. υπολείπεται κατά 1.300 € !!!
Ευνοϊκότερης μεταχείρισης έτυχαν οι "πατέρες του έθνους" και στην κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
Για να το θεμελιώσουν αρκούσαν 4 έτη στα βουλευτικά έδρανα και να έχουν συμπληρώσει το 65ο ή ακόμη και το 55ο έτος της ηλικίας τους, εφόσον, όμως, είχαν πρωτοεκλεγεί πριν το 1993.
Ωστόσο, στο πλαίσιο της «ψαλίδας» του προϋπολογισμού της Βουλής, η βουλευτική σύνταξη και η χορηγία για «όσους αποκτήσουν για πρώτη φορά από εδώ και στο εξής την ιδιότητα του βουλευτή ή του αιρετού οργάνου των ΟΤΑ πρώτου βαθμού» καταργείται.
Τα πρόσωπα αυτά «θα ασφαλίζονται για κύρια σύνταξη, πρόσθετη ασφάλιση και υγειονομική περίθαλψη στους φορείς που ασφαλιζόντουσαν πριν από την εκλογή τους στα αξιώματα αυτά και ο χρόνος της θητείας τους λογίζεται ως χρόνος ασφάλισης στους φορείς αυτούς».
Με άλλα λόγια : Όποιος πρόλαβε τη βουλευτική σύνταξη είδε!
Α, ξέχασα. Υπάρχει και η βουλευτική αποζημίωση, διόλου ευκαταφρόνητη : 5.780 ευρώ το μήνα….
Κλείνοντας, αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία που έδωσε το Υπουργείο Οικονομικών αφορούσαν ερώτηση του Ηλία Παναγιώταρου. Ο βουλευτής της Χ.Α. ζήτησε ενημέρωση σχετικά με τις αποδοχές του Χρήστου Παπουτσή, μετά τις πληροφορίες που τον θέλουν να αναλαμβάνει καθήκοντα εκπροσώπου της Ελλάδας στην Παγκόσμια Τράπεζα.
Πάντως, το ερώτημα Παναγιώταρου αν ο κ. Παπουτσής λαμβάνει, ήδη, συντάξεις Ευρωπαίου Επιτρόπου και βουλευτή, παραμένει, προς το παρόν αναπάντητο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου