Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Ο ΠΑΟΚ είναι… η ουρά!

Ο Δημοσθένης Καρμοίρης γράφει για το πραγματικό «ντέρμπι της χρονιάς» και το θριαμβευτικό τρίγωνο του Ολυμπιακού και εξηγεί γιατί οι ίδιοι οι ΠΑΟΚτσήδες ψηφίζουν «ερυθρόλευκα» στην ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΝΙΚΗΣ της σεζόν. Όσο ο Ιβάν Σαββίδης μπορεί – δεν μπορεί όποια κι αν είναι η σχέση του με την μπάλα… - να πιστεύει αυτό που είπε στον Αθανασιάδη, ότι δηλαδή… «είναι ανώτερος του Μήτρογλου», άλλο τόσο βαθιά μέσα του, στο σύνολο του ΠΑΟΚ, «κατοικεί» η αίσθηση πως η ομάδα θα «αποδράσει» νικηφόρα από μία από τις ισχυρότερες έδρες της Ευρώπης.
Κάποια πράγματα πρέπει να τα κάνεις πίστη σου ορισμένες στιγμές. Να καταστούν δική σου συνείδηση ώστε να καταφέρεις να τα «μεταγγίσεις» στον δίπλα, τον παρά-δίπλα, τον επόμενο, πιο πέρα, κλπ., προκειμένου στο τέλος να… το πιστέψουν όλοι για να βαδίσουν με πρωτοστάτη την αισιοδοξία.
Αν ο μεγαλομέτοχος του «δικεφάλου» του βορρά πιστεύει στ’ αλήθεια τα όσα είπε στον Κλάους, τότε θα πρέπει προφανώς να «γεννήθηκε» ένα καινούργιο… ανέκδοτο που θα μείνει στην ιστορία ως γνωστότερη έκφραση κι από το κλασικό: «Το άλλο με τον Τοτό, το ξέρεις;». Μπα, σιγά μην τα λέει και τα εννοεί ο Σαββίδης. Τόνωση ηθικού κάνει στον νεαρό, με σκοπό να τα πει στη νύφη για να τα ακούσει η πεθερά. Να δείξει πόσο πιστεύει στους παίκτες, την ομάδα, τον προπονητή του και κατ’ επέκταση σε νίκη στο Καραϊσκάκη.
Ανατρέχοντας στα σαββατιάτικα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Θεσσαλονίκης ή ακούγοντας απόψεις και γνώμες στα ραδιόφωνα της συμπρωτεύουσας, ύστερα από το ματς της Χάιφα που η έγνοια των ΠΑΟΚτσήδων εστιάζεται αποκλειστικά στον Ολυμπιακό, πουθενά δεν εντοπίζεται πνεύμα νίκης.
Παντού κάνουν λόγο για «μάχη», για έναν «πόλεμο», καλλιεργώντας μέσω… στρατιωτικών παραγγελμάτων, το απαιτούμενο υψηλό αίσθημα ευθύνης των «ασπρόμαυρων».
Άλλα τα μάτια του λαγού
Ο ΠΑΟΚ το γνωρίζει ότι ο Αθανασιάδης δεν είναι Μήτρογλου και η ομάδα του δεν είναι… Ολυμπιακός. Θέλουν όμως οι Θεσσαλονικείς, έχουν την ανάγκη – κι αυτό είναι σαφώς θεμιτό – να αισθανθούν, να νιώσουν, να πιστέψουν ότι ενδέχεται να κάνουν την έκπληξη, παίρνοντας το ματς της Κυριακής.
Όπως ονειρεύονται ότι με μια «σεισμική έκπληξη» θα μπορούσαν να πάρουν και το πρωτάθλημα στο τέλος.
Καλά, αυτά βέβαια περί τίτλου, τίποτα παιδάκια είναι πιο πιθανό να τα περιμένουν, παρά σοβαροί άνθρωποι. Έστω κι αν είναι «τυφλωμένοι» ΠΑΟΚτσήδες.
Το ντέρμπι της 11ης αγωνιστικής θα διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά μιας σκληρής μάχης. Πιστεύω ότι ναι, ο ΠΑΟΚ μπορεί και θα το παλέψει το παιχνίδι. Δεν βλέπω δηλαδή να χάνει με κάτω τα χέρια. Θα καταθέσουν ψυχή στο γήπεδο οι ποδοσφαιριστές του. Κι αυτός για μένα είναι ο προφανής «1» λόγος που ο Ιβάν ακολουθεί… μια βδομάδα τώρα την αποστολή από Ισραήλ σε Πειραιά.
Να τον νιώθουν δίπλα τους, από «πάνω» τους όλοι στο ποδοσφαιρικό τμήμα και να κάνουν με το παραπάνω το καθήκον τους. Ειδικά από την ώρα που δεν το έπραξαν στη Χάιφα και ο ΠΑΟΚ δεν βλεπόταν με την Μακάμπι, δεν παίρνει συζήτηση ότι εναντίον του Ολυμπιακού θα τα δώσουν όλα οι παίκτες.
Ως εκεί που μπορούν ασφαλώς. Γιατί ο Ολυμπιακός είναι ανώτερος, πολύ καλύτερος και είναι και το ακλόνητο φαβορί για τη νίκη.
Οι «ερυθρόλευκοι», όση κούραση κι αν τους διακρίνει από δύο σερί σούπερ δύσκολα ματς (ΠΑΟ, Μπενφίκα), έχουν απέναντί τους μια εξαιρετική πρόκληση: Να κλείσουν πανηγυρικά την τριάδα αγώνων του 8ημέρου και να είναι καβαλάρηδες σε άσπρα άλογα, σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Και μια που μιλήσαμε για… άλογα, για σκεφθείτε, τι τους έμεινε γι’ αυτό τη θριαμβευτική σειρά αγώνων; Η… ουρά.
Αυτό είναι άλλωστε το ντέρμπι της χρονιάς. Ο Παναθηναϊκός είναι το «αιώνιο γόητρο», η απαράλλαχτη πρόκληση με τις όποιες… μεταλλάξεις και προσαρμογές λόγω καιρών. Όμως ο ΠΑΟΚ είναι για τον Ολυμπιακό η ουσία του παρόντος.
Εδώ υπάρχει και το αγωνιστικό και το εγωιστικό κίνητρο. Στον Πειραιά επικρατεί η εντύπωση, όπως το λένε λαϊκά, ότι ο ΠΑΟΚ έχει ανοίξει πολύ το στόμα του.
Ότι τους τελευταίους μήνες δηλαδή οι… γλώσσες τρέχουν πολύ πιο μπροστά από τις δυνατότητες της λογικής. Και θέλουν αυτό να το σταματήσουν με μια περιφανή νίκη σε βάρος του ενός και μοναδικού αντίζηλου τους πια…
Έστω και σε κάπως θεωρητικό επίπεδο αφού είπαμε πως και οι ίδιοι οι ΠΑΟΚτσήδες στην… παράσταση νίκης βλέπουν Ολυμπιακό!
Βάις και ταχύτητα
Στο καθαρά αγωνιστικό σκέλος της «κοκκινόμαυρης» κόντρας αυτό που αξίζει να επιστήσει κανείς την προσοχή είναι η απουσία του Βλάντιμιρ Βάις. Το «ερυθρόλευκο οπλοστάσιο» είναι μεν τέτοιο που χαρίζει τη δυνατότητα στον Μίτσελ να… βγάζει λαγούς απ’ το καπέλο, με τη διαφορά ότι στην παρούσα χρονική στιγμή και γι’ αυτόν τον αγώνα, το κενό του Σλοβάκου σίγουρα δεν είναι δυσαναπλήρωτο, είναι όμως σπουδαίο.
Ο ΠΑΟΚ έχει ένα μεγάλο ντεζαβαντάζ απέναντι στους πρωταθλητές, το οποίο λογίζεται εν γένει και ως αχίλλειος πτέρνα του. Αναφέρομαι στην έλλειψη ταχύτητας και σπιρτάδας που τον χαρακτηρίζουν ως σύνολο και όχι σε μεμονωμένη αναφορά γραμμής ή ατομικού επιπέδου.
Ο ξεκούραστος, «φρεσκαδούρας» Βάις, που αγωνίστηκε μόνο ένα ημίχρονο με τον ΟΦΗ, ορισμένα λεπτά στο 2ο μέρος με τον Παναθηναϊκό και καθόλου κόντρα στην Μπενφίκα, θα ήταν «ταμάμ» για το ντέρμπι με τον «δικέφαλο». Ο ιδανικός κρίκος στην επιθετική αλυσίδα του Ολυμπιακού.
Την απουσία των Εντινγκά, Ολαϊτάν ή του Ιμπαγάσα, που δεν έχει παίξει και σχεδόν καθόλου φέτος, τις προσπερνώ ευκολότερα και στέκομαι στον Βάις, για τον οποίο θα ήταν βούτυρο στο ψωμί ο αργός ΠΑΟΚ.
Έτσι ο προπονητής των «ερυθρολεύκων» θα πρέπει να βρει τη λύση στο… τρέξιμο του αντιπάλου του, που κατά την άποψη μου είναι και το «μυστικό» της επικράτησης στο ντέρμπι.
Αν ο Ολυμπιακός πιάσει ρυθμό, παρουσιάσει εκρηκτικότητα κατά διαστήματα, είναι επόμενο να «στριμώξει» τους Θεσσαλονικείς, οι οποίοι δεν θα έχουν τρόπους… διαφυγής μέσα από μια «κολασμένη» ατμόσφαιρα.
Υ.Γ.: Θα ήθελα να έβλεπα κάποια στιγμή τον Γιαταμπαρέ «8άρι» στον άξονα. Θέση που και από σωματότυπο του ταιριάζει νομίζω καλύτερα από την ανάθεση δραστηριότητας στην άκρη δεξιά, παραπλήσια του «ασβέστη». Άλλωστε και με την Μπενφίκα μόνο που δεν «φώναζαν» Σάμαρης και Μανιάτης ότι χρειάζονται ανάσες. Και έχουν αμφότεροι μπροστά τους και τα μπαράζ της Εθνικής με τη Ρουμανία. Και, φυσικά, θα ακολουθήσουν οι καθοριστικές αναμετρήσεις του Ολυμπιακού με Παρί και Άντερλεχτ για την οριστικοποίηση της πρόκρισης στο Champions League…Πηγή: sportdog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: