Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Πες τα Χρυσόστομε!!

Εκείνα που όλοι σκέφτονταν, αλλά κανείς δεν τολμούσε να πει. Ο Σταμάτης Βελλής έκανε τη διαφορά και το gazzetta.gr σας παρουσιάζει δέκα πτυχές της προσωπικότητάς του.  

1. Η οικογένεια!
Η ναυτιλιακή εταιρία «Pleiades Shipping» (με στόλο δώδεκα τάνκερ) συνοδεύεται συνήθως με το όνομά του. Ο Σταμάτης Βελλής είναι γενικός διευθυντής της ναυτιλιακής εταιρίας, η οποία ανήκει στην οικογένειά της συζύγου του. Η Νινέττα Περατικού, της γνωστής οικογένειας, η οποία απασχόλησε την κοινή γνώμη στις αρχές της δεκαετίας του ’90 με την αγορά των ναυπηγείων της Ελευσίνας και αργότερα με τη δολοφονία του Κωστή Περατικού από τη 17Ν. Ο «πατριάρχης» της οικογένειας, Μιχάλης Περατικός, αφιέρωσε έκτοτε τη ζωή του στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και πέθανε τον Ιούνιο του 2008 κι αφού πρόλαβε να καταθέσει στο δικαστήριο κατά των συλληφθέντων.
Ο ίδιος, απόφοιτος του κολεγίου Αθηνών το 1972, έχει δημιουργήσει τη δική του οικογένεια, με την Ελένη Βελλή να είναι διευθύντρια της ΠΑΕ Απόλλων και τον Τάκη Βελλή να ασχολείται επίσης κατά καιρούς με την ομάδα, ενώ εκτός… ποδοσφαιρικού χάρτη έχει μείνει ο Αλέξανδρος.
2. Το νεανικό πάθος…
Το Σταμάτης Βελλής ενίοτε απαντάται και με αναγραμματισμό. Όπως λέγεται ότι έκαναν τη δεκαετία του ’80 οι γόνοι πλούσιων οικογενειών, ώστε να μπορούν να απολαμβάνουν το πάθος τους χωρίς να γίνονται αντιληπτοί. Το πιο διάσημο παρατσούκλι είναι το «Τζίγγερ», ενώ στη δική μας περίπτωση έχουμε το «Σίλεφ» ή «Σίλεβ».
«Εκείνα τα χρόνια οι γονείς μας δεν μας άφηναν να τρέξουμε, είχαμε ανάγκη από ένα ψευδώνυμο. Με το ψευδώνυμο «Σίλεβ» έτρεχε τότε και ο Σταμάτης Βελλής, ο πρόεδρος του Απόλλωνα. Στην αρχή τον φώναζαν «Σίλεβ», που είναι ο αναγραμματισμός του επιθέτου του. Μαζί τρέξαμε για πρώτη φορά το 1978. Γνωριστήκαμε βέβαια στο Ναυτικό και πολλά χρόνια αργότερα γίναμε κουμπάροι, καθώς βάφτισα το τρίτο του παιδί, τον Αλέξανδρο». Την ιστορία τους διηγήθηκε ο Στρατής Χατζηπαναγιώτου, που τώρα εκτελεί χρέη αντιπροέδρου στον Απόλλωνα, ενώ αργότερα ο Σταμάτης Βελλής ήταν συνοδηγός του πρόωρα χαμένου Σταμάτη Μοσχούτη.
3. Με χιόνια και με κρύα…
Μεγαλομέτοχος από αίσθημα… Ο Σταμάτης Βελλής βρέθηκε ξαφνικά στο χώρο του ποδοσφαίρου με την ιδιότητα του παράγοντα, ωστόσο ουδέποτε έλειψε από εκείνη του οπαδού. Η μεγάλη του αγάπη από παιδική ηλικία ήταν ο Απόλλων Αθηνών και όπως έχει δηλώσει θυμάται τον εαυτό του από δέκα χρονών στα τσιμέντα της Ριζούπολης. Είναι μέλος των οργανωμένων οπαδών της «ελαφράς ταξιαρχίας», έχει ενεργή συμμετοχή στο forum χωρίς ψευδώνυμο, αλλά με το όνομά του, ενώ δεν έχει διστάσει να ανέβει στα κάγκελα – ως πρόεδρος – για να πανηγυρίσει γκολ της ομάδας του.
Πήρε την απόφαση να εμπλακεί προσωπικά στη διοίκηση της ομάδας το 2008, όταν ο Απόλλων βρισκόταν στο φάσμα του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, μετά από προτροπή του τότε προπονητή του Απόλλωνα και προσωπικού του φίλου Νίκου Καρούλια. Ίσως για να έρθει και πιο κοντά στο παιδικό του είδωλο, εκείνον που τον έκανε οπαδό του Απόλλωνα και μέχρι σήμερα υμνεί σε κάθε ευκαιρία. Τον Βασίλη Κυριακού. «Μπορώ να πω ανεπιφύλακτα ότι ο κυριότερος λόγος που έγινα και παρέμεινα Απολλωνιστής ήταν αυτός ο άνθρωπος, και το λέω χωρίς καμία δόση υπερβολής. Κοιμόμουν και ξυπνούσα με τον Βασίλη Κυριακού στο μυαλό μου. Όλη την εβδομάδα ζούσα για να έρθει η Κυριακή να τον ξαναδώ να παίζει με την αγαπημένη μου ομάδα».
4. Οι παλινδρομήσεις
Όταν ανέλαβε τον Απόλλωνα, δεσμεύτηκε μόνο για το παρόν. Το κάθε… παρόν. «Θα το πηγαίνουμε χρόνο με το χρόνο», έλεγε και είναι αλήθεια πως μέσα σε αυτά τα έξι χρόνια πολλάκις έκανε έξοδο. Άλλοτε γιατί είχε κουραστεί από τις μικρές κατηγορίες και τα συμφέροντα τα οποία εξυπηρετούνταν εις βάρος του Απόλλωνα κι άλλοτε επειδή είχε κουραστεί να «ματώνει», όπως έλεγε, οικονομικά. Τον Μάιο του 2012 έμοιαζε να μην υπάρχει επιστροφή, με τον Σταμάτη Βελλή να δηλώνει ότι αποχωρεί από τον Απόλλωνα και πως χαρίζει τις μετοχές, λόγω οικονομικής αδυναμίας να χρηματοδοτεί πλέον την ομάδα.
Το σίριαλ κράτησε σχεδόν τέσσερις μήνες, πριν αποφασίσει τον Σεπτέμβριο και κατόπιν πιέσεων της συζύγου και της κόρης του (σ.σ. οι οποίες δεν χάνουν αγώνα) πως θα παραμείνει στην ηγεσία της ΠΑΕ. «Η αγάπη για τον Απόλλωνα νομίζω ότι είναι δεδομένη και κυρίως είναι αποδεδειγμένη με έργα. Συμπαθώ τα έργα πιο πολύ από τα λόγια. Παρέμεινα στη διοίκηση όχι από κάποια ώθηση, αλλά από μία λυπηρή διαπίστωση. Διαπίστωσα ότι ο ποδοσφαιρικός Απόλλωνας χωρίς τη δική μου παρουσία-οικονομική ενίσχυση δεν θα είχε καμία ελπίδα για να βρει διάδοχη κατάσταση, έτσι ώστε ακόμη και με τεχνάσματα να συμμετάσχει στο πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής».
5. Τα… γειτονικά σενάρια!
Πριν την εμπλοκή του Δημήτρη Μελισσανίδη, η συγχώνευση του Απόλλωνα Σμύρνης με την ΑΕΚ μέσω ΑΦΜ ήταν ένα από τα σενάρια που «έπαιζαν» σχεδόν καθημερινά στον Τύπο, με τον Σταμάτη Βελλή να παίρνει ξεκάθαρη θέση και να διαψεύδει το ενδεχόμενο να εμπλακεί σε μια ομάδα που δεν υποστηρίζει ως οπαδός!
«Εγώ είμαι γέννημα-θρέμμα Απολλωνιστής. Έχω ζήσει χαρές και απίθανες στιγμές με αυτή την ομάδα και από τη στιγμή που είχα τη δυνατότητα να τη βοηθήσω, το θεώρησα χρέος μου και υποχρέωσή μου. Βέβαια, υπάρχουν άνθρωποι που πηδάνε από ομάδα σε ομάδα, ας μην μπούμε σε ονόματα. Αν, λοιπόν, σκοπός μου ήταν να πάρω την ΑΕΚ, θα ήμουν βλάκας να το έκανα με αυτό τον τρόπο. Γιατί να μην την έπαιρνα πιο εύκολα με τόσες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που έχουν γίνει; Με όλα αυτά τα λεφτά που έχω ξοδέψει στον Απόλλωνα θα μπορούσα να πάρω την ΑΕΚ, αλλά δεν διανοήθηκα ποτέ κάτι τέτοιο».
6. Μαστίγιο και καρότο…
Μεγαλομέτοχος, οπαδός, προπονητής, εγωκεντρικός, εκκεντρικός, αλλά πάντα ειλικρινής. Όσα κι αν του έχουν προσάψει κατά καιρούς, ο Σταμάτης Βελλής έχει ένα χαρακτηριστικό στην προσωπικότητά του που παραμένει αναλλοίωτο και είναι εκείνο που τον οδήγησε και στο ξέσπασμα του προηγούμενου Σαββάτου. Είναι αληθινός και μιλάει – ενίοτε και γράφει – όπως σκέφτεται. Είναι ανοικτοχέρης με τους ποδοσφαιριστές, μπορείς να τους συγχωρέσει το χειρότερο αποτέλεσμα, όμως ταυτόχρονα δε διστάζει να τους απειλήσει με παύση πληρωμών και με πρόστιμα όταν βλέπει αδιαφορία.
Ενδεικτικό είναι το ξέσπασμά του τον Μάρτιο του 2012, όταν μετά από μια ήττα από την Καλαμάτα στη Ριζούπολη για το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής αναγκάστηκε να αντικαταστήσει τον Στάθη Σταθόπουλου με τον Γιάννη Γεωργαρά. «Αν ήταν μεταγραφική περίοδος θα φεύγατε εσείς και όχι ο προπονητής. Σας θεωρώ κατά μεγάλο ποσοστό υπεύθυνους για την εικόνα της ομάδας σε ορισμένα παιχνίδια. Αν ήμουν οπαδός και όχι μέτοχος στον αγώνα με την Καλαμάτα θα είχα φύγει από το γήπεδο στο 20ο λεπτό, αλλά δεν μπορούσα να το κάνω λόγω της θέσεως μου. Έχουν ακουστεί αρκετά «ύποπτα» πράγματα για τον Απόλλωνα και εσείς το μόνο που κάνετε είναι να τα επιβεβαιώνετε».
7. «Οι φίλοι του παιδιού»!
Οι καινοτόμες κινήσεις του κατά τη διάρκεια που έχει στην κατοχή του τις μετοχές του Απόλλωνα έχουν πολλάκις κεντρίσει το ενδιαφέρον. Την προηγούμενη σεζόν και κόντρα στο ρεύμα του εύκολου κέρδους, το εισιτήριο στα ματς της ομάδας του κόστιζε μόλις πέντε ευρώ, ενώ η είσοδος ήταν δωρεάν για μαθητές και ανέργους. Και φέτος απέδειξε εκείνο που πάντα κουβαλάει ως αρχή του. «Τα λεφτά δεν είναι πάνω απ’ όλα». Στην αρχή της χρονιάς αρνήθηκε να υπογράψει τη χορηγία του ΟΠΑΠ, που θα απέφερε στην ομάδα του 250.000 ευρώ, τόσο για κάποιους όρους που υπήρχαν στο συμβόλαιο, όσο και για το ασυμβίβαστο της παρουσίας του Δημήτρη Μελισσανίδη.
«Εγώ θεωρώ αυτή τη στιγμή ότι η αλλαγή που έγινε στον ΟΠΑΠ, που στην ουσία αν όχι τύποις αναλαμβάνει ένας ιδιοκτήτης ποδοσφαιρικής ομάδας, μάλιστα μεγάλης, και καλά κάνει ο άνθρωπος επενδύει και στην Ελλάδα επενδύει, εμάς ποδοσφαιρικά δεν μπορεί να μας αφήσει αδιάφορους, διότι κακά τα ψέματα ο ΟΠΑΠ αμέσως μετά την NOVA είναι ο βασικός χρηματοδότης του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα. Όταν αυτός ο χρηματοδότης είναι μια άλλη ομάδα -η οποία πολύ σύντομα θα είναι και στην Σούπερ Λίγκα, πολύ μεγάλη ομάδα και μακάρι να είναι στην Σούπερ Λιγκα, γιατί την χρειάζεται το Ελληνικό ποδόσφαιρο- ε αυτό το πράγματα δημιουργεί προφανέστατα μια αντίθεση συμφερόντων».
Στη φανέλα του Απόλλωνα προτίμησε να βάλει το φιλανθρωπικό σωματείο «Οι φίλοι του παιδιού», στο οποίο δραστηριοποιείται η σύζυγός του και βοηθάει ανήλικα και άπορα παιδιά.
8. Κόντρα στο ρεύμα!
Η πρώτη αντίδραση ήταν για τον ΟΠΑΠ. Η δεύτερη, την οποία έχει εκφράσει, τόσο και ιδιωτικές συζητήσεις, όσο και δημόσιες τοποθετήσεις του είναι οι δανεικοί ποδοσφαιριστές! Στην αρχή της σεζόν και σε γεύμα που παρέθεσε στους ρεπόρτερ του Απόλλωνα μίλησε για τη σχέση εξάρτησης που δημιουργούν οι δανεικοί παίκτες, συμπληρώνοντας πως «και σε εμάς πρότειναν, αλλά το αρνήθηκα». Λίγο καιρό μετά εξέφρασε δημοσίως τη δυσαρέσκειά του για την κατάσταση που επικρατεί στη Super League και στα συμφέροντα που εξυπηρετούνται με αυτό τον τρόπο.
«Θεωρώ το να δανείζεις ποδοσφαιριστές σε ομάδες της ίδιας κατηγορίας, δηλαδή σε αντιπάλους σου, δεν θα έπρεπε να επιτρέπεται κανονικά. Γιατί η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται και τίμια. Όταν ομάδες παρακαλάνε τις μεγάλες ομάδες να τους δώσουν παίκτες και τους παίρνουν, θεωρητικά μπορεί να υπάρχει μια εξάρτηση. Πάντα λέω θεωρητικά, αλλά είπαμε, το θεωρητικό υφίσταται, δεν ξέρουμε τι αλισβερίσι μπορεί να γίνεται. Μπορεί να δημιουργηθούν ερωτήματα».
9. Μαζί και χώρια…
«Ο Απόλλων δεν είναι σε κανένα άρμα». Είναι ξεκάθαρος και ντόμπρος. Κάτι που χρειάστηκε να κάνει, όταν η στάση της ομάδας του παρεξηγήθηκε σε ψήφισμα της Super League για τη διάταξη περί τιμωρίας των ομάδων για τοποθετήσεις στελεχών τους. Τότε, ο Σταμάτης Βελλής κατηγορήθηκε ότι συμπράττει με τον Παναθηναϊκό. Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ, όμως, υπήρξε και τότε ξεκάθαρος.
«Πρόκειται για φωτογραφική διάταξη. Στοχεύει σε έναν συγκεκριμένο ιδιοκτήτη ομάδας και αυτά που διάβασα να λέει ο πρόεδρος του Ατρομήτου ο κύριος Σπανός ότι τάχα μου δεν είναι φωτογραφική, είναι ντροπή. Ο κύριος Σπανός ξέρει πολύ καλά ότι είναι φωτογραφική και γι’ αυτό βγήκε τώρα και δεν βγήκε πέρσι ή δε βγήκε σε δέκα μήνες. Στοχεύει σε ένα συγκεκριμένο άτομο και προσπαθεί με αυτή τη διάταξη να το φιμώσει ή να το εξοντώσει και αυτό και την ομάδα του.
Εμείς όμως εξηγήσαμε ότι είμαστε αντίθετοι με την πολιτική και τακτική του  κ. Αλαφούζου 100% και δεν πιστεύουμε ότι προσφέρει κάτι το να κάνεις αυτού του είδους την διαμαρτυρία, την οποία μάλιστα την βρίσκουμε και αναποτελεσματική.  Αλλά από αυτό το σημείο μέχρι να νομοθετήσουν ειδική διάταξη ώστε να μπορεί η Σουπερ Λιγκ να τιμωρεί ομάδα διότι ενοχλεί τη NOVA ας πούμε ή κάποιον άλλον ή άλλη ομάδα, ε όχι. Δεν θα στραφώ εγώ εναντίον ενός μέλους της Λίγκας επειδή ενοχλεί ένα τρίτο μέλος ή ενοχλεί έναν χορηγό. Υπάρχουν νόμοι, αν έχει παρανομήσει. Το κράτος έχει νόμους. Αν έχει σπάσει μια σύμβαση, υπάρχουν οι συμβατικές διατάξεις».
10. Το μαχαίρι στο λαιμό!
Κι αν για όλα τα προηγούμενα, κάποιος θελήσει να μιλήσει για συμφέροντα, ο Σταμάτης Βελλής θα μπορούσε να έχει απάντηση. Όπως ο ίδιος δήλωσε, άλλωστε, η γυναίκα του Καίσαρα δε φτάνει να φαίνεται τίμια… Την τιμιότητά του και την ηθική του απέδειξε όταν αρνήθηκε να ψηφίσει υπέρ της διάταξης που ουσιαστικά συνέφερε τον Απόλλωνα. Όσο κι αν ακούγεται τρελό, η ΠΑΕ μειοψήφησε την πρόταση της Super League να υποβιβαστούν δύο αντί τριών ομάδων.
«Εφόσον λοιπόν επρόκειτο να γίνει μια τέτοια αλλαγή, δεν είναι για εμάς σωστό τώρα που ανεβήκαμε να λέμε «α ωραία ανεβήκαμε κάτσε τώρα να τα αλλάξουμε για να εξασφαλίσουμε την παραμονή μας και άσε τους άλλους να φωνάζουν». Για μένα αυτή η απόφαση δείχνει το κόστος που δεχόμεθα να υποστούμε όταν θεωρούμε κάτι σωστό. Ελπίζω να μην αποβεί πραγματικό,  αλλά τουλάχιστον το εν δυνάμει κόστος αυτής της απόφασης αυτή τη στιγμή για την ομάδα μου είναι πολύ σοβαρό».
Το κόστος μοιάζει να το πληρώνει συνεχώς…

Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: