Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Μίλαν-Ζέεντορφ... ωραίος γάμος!!

O Ball Boy Γιώργος Καραμάνος αφηγείται ιστορίες που δείχνουν γιατί ο Κλάρενς Ζέεντορφ θα εκπληρώσει στη Μίλαν το ποδοσφαιρικό πεπρωμένο του. Τραυματίας για περίπου 20 ημέρες, έτρεχε να προλάβει το πρώτο ντέρμπι με την Ιντερ για τη σεζόν 2009-'10. «Θα τα καταφέρεις; Είσαι έτοιμος;» ρώτησε αγχωμένος ο τότε προπονητή του και παλαιότερα συμπαίκτης του, Λεονάρντο. «Μην ανησυχείς, γεννήθηκα έτοιμος» ήταν η -πλέον ενδεικτική για τον χαρακτήρα του- απάντηση του Κλάρενς Ζέεντορφ. Η αλήθεια είναι πως όταν 19 ετών ακόμα στο «Ερνστ Χάπελ» κατακτούσε με τον Αγιαξ το Τσάμπιονς Λιγκ κόντρα στη Μίλαν, φαινόταν πως εκείνο το παλικαράκι με τους τετρακέφαλους που έμοιαζαν με κορμό πλατάνου, ήταν όντως γεννημένο για μεγάλα πράγματα. Η μοίρα λοιπόν τα έφερε έτσι που η πρώτη περιπέτεια του του σε πάγκο, ξεκινάει από την ομάδα που είχε νικήσει σε εκείνον τον τελικό του 1995.

Οι κακές γλώσσες λένε πως ήταν πιο φθηνός από τον Μάρκο Φαν Μπάστεν και λιγότερο παρωχημένος από τον Φρανκ Ράικαρντ. Γενικότερα πως ήταν απλά η πιο οικονομική λύση και γι αυτό τον προτίμησε ο Σίλβιο με τη Μπάρμπαρα. Οσοι όμως γνώριζαν καλύτερα, ήξεραν πως ήταν απλά ζήτημα χρόνου να συμβεί. Στους τελευταίους συμπεριλαμβάνεται και ο για πολλά χρόνια ψυχολόγος του διάσημου «Milan lab», Μπρούνο Ντε Μικέλις. Αυτός ήταν που είχε πει στον Σιμόν Σβαρκτρουά που έγραψε την βιογραφία του Ζέεντορφ, ενώ ήταν ακόμα παίκτης των Ροσονέρι, ότι: «Ο Κλάρενς σκέφτεται 70% σαν προπονητής, 20% σαν αθλητικός διευθυντής και 10% σαν ποδοσφαιριστής!». Τα πάντα λοιπόν συνηγορούσαν...
Η αλήθεια είναι πως αν και γεννημένος στο Σουρινάμ, έχει αποκτήσει όλα τα τυπικά της ολλανδικής σχολής που ακροβατεί μεταξύ του χαρίσματος να εφευρίσκει ιδέες στο παιχνίδι (όπως το total football) και να είναι αυτοκαταστροφική, ώστε να μην φτάνει όσο θα της άξιζε στην κορυφή. Εμποτισμένος σε ακραίες δόσεις από τεχνική και τακτική παιδεία, αλλά και έχοντας άποψη για τα πάντα, ο άγουρος τεχνικός των Ροσονέρι καλείται να περάσει τις ιδέες του σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Δεν θα έχει την πολυτέλεια της καλοκαιρινής προετοιμασίας, αλλά ούτε και τους παίκτες που θα ήθελε για να δουλέψει.
Αυτό εννοείται πως δεν τον τρομάζει. Ειδάλλως δεν θα έκοβε τώρα τη μπάλα. Τι και αν οδεύει προς τα 38, είχε ακόμα δύο χρονάκια μπροστά του. Γι αυτό έκανε και το τρελό να πάει να παίξει στη Βραζιλία. Του αρέσει να αλλάζει, να τολμάει, να εξελίσσεται, να μεταλλάσσεται, μα πάνω απ' όλα να νικάει. Αυτό διδάσκει η πορεία του στο άθλημα, οι τίτλοι, το ρεκόρ των τεσσάρων Τσάμπιονς Λιγκ με τρεις διαφορετικές ομάδες, αλλά και η εκτός γηπέδων διαδρομή του. Με μάστερ στις επιχειρήσεις, άπλετο φιλανθρωπικό έργο και με δική του ομάδα για αγώνες μηχανών, μόνο συντηρητικό, αδιάφορο και μονοδιάστατο τύπο δεν μπορείς να τον πεις.

Τι μπορεί να περιμένει όμως ο οπαδός της Μίλαν από τον ολοκαίνουργιο αυτόν προπονητή; Η κατάκτηση του Coppa Italia θα ήταν το τέλειο έτσι όπως εξελίχτηκε η σεζόν. Ετσι θα φτάσει και στο ευρωπαϊκό εισιτήριο, μιας και η 5η Ιντερ απέχει 10 ολάκερους βαθμούς που δύσκολα καλύπτονται. Αυτό που θα μετρήσει εκτός της πιθανότητας της κούπας, είναι η βελτίωση της αγωνιστικής εικόνας. Σε αυτό θα έχει δίπλα του τους πρώην συμπαίκτες του Ερνάν Κρέσπο, Γιαπ Στάαμ (σ.σ.: ο Αργεντινός πρωτάρης και ο Ολλανδός με 2,5 χρόνια εμπειρίας ο 2ος κόουτς) και φυσικά τον Μάουρο Τασότι με περίπου 10ετή παρουσία στο συγκεκριμένο πόστο.
Θα χρειαστεί όμως και πάρα πολύ στήριξη. Σίγουρα ο μέσος φίλος των Ροσονέρι αισθάνθηκε ανακούφιση από την αποχώρηση του Μάξι Αλέγκρι και η γενικότερη αίσθηση είναι πως μόνο καλύτερα μπορεί να πάει η κατάσταση. Αλλωστε στον πάγκο θα βρίσκονται πλέον πολύ αγαπημένα πρόσωπα και στην άκρη του ένας θρύλος όλων των εποχών για το σύλλογο και αυτά δίνουν... κανονάκι πως θα στηρίξει την προσπάθεια. Το κυριότερο όμως είναι πως η familia Μπερλουσκόνι του έδωσε 2,5 χρόνια συμβόλαιο, κάτι που δείχνει εμπιστοσύνη και κατανόηση στο δύσκολο φετινό ξεκίνημα (σ.σ.: αρκεί βέβαια το καλοκαίρι να του πάρουν και κάνα καλό παίκτη).

Με βάση όλα τα παραπάνω, μα πολύ περισσότερο ακολουθώντας το feeling, το ένστικτο, θα έλεγα πως ο Κλάρενς Ζέεντορφ είναι το νέο μεγάλο entry στον χώρο της προπονητικής. Και από εδώ και στο εξής θα σταματήσει ο ίδιος να σπάει τα νεύρα στους προπονητές με τη νοοτροπία του «εγώ τα ξέρω όλα». Οπως συνέβη μία φορά και έναν καιρό (1996-'97) στα αποδυτήρια του «Σαντιάγο Μπερναμπέου». Τότε που στο ημίχρονο ενός αγώνα, ο 21χρονος ακόμα Κλάρενς είχε πάρει το λόγο από μόνος του και έδινε διάλεξη στους διάσημους συμπαίκτες του για το τι πρέπει να αλλάξει στην επανάληψη. Φυσικά αυτό εξόργισε αφάνταστα τον κόουτς της Ρεάλ Μαδρίτης, Φάμπιο Καπέλο που τον έπιασε από τον γιακά, τον κόλλησε στον τοίχο και του φώναξε θυμωμένος: «Αφού νομίζεις ότι ξέρεις τόσα πολλά, γιατί δεν γίνεσαι προπονητής;» 19 χρόνια μετά έφτασε η στιγμή να γίνει πράξη εκείνη η... προτροπή και μακάρι ο αγαπημένος (για φίλους και αντιπάλους) Ζέεντορφ να φέρει στο άθλημα λίγη από εκείνη τη μαγεία που κουβαλούσε σαν παίκτης...
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: