Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

«Φυσικά και ήξερε ο Κάτσε»


Ο καθηγητής Βαλκανικής Ιστορίας του ΑΠΘ, Σπυρίδων Σφέτας, μίλησε στον Arena 89,4 και αναφέρθηκε στην οργάνωση UCK:
katse«Είναι τα αρχικά του απελευθερωτικού στρατού του Κοσσόβου και πλάι με τα ίδια αρχικά ερμηνεύεται και Εθνικός απελευθερωτικός στρατός. Ξεκίνησε από πολιτικούς κύκλους και άρχισε την επίσημη δράση του το 1998. Αποτελείται από ετερόκλητα στοιχεία, και βοηθήθηκε από τους Αμερικανούς. Δεν ήταν σε θέση από μόνη της να απελευθερώσει το Κόσσοβο. Οι Σέρβοι σχεδόν τους είχαν διαλύσει. Οι Αμερικανοί τους είχαν αναγκάσει να προκαλούν για να υπάρχουν αντίποινα και να υπάρχει δικαιολογία και την Νατοϊκή επέμβαση. Οι Αλβανοί έβαλαν πολιτικά ενδύματα στα θύματα για να εμφανιστεί ότι ήταν άμαχοι και ότι οι Σέρβοι σκοτώνουν αμάχους. Το ίδιο γίνεται και στην Συρία σήμερα»
Ενώ στην συνέχεια είπε:
«Σήμερα η Αλβανία γιορτάζει τα 100 χρόνια από την ίδρυση κράτους. Το Κόσσοβο έχει χαθεί για τη Σερβία ένα μέρος των Σκοπίων στην ουσία ελέγχονται από τους Αλβανούς και εμπλέκεται και η Τσαμουριά. Υπό την άποψη αποζημιώσεων ότι τους κυνηγήσαμε. Όταν ένας Αλβανός μιλάει περί μεγάλης Αλβανίας μπαίνει και η Τσαμουριά»
Για την κίνηση του Κάτσε:
«Θέλω να πιστεύω ότι ήταν συνειδητή κίνηση. Ίσως να μην υπολόγιζε τις συνέπειες στην Ελλάδα. Πάντως δεν έχει καμία σχέση με τον δικό μας ποδοσφαιριστή που χαιρέτησε ναζιστικά. Ο Κατίδης το έκανε πάνω στον αναβρασμό ενώ ο Κάτσε λέει ψέματα αν δεν ξέρει. Ίσως δεν μπορούσε να εκτιμήσει τον αντίκτυπο στους Έλληνες. Υπάρχει και μία άλλη διάσταση στην έξαρση του αλβανικού εθνικισμού αλλά σε ένα μέρος υπάρχει μία τάση εκδίκησης προς της Ελλάδα. Υπό την έννοια ότι ήρθε η ώρα να γίνει ένα κράτος, και ότι τόσα χρόνια δουλεύαμε για εσάς και τώρα η Αλβανία θα γίνει μεγάλη. Θυμάμαι ένα αγώνα με την Αλβανία όπου νίκησαν την Ελλάδα και είδα ότι κατέβηκαν αμέσως στην Ομόνοια και έλεγαν είμαστε Αλβανοί, μιας και ο όρος Αλβανός για εμάς είναι υποτιμητικός»
Για τους χάρτες του UCK:
«Έχουν την Θεσπρωτία στους χάρτες τους όμως δεν τίθεται ως άμεση εδαφική διεκδίκηση. Το παιδί όμως στο σχολείο διδάσκετε ότι οι Έλληνες κυνήγησαν τους τσάμηδες και θέλουν οικονομικές αποζημιώσεις»
Και συνέχισε ξανά για τον Κάτσε:
«Ξέρει τι σημαίνει, αυτά είναι σλόγκαν στην Αλβανία. Τα σχολικά εγχειρίδια μιλάνε ξεκάθαρα για αυτά τα θέματα. Ίσως δεν είχε αντιληφθεί ότι θα υπάρχουν αντιδράσεις στην Ελλάδα μιας και αναφέρονται κυρίως στους Σέρβους. Όλες αυτές οι οργανώσεις ξεκίνησαν από την Ελβετία. Και η Ελβετία είναι ένα καλό πλυντήριο. Επίσης βρίσκουν όπλα από εκεί»
Τι προτείνει ο ίδιος:
«Δεν είναι δική μου υπόθεση αλλά πρέπει να δείξουμε μία κατανόηση εάν μεταμεληθεί»
Για την νοοτροπία των Αλβανών:
«Ξέρω την νοοτροπία των Αλβανών. Κάνουν κάτι και έχουν την τάση να κρύβονται. Υπάρχει λίγο το στοιχείο της αχαριστίας όχι σε όλους, και της αφερεγγυότητας. Ακόμη και από συναδέλφους καθηγητές. Γι’ αυτό έχουν βάλει ως αρετή την μπέσα επειδή δεν την έχουν»


Πηγή: arenafm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: