Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

«Το μπάσκετ δεν είναι μόνο ταλέντο!»

Ο Μπόζινταρ Μάλκοβιτς αναλύει στο gazzetta.gr πως "βραχυκύλωσε" την αγωνιστική λειτουργία της Εθνικής ομάδας και οδήγησε τη Σλοβενία στα προημιτελικά του Ευρωμπάσκετ.
Έχουν περάσει δεν έχουν περάσει 20 λεπτά από τη λήξη του αγώνα με τη Σλοβενία και ήδη η "Stozice Arena" έχει αρχίσει να αδειάζει... Αμέσως μετά τις δηλώσεις του Νίκου Ζήση στη μικτή ζώνη, διασχίζουμε έναν μεγάλο υπόγειο διάδρομο που οδηγεί στον parking του γηπέδου και μετά από ένα 5λεπτο περπάτημα, πέφτουμε πάνω στο πούλμαν της ελληνικής αποστολής. Ο Αντώνης Φώτσης ακουμπισμένος σε έναν τοίχο, κάθεται πάνω σε ένα στρώμα γυμναστικής και μιλάει στο τηλέφωνο.
Οι πρώτες "εικόνες" μετά την ήττα
Πάρα δίπλα, οι βοηθοί του Αντρέα Τρινκιέρι, ο Δημήτρης Παπανικολάου και ο Γιώργος Λημνιάτης προσπαθούν να πνίξουν τη στενοχώρια τους σε ένα τσιγάρο, ενώ ο Ηλίας Κατζούρης, κοιτάζει ανέκφραστος το φύλλο της στατιστικής κρατώντας το κεφάλι του. Λίγα λεπτά αργότερα κάνουν την εμφάνισή τους και οι υπόλοιποι διεθνείς και επιβιβάζονται αμέσως στο πούλμαν (ο Σπανούλης με τον Πρίντεζη, αντάλλαξαν έναν σύντομο χαιρετισμό με τον πρώην συμπαίκτη τους στον Ολυμπιακό και Σλοβένο, Ράσο Νεστέροβιτς), το οποίο αναχώρησε για το ξενοδοχείο, μόλις μπήκε (κουτσαίνοντας και με πάγο στο πόδι) ο Αντρέα Τρινκιέρι και ο τραυματισμένος Κώστας Παπανικολάου, που καθυστέρησε γιατί έπρεπε να δώσει δείγμα ούρων για τον έλεγχο ντόπινγκ (όπως και ο Μπουρούσης που επέστρεψε αργότερα μαζί με τον γιατρό, Νίκο Κουκουλιά με ιδιωτικό αυτοκίνητο).
Το συναπάντημα με τον "Μπόζα"
Ετοιμαζόμαστε να επιστρέψουμε στην αίθουσα εργασίας των δημοσιογράφων, όταν ξαφνικά πέφτουμε πάνω στον θριαμβευτή της βραδιάς και παλιο μας γνώριμο, Μπόζινταρ Μάλκοβιτς, ο οποίος οδήγησε αυτή την ατάλαντη (σε σύγκριση με την Εθνική μας) Σλοβενία, σε θρίαμβο επί της Ελλάδας, που πριν την έναρξη του Ευρωμπάσκετ, θεωρούνταν ένα από τα φαβορί της διοργάνωσης και πέταξε τις ελπίδες διάκρισης του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, στον ποταμό Ljubljanica που διατρέχει την πανέμορφη σλοβενική πρωτεύουσα! Τελευταία φορά, είχαμε μιλήσει πριν από περίπου 10 μήνες στο Στάδιο "Ειρήνης και Φιλίας", όταν ο 4 φορές πρωταθλητής Ευρώπης, "Μπόζα", παρ' ολίγο να φύγει νικητής με την Τσεντεβίτα για την Ευρωλίγκα, σε ένα ματς από το ξεκίνησε η αγωνιστική άνοδος του μετέπειτα πρωταθλητή Ευρώπης, Ολυμπιακού. Μετά από μία χειραψία και δύο κουβέντες στα γαλλικά, ο 61χρονος - γεννημένος στην Κροατία - Σέρβος τεχνικός, δέχτηκε μετά χαράς να λύσει ορισμένες από τις πάμπολλες απορίες μας, γύρω από το πλάνο που έστησε για να νικήσει την Ελλάδα.
-Τι έγινε coach, πως καταφέρατε να μας νικήσετε με τόσο λιγότερο ταλέντο;
«Φίλε μου, το μπάσκετ είναι ομαδικό σπορ και δεν κερδίζει το ατομικό ταλέντο! Μιλάμε για το πιο δίκαιο άθλημα στον κόσμο, το οποίο επιβραβεύει την συλλογική προσπάθεια σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού... Έχω κατηγορηθεί πολλές φορές στο παρελθόν ως "δολοφόνος" του αθλήματος, επειδή επικεντρώνω την στρατηγική μου σε δύο απλά πράγματα, που όμως, είναι όλο το μπάσκετ, την άμυνα και τα ριμπάουντ. Είχα πει στους παίκτες μου ότι αν πάρουμε τα ριμπάουντ, "πολεμήσουμε" στην άμυνα φάση-φάση και η Ελλάδα δεν βάλει κάτω από 70 πόντους, τότε θα έχουμε μεγάλη τύχη...»
-Η εμφάνισή μας κόντρα στην Ισπανία δεν σας φόβισε;
«Δεν περίμενα να σας δω να κερδίζετε τους Ισπανούς για να αξιολογήσω την ποιότητα της Ελλάδας, που είναι μεγάλη δύναμη στο παγκόσμιο μπάσκετ. Απλά, παρακολουθώντας την, το εφετινό καλοκαίρι αλλά και στα πρώτα ματς του Ευρωμπάσκετ, κατέληξα σε ορισμένα συμπεράσματα. Ξεχωριστά, οι παίκτες σας, έχουν μεγάλη ποιότητα και εμπειρία από μεγάλους αγώνες, αλλά στην Εθνική ομάδα, φάνηκε να μην έχουν γίνει τόσο πολύ...ομάδα, να έχουν ασυνεννοησία και αργές αντιδράσεις στην άμυνα και μελετώντας το scouting, αυτό το στοιχείο φαίνεται ότι πολλές φορές, τους ανάγκαζε να χάνουν το ρυθμό τους. Γι' αυτό και θεωρούσα από την αρχή ότι το κλειδί θα ήταν τα ριμπάουντ! Αν τα παίρνατε, θα βγάζατε κάποιους αιφνιδιασμούς και γενικά θα είχατε το καθαρό μυαλό να οργανώσετε το παιχνίδι, όπως θέλατε. Αν τα χάνατε, ήλπιζα ότι θα βραχυκυκλωνατε...»
-Ποιος ήταν ο στόχος σας στην επίθεση;
«Κοίτα, ξέραμε ότι η Ελλάδα είναι ευάλωτη στα ρήγματα, γιατί οι τρεις περιφερειακοί της δεν είναι και οι καλύτεροι αμυντικοί, ενώ υπάρχει αργή αντίδραση και αλληλοκάλυψη μετά την διείσδυση μέσα στη ρακέτα από τους ψηλούς της! Εμείς διαθέτουμε τρεις αριστερόχειρες γκαρντ με γήγορα πόδια (σ.σ.: τους Γκόραν και Ζόραν Ντράγκιτς και τον Λάκοβιτς) και επιλέξαμε να "χτυπήσουμε" τη ρακέτα σας από την αριστερά πλευρά, που πάντα είναι πιο αδύνατη για κάθε άμυνα... Πέρα απ' αυτό, όμως, είχαμε την τύχη να ευστοχήσουμε στα περισσότερα ανοιχτά μακρινά σουτ που "βγάλαμε" στο πρώτο μέρος και να ανοίξουμε πολύ το σκορ. Ευτυχώς οι αντίπαλοί μας ξύπνησαν αργά...»
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: