Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Η διαχείριση των κρίσεων χτίζει πρωταθλητές!

Ο Θανάσης Λιοντζόπουλος γράφει για τη σωστή διαχείριση που πρέπει να κάνει ο ΠΑΟΚ μετά το χαστούκι με τον Ολυμπιακό, τις υποθέσεις των Χακόμπο, Στοχ και το ρίσκο που πήρε.

Η διαχείριση μίας κρίσης και κυρίως η σωστή διαχείρισή της παίζει ρόλο στην εξέλιξη μίας ομάδας, η οποία θέλει να πρωταγωνιστήσει και να κτυπήσει το πρωτάθλημα. Η περίπτωση του ΠΑΟΚ δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται, ωστόσο από κάτι τέτοια γεγονότα, όπως η συντριβή από τον Ολυμπιακό, το θέμα που προέκυψε με τον Χακόμπο, αλλά ακόμη και οι καυτές υποθέσεις των Δώνη και του αλβανού Κάτσε, μπορείς να βάλεις πέδηλα στη θεμελίωσή σου και όχι να γκρεμίσεις.
Ο άγαρμπος τρόπος για ένα αντίο και τα δικαστήρια δεν είναι ο ενδεδειγμένος για να λύνεις τα προβλήματά σου ή μία συνεργασία. Ούτε η σκληρή αντιμετώπιση κάποιων θεμάτων. Για παράδειγμα αν οι ιθύνοντες του ΠΑΟΚ βρήκαν ευκαιρία να τελειώσουν τον Χακόμπο για να έρθει στη συνέχεια  ο Καρνέζης, είναι σαν κτύπημα κάτω από τη ζώνη. Και φυσικά, λέμε αν. Σε ό,τι αφορά στο θέμα του ισπανού τερματοφύλακα ήταν γνωστός ο εκρηκτικός χαρακτήρας του, όμως και τα πολλά προτερήματα που έχει. Άρα ο ΠΑΟΚ γνώριζε. Κι αν δεν γνώριζε, κακώς...
Και στην περίπτωση του Γιώργου Δώνη γνώριζαν, μάλιστα κάποια στιγμή του ζητήθηκε να μειώσει το συμβόλαιό του, κάτι που έγινε. Πολύ διαφορετική είναι η περίπτωση του αλβανού Κάτσε την οποία ο ΠΑΟΚ χωρίς να φταίει σε κάτι την χειρίστηκε με λεπτότητα και υπομονή. Άλλη μία περίπτωση που θα πρέπει να διαχειριστεί ο ΠΑΟΚ είναι αυτή του Στοχ. Οι Τούρκοι που τον ξέρουν περισσότερο καιρό, υποστηρίζουν ότι βγάζει τα μειονεκτήματά του και στον ΠΑΟΚ, που όπως υποστηρίζουν είναι και τα νυχτοπερπατήματα. Από την άλλη για τον ΠΑΟΚ είναι ο ακριβοπληρωμένος σταρ, ένας παίκτης που στην καλή του βραδιά μπορεί να κάνει την διαφορά. Κι εδώ λοιπόν θα παίξει ρόλο η σωστή διαχείριση. Έναν Στοχ δεν μπορείς εύκολα να πεις τον βάζω στο... μπαούλο. Δεν νομίζω άλλωστε ότι θα ωφελήσει  παίκτη και διοίκηση του ΠΑΟΚ.
Νομίζω ότι δεν είναι λύσεις τα καψώνια του Σαββίδη, ούτε οι φωνές. Πρόκειται για επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Ωστόσο, θεωρώ ότι οι επιλογές σε ό,τι αφορά σε ποδοσφαιριστές πρέπει να γίνονται με γνώμονα και τον χαρακτήρα και άλλα στοιχεία. Για παράδειγμα στην πλανεύτρα Θεσσαλονίκη δεν μπορείς να φέρεις έναν ποδοσφαιριστή, που του αρέσουν οι νυχτερινές τσάρκες. Πόσο να αντέξει; Έναν μήνα, δύο, τον τρίτο θα πέσει με τα... μούτρα για να καλύψει και το χαμένο έδαφος. Το σκάουτινγκ λοιπόν πρέπει να είναι ολοκληρωμένο και να δοθεί έμφαση στον χαρακτήρα και το μυαλό.
Αν γίνει αυτό με υψηλά ποσοστά- γιατί όλες οι ομάδες μπορεί να την πατήσουν κάπου- τότε και το αφεντικό της ΠΑΕ θα γλυτώσει χρήματα και τα νεύρα του, θα μείνουν στη... θέση τους! Το άλλο κομμάτι της διαχείρισης αφορά το χαστούκι από τον Ολυμπιακό στο ντέρμπι κορυφής, στα λόγια... Ο ΠΑΟΚ που θέλει να κτυπήσει πρωτάθλημα στη συνέχεια ή στο μέλλον, μαθαίνει από αυτό. Σκέφτεται και αντιδράει όχι σπασμωδικά. Βρίσκει την καρδιά του προβλήματος και όχι την επιφανειακή πληγή. Και προχωράει. Δουλεύει, βελτιώνεται και οχυρώνει το κάστρο του, ώστε να είναι πιό έτοιμος να αποκρούσει τους επίδοξους κατακτητές, που θέλουν να τον τσαλακώσουν. Μην ξεχνάμε ότι ο ΠΑΟΚ παραμένει μέσα σε όλους του τους στόχους. Και την επόμενη φορά, αν είναι έξυπνος και καλύψει τις αδυναμίες του (μέσω βελτίωσης και μεταγραφών) θα περιμένει τον εχθρό που σκαρφαλώνει στο κάστρο του με καζάνια από ζεματιστό λάδι!

Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: