Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Πώς θα δοθεί το επίδομα θέρμανσης!!

Η κυβέρνηση εξετάζει τη διεύρυνση της βάσης των δικαιούχων με χαλάρωση των κριτηρίων και αύξηση των εισοδηματικών ορίων.

Πώς θα δοθεί το επίδομα θέρμανσης
Σε αλλαγές στον τρόπο καταβολής του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης αλλά και στα κριτήρια προσδιορισμού προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να διευρυνθεί η κλίμακα των δικαιούχων που θα μπορέσουν να ανακουφιστούν από την καταβολή του επιδόματος.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Έθνους» η κυβέρνηση στοχεύει αφενός στην χορήγηση προκαταβολικά του επιδόματος, πριν δηλαδή γίνει η προμήθεια του πετρελαίου, και αφετέρου στη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων που ισχύον σήμερα.

Τις αλλαγές τις προανήγγειλε ο ίδιος ο κύριος Στουρνάρας μιλώντας στο περιθώριο των εγκαινίων της ΔΕΘ ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «θα προσπαθήσουμε να διευρύνουμε τα κριτήρια του επιδόματος θέρμανσης και να τα κάνουμε πιο ευέλικτα και περισσότερο ελκυστικά».

Έντονος είναι ο προβληματισμός στο οικονομικό επιτελείο αφού το ισχύον καθεστώς κρίνεται εξόχως γραφειοκρατικό και για το λόγο αυτό αποτρέπει πολλούς που έχουν τα κριτήρια να κάνουν αίτηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 280 εκατομμύρια ευρώ που ήταν διαθέσιμα πέρσι, τελικά μόνο το 30% δόθηκε στην αγορά, δηλαδή μόνο 82 εκατομμύρια ευρώ.

Για τους λόγους αυτούς υπάρχει σκέψη να αυξηθούν τα εισοδηματικά κριτήρια κατά 5.000 ευρώ. Από τις 25.000 που ίσχυε μέχρι σήμερα, το όριο πάει στα 35.000 ευρώ για τους έγγαμους με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Για τις μονογονεϊκές οικογένειες το εισοδηματικό όριο πάει στις 38.000 ευρώ και ανεβαίνει 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Παράλληλα εξετάζεται το επίδομα να χορηγείται και στις δευτερεύουσες κατοικίες ή να αρθούν όλοι οι περιορισμοί για την πρώτη κατοικία.

Επίσης εξετάζεται οι δικαιούχοι να μη χρειάζεται να βάλουν πρώτα πετρέλαιο και στη συνέχεια να κάνουν αίτηση για να πάρουν πίσω κάποια από τα χρήματα. Αντίθετα το επίδομα θα δοθεί προκαταβολικά, πιθανότατα σε δύο δόσεις, μία πριν την 15η Οκτωβρίου, πρώτη ημέρα διανομής του πετρελαίου θέρμανσης. Επίσης οι δικαιούχοι θα μπορούν πλέον να λάβουν το επίδομα ή την πρώτη δόση του επιδόματος χωρίς καν να υποβάλλουν τη σχετική ηλεκτρονική αίτηση που χρειάστηκε να υποβάλλουν πέρυσι.

Πάντως πρέπει να τονίσουμε ότι με τις προωθούμενες αλλαγές επειδή θα αυξηθεί κατά πολύ ο αριθμός των δικαιούχων και επειδή το υπό διάθεση ποσόν είναι μόνο 280 εκατομμύρια είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα μειωθεί το ποσό που θα διατεθεί για τον καθένα.

Πηγή: Protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: