Να, λοιπόν, που ήδη συγκεντρώνονται αρκετά δεδομένα… χιλιομετρικά, τα οποία μπορούν να συγκεντρωθούν και να παρουσιαστούν πριν από ένα ντέρμπι σαν το αποψινό. Ο Ολυμπιακός, εξάλλου, έχει βάλει κι αυτός πριν από μερικά χρόνια το σύστημα που θέλει η ΟΥΕΦΑ, λόγω τσάμπιονς λιγκ.
Για το παζλ του ντέρμπι
Ωστόσο, αρκετά πράγματα θα κριθούν στο Γ. Καραϊσκάκης σήμερα και στην φρεσκάδα που θα παρουσιάσει η κάθε ομάδα, μετά τις επιβαρύνσεις των σερί αγώνων αλλά και των μεσοβδόμαδων ευρωπαϊκών προκλήσεων. Οπότε κι αυτά τα διαθέσιμα επίσημα στοιχεία μπορούν να βοηθήσουν, στο κομμάτι που τους αναλογεί, για να συμπληρωθεί καλύτερα το παζλ των παραμέτρων για το ντέρμπι.
Όχι μόνο πόσο, αλλά και πώς!
Φυσικά, προς αποφυγή παρεξηγήσεων και μιλώντας γενικότερα, σε τέτοιου είδους μετρήσεις παίζει ρόλο η ιδιαιτερότητα και η εξέλιξη του κάθε ματς ξεχωριστά, ο ρυθμός, η σημασία του αγώνα, η χρονική στιγμή (μετά από σερί παιχνίδια ή όχι), η κατοχή μπάλας, τυχόν αποβολές κλπ. Άλλα τρεξίματα, βέβαια, απαιτεί ένας μέσος αγώνας ελληνικού πρωταθλήματος κι άλλες εντάσεις, καταπονήσεις κι επιβαρύνσεις υπάρχουν σε τσάμπιονς ή γιουρόπα λιγκ. Κι όταν λέμε «άλλα», δεν μιλάμε τόσο ποσοτικά, όσο κυρίως ποιοτικά. Δεν είναι μόνο πόσο τρέχεις, αλλά και πως! Και στο φινάλε, με ποδόσφαιρο έχουμε να κάνουμε, όχι με στίβο. Η φυσική κατάσταση, λοιπόν, έχει την δική της σημασία και στην μπάλα, όμως δεν νικάει σώνει και καλά αυτός που τρέχει πιο πολύ ή πιο γρήγορα.
ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ
Να αναφερθεί ότι η ΦΙΦΑ στο μουντιάλ δημοσιεύει και ποιοτικά στοιχεία (αριθμό σπριντ, ταχύτητα κλπ.), κάτι που δεν κάνει η ΟΥΕΦΑ για το τσάμπιονς λιγκ. Μόνο τα ποσοτικά δεδομένα φτάνουν σε τηλεθεατές και δημοσιογράφους, ενώ τα ποιοτικά δίνονται απευθείας στις ομάδες. Επίσης, στο γιουρόπα υπάρχουν χιλιομετρικές καταγραφές μόνο στον τελικό. Ο ΠΑΟΚ, τέλος, δίνει στην δημοσιότητα και ποιοτικά χαρακτηριστικά στις μετρήσεις που κάνει με το δικό του σύστημα ανάλυσης.
Στην ανάλυση
Παρεμπιπτόντως, διάβαζα στα σχόλια του προηγούμενου σχετικού άρθρου διάφορες - εύλογες - απορίες των αναγνωστών για το πώς γίνονται οι μετρήσεις, κατά πόσο είναι αξιόπιστες, ποια η σημασία τους κλπ. Υπόσχομαι ότι με την πρώτη ευκαιρία θα γράψω ένα όσο πιο διαφωτιστικό κομμάτι γίνεται, και πάντα σύμφωνα με όσα γνωρίζω, αφού σίγουρα υπάρχουν αρκετά ενδιαφέροντα σημεία αυτού του σύγχρονου «εργαλείου» ανάλυσης, ακόμα και με διαφορετικά μοντέλα, μεθόδους κλπ.
Ο Ολυμπιακός αυτή τη σεζόν
Ας πάμε στα δεδομένα, λοιπόν. Από τον Ολυμπιακό υπάρχουν φέτος μετρήσεις στα τέσσερα ματς του ομίλου τσάμπιονς λιγκ. Έχουμε και λέμε:
Ολυμπιακός 104,6 – Παρί Σ.Ζ. 102,3 (σκορ 1-4): Οι τρείς πρώτοι για τους ερυθρόλευκους: Σάμαρης 11,1 χλμ., Μασάντο 10,9 και Μπονγκ 10,1.
Άντερλεχτ 108,4 – Ολυμπιακός 112,07 (0-3): Σάμαρης 11,9 χλμ., Ντινγκά 11,4 και Μπονγκ 10,8.
Μπενφίκα 108,8 – Ολυμπιακός 103,6 (1-1): Σάμαρης με 10,5χλμ., Μανιάτης 10,4 και Χολέμπας με 10,1.
Ολυμπιακός 109,6 χλμ. – Μπενφίκα 112,4 (1-0): Σάμαρης 11,2 χλμ., Μανιάτης 11, Χολέμπας 10,6.
Οι μέσοι όροι πέρυσι και φέτος
Ο φετινός μέσος όρος του Ολυμπιακού στο τσάμπιονς λιγκ είναι 107,5 χλμ., ενώ σε όλα τα παιχνίδια ο Σάμαρης έχει τρέξει περισσότερο από τους συμπαίκτες του.
Την περασμένη σεζόν ο Ολυμπιακός είχε μέσο όρο στους έξι αγώνες του τσάμπιονς λιγκ τα 108,4 χλμ. Είχε για αντιπάλους την Άρσεναλ, την Μονπελιέ και την Σάλκε. Ο Ολυμπιακός, που ήρθε 3ος στον όμιλο, έτρεξε περισσότερο από τους αντιπάλους του στα πέντε από τα έξι ματς.
Ο ΠΑΟΚ αυτή τη σεζόν
Και πάμε στον ΠΑΟΚ. Για φέτος υπάρχουν στοιχεία στα δυο ματς των πλέι οφ του τσάμπιονς λιγκ με την Σάλκε από τις μετρήσεις της ΟΥΕΦΑ τον Αύγουστο, αλλά και για το παιχνίδι με τον Εργοτέλη την 10η αγωνιστική στην Σούπερ Λίγκα από τα στοιχεία που παρουσίασε η ίδια η ΠΑΕ:
Σάλκε 115,8 - ΠΑΟΚ 118,1 (σκορ 1-1): Τα περισσότερα τρεξίματα για τους παίκτες του δικεφάλου είχαν: Τζιόλης 12,1 χλμ., Λάζαρ 12, Στοχ 11,4.
ΠΑΟΚ 109,4 - Σάλκε 109,49 (2-3): Κάτσε 11,7 χλμ., Τζιόλης 11, Κίτσιου 10,2.
ΠΑΟΚ 115,1 – Εργοτέλης (για τους φιλοξενούμενους δεν δόθηκαν στοιχεία, σκορ 2-1): Κατσουράνης 11,67 χλμ., Λούκας 11,63, Κίτσιου 11,62. Ο ΠΑΟΚ έκανε συνολικά 89 σπριντ στο ματς. Ο εκρηκτικός Λίνο, παρά το γεγονός ότι τα έχει τα χρονάκια του, έβγαλε 18 σπριντ, ενώ ανέπτυξε και την πιο υψηλή ταχύτητα του αγώνα σε ένα απ’ αυτά.
Οι μέσοι όροι πέρυσι και φέτος
Ο φετινός μέσος όρος του ΠΑΟΚ απ’ αυτά τα τρία ματς, στα οποία υπάρχουν τα σχετικά δεδομένα, είναι 114,2 χλμ.
Την περασμένη σεζόν είχαν δοθεί μετρήσεις από τρία εγχώρια παιχνίδια. Αρχικά από το ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός 2-0 τον Μάρτιο. Η ομάδα του Δώνη είχε κάνει 119.76 χιλιόμετρα, έναντι 111.14 των «πρασίνων», που πάντως αγωνίστηκαν για παραπάνω από ένα ημίχρονο με παίκτη λιγότερο (αποβολή Σο). Το επόμενο ήταν το ΠΑΟΚ – Βέροια (2-0), με τον δικέφαλο να τρέχει 104.06 χλμ και τους φιλοξενούμενους 93.36.
Το τρίτο και τελευταίο ήταν το ΠΑΟΚ – Αστέρας Τρίπολης 2-1 για το κύπελλο στα μέσα Απριλίου (119,79 ο δικέφαλος, 118,68 ο Αστέρας).
Στα δυο από τα τρία ματς πρώτος σε τρεξίματα ήταν ο Κάτσε, ενώ ο μέσος όρος του δικεφάλου ήταν 114,5 χλμ.
Πηγή: gazzetta.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου