Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Top deals – Bundesliga!!

Σειρά της Bundesliga, με τον Ball Boy Λευτέρη Ντανοβασίλη να παρουσιάζει το top 5 των μεταγραφών. Η οικονομική ευρωστία των ομάδων στην Γερμανία δημιούργησε τις συνθήκες, ώστε να έχουμε νέο ρεκόρ. Συνολικά ξοδεύτηκαν περίπου 259 εκατ. ευρώ από τις 18 ομάδες της Μπουντεσλίγκα, που ήταν όλες τους δραστήριες στην μεταγραφική αγορά. Οι Γερμανοί έχουν καταφέρει να έχουν εκπληκτική ισορροπία ανάμεσα στα ταλέντα που προωθούν και στους παίκτες που αγοράζουν. Η αλήθεια είναι ότι παρά τις πωλήσεις, οι περισσότερες ομάδες μοιάζουν ενισχυμένες και καλύτερες σε σχέση με πέρυσι.
*Προσπάθησα να βάλω μόνο μία μεταγραφή για κάθε ομάδα στο εκάστοτε top 5, ώστε να αποφύγω φαινόμενα τύπου Γαλλίας, όπου θα... εκπροσωπούνταν μόνο Παρί και Μονακό.
5. Χέουνγκ Μιν Σον (Λεβερκούζεν)
Η Ντόρτμουντ της το «χάλασε» με τον Παπασταθόπουλο, όμως η Μπάγερ έκανε ρελάνς, όχι μόνο με την απόκτηση του Σον, αλλά και με τις υπόλοιπες μεταγραφές της. Ο Κορεάτης, πάντως, ήταν από τα πιο hot ονόματα του πρωταθλήματος, το Αμβούργο είχε κάνει σαφές ότι είναι διαθέσιμος στην αγορά, προκειμένου να γεμίσουν τα ταμεία, και οι «ασπιρίνες» τον έκαναν δικό τους με περίπου 10 εκατ. ευρώ. Όπως αποδεικνύεται αντικαταστάτης του Σίρλε – και παραπάνω από άξιος – είναι ο Σαμ, με τον νεοφερμένο 21χρονο επιθετικό να δίνει άλλη διάσταση στο παιχνίδι της Λεβερκούζεν. Ο Φέλερ βρήκε ακριβώς αυτό που έψαχνε πίσω από τον Κίσλινγκ με τους δύο προαναφερθέντες και η Μπάγερ δείχνει έτοιμη για μεγάλα πράγματα.
4. Μαξ Κρούζε (Γκλάντμπαχ)
Δύο σημαντικές μεταγραφές έκανε η Μπορούσια (συν δανεικό τον Κράμερ), με τους Ράφαελ και Κρούζε να δίνουν άλλη ποιότητα μεσοεπιθετικά. Από τους δυο τους, όμως θα επιλέξω τον 25χρονο επιθετικό. Ο Κρούζε μέσα σε δύο χρόνια κατάφερε να βρεθεί από την δεύτερη κατηγορία στις κλήσεις του Λεβ και συνεχίζει να μας εκπλήσσει ευχάριστα. Η σεζόν 2011-12 με την Ζανκτ Πάουλι ήταν η καλύτερη στην καριέρα του – μέχρι εκείνη τη στιγμή – την επόμενη ήρθε η μεταγραφή στην Φράιμπουργκ και αφού έβγαλε μάτια πέρυσι, έκανε το τρίτο... βήμα σε τρία χρόνια. Η σεζόν με την Γκλάντμπαχ ξεκίνησε με 2 γκολ και 1 ασίστ στα 4 πρώτα παιχνίδια στην Μπουντεσλίγκα, ενώ ο Κρούζε έχει ήδη δημιουργήσει και 26 ευκαιρίες. Φαρμακερό αριστερό πόδι, εξαιρετική κίνηση χωρίς την μπάλα και ταβάνι ο... ουρανός. Η Μπορούσια πλήρωσε μόλις 2,8 εκατ. ευρώ στην Φράιμπουργκ, το ποσό δηλαδή της ρήτρας του. «Κλέψιμο»;
3. Μάριο Γκέτσε (Μπάγερν)
Μπαίνει στην 3η θέση μόνο και μόνο επειδή όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν είχε καταφέρει ακόμα να βρει ρυθμό. Τραυματίας γαρ το καλοκαίρι, ο Γκέτσε δεν έχει μπει ακόμη στο κλίμα του Μονάχου. Αρκετά ξένα sites τον είχαν ως την «χειρότερη μεταγραφή», όμως αυτές είναι υπερβολές. Τα 37 εκατ. ευρώ που έβγαλε από τα ταμεία της η Μπάγερν ήταν πολλά – ρεκόρ μεταγραφής τότε για Γερμανό πριν το σπάσει ο Οζίλ – όμως ποιος αμφισβητεί ότι σε ηλικία 21 ετών ο Γκέτσε δεν είναι παίκτης παγκόσμιας κλάσης; Όταν με το καλό βρει τα πατήματά του, θα αποδείξει – ξανά – και την αξία του.
2. Κέβιν Πρινς Μπόατενγκ (Σάλκε)
Η μεταγραφή του ήταν ξαφνική και προκάλεσε μεγάλη αίσθηση στην Ευρώπη. Ο Χελντ αποκάλυψε ότι οι διαπραγματεύσεις κράτησαν για αρκετές εβδομάδες, με την επιλογή της Μίλαν να τον πουλάει για περίπου 11 εκατ. ευρώ να προκαλεί ερωτηματικά και να κατατάσσει το deal ανάμεσα στα κορυφαία ευρωπαϊκά. Ο Γκανέζος ανεβάζει αναμφίβολα επίπεδο την Σάλκε, η οποία όμως πήρε και ρίσκο. Ο Μπάστος έφυγε και ο Ντράξλερ επιστρέφει στα αριστερά, για να περάσει ο Μπόατενγκ στον άξονα. Αυτή η επιλογή, φυσικά, θα μείνει αν είναι σωστή ή λανθασμένη σε βάθος χρόνου, όμως με αυτό το deal οι μπλε απέδειξαν ότι είναι εδώ. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο κέρδος τους.
1. Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ (Ντόρτμουντ)
Για μόλις 13,5 εκατ. ευρώ είναι δίχως δισταγμό το καλύτερο deal του καλοκαιριού στην Γερμανία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το άλλο μεγάλο απόκτημα των Βεστφαλών κόστισε – έστω και ελάχιστα – περισσότερο από το διπλάσιο, με την Σαχτάρ να βάζει στα ταμεία της 27,5 για τον Μχιταριάν. Ο Γκαμπονέζος μετά από εξαιρετική σεζόν – την καλύτερη στην καριέρα του – με την Σεντ Ετιέν, συνεχίζει με φόρα και εντυπωσιάζει. Χατ τρικ στην πρεμιέρα της Μπουντεσλίγκα (στο 4-0 επί της Άουγκσμπουργκ) και 3 γκολ με μόλις 8 τελικές προσπάθειες, έχει δώσει στοιχεία που έλειπαν από το παιχνίδι της Μπορούσια.
Για την Λεβερκούζεν ξεχωρίζουν ακόμη τα deals για τους Σπάχιτς (από την Σεβίλλη), Ντονάτι (από την Ίντερ) και Τσαν (από την Μπάγερν), ενώ εξαιρετικές ήταν οι συμφωνίες των Αμβούργου, Στουτγκάρδης και Χέρτα για τους Ζουά (κόστισε λιγότερο από 1 εκατ. ευρώ από την Βασιλεία), Ράους (ελεύθερος από το Ανόβερο) και Μπαουμγιόχαν (ελεύθερος από την Καϊζερσλάουτερν) αντίστοιχα.
Ακριβές, αλλά εξαιρετικές μεταγραφές ήταν για την Μπάγερν η απόκτηση του Τιάγκο (από την Μπαρτσελόνα), για την Σάλκε του Γκορέτσκα από την Μπόχουμ και για την Βόλφσμπουργκ του Λουίζ Γκουστάβο (από την Μπάγερν), ενώ ο Μοντέστ ταίριαξε με το… καλημέρα στην Χόφενχαϊμ και δείχνει να αξίζει και το τελευταίο ευρώ (αποκτήθηκε από την Μπορντό). Η Φράιμπουργκ μετά τις πωλήσεις αποφάσισε να κάνει μεταγραφή ρεκόρ με την απόκτηση του Νταρίντα από την Βικτόρια Πλζεν.
Η Νυρεμβέργη φαίνεται να βρήκε… χρυσό με την απόκτηση του Γκίντσεκ (από την Ντόρτμουντ), το Ανόβερο έκανε δύο εξαιρετικά deals για τους Πριμπ (από Γκρόιτερ Φιρτ) και Μπίτενκουρτ (από Ντόρτμουντ), ενώ και η Μάιντς έκανε εξαιρετικές κινήσεις. Ξεχωρίζουν εκείνες των Γκάιζ (από Γκρόιτερ Φιρτ) και Οκαζάκι (από Στουτγκάρδη). Τέλος, η Βέρντερ απέκτησε τον Καλντιρόλα (από την Ίντερ) για αντικαταστάτη του Παπασταθόπουλου, ενώ η Στουτγκάρδη απέκτησε τον Αμπντελαουέ (από το Ανόβερο).
*Το επόμενο κείμενο θα είναι για τις μεταγραφές στην Ligue 1.
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: