Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: σκόρπιες σκέψεις πριν από το τζάμπολ…!

Το «αιώνιο» ντέρμπι της… Τσικνοπέμπτης πλησιάζει. Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός θα συγκρουστούν για όγδοη φορά στην Ευρωλίγκα, με τους Πειραιώτες να έχουν 5-2 στα επτά προηγούμενα παιχνίδια.Γράφει ο Νίκος Βαγγέλης

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: σκόρπιες σκέψεις πριν από το τζάμπολ…
Ωστόσο, η προϊστορία δεν παίζει… μπάσκετ και απόψε θα δούμε έναν πραγματικά μεγάλο και εξαιρετικά αμφίρροπο αγώνα.

Ο απλός μπασκετικός κόσμος της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης αδημονεί, ενώ όσοι θέλουν να το μετατρέψουν σε ντέρμπι του… μίσους καλά θα κάνουν να κάτσουν στα σπίτια τους, γιατί η Ευρωλίγκα δεν αστειεύεται και οι ιθύνοντές της αγνοούν τη λέξη «ατιμωρησία».
Κι αυτό δεν ισχύει μόνο για τον αγώνα του ΟΑΚΑ, αλλά και γι” αυτόν που θα γίνει στο ΣΕΦ. Είναι κρίμα να μπαίνουν «λουκέτα» στα γήπεδα, καθώς η πλειονότητα του κόσμου που πηγαίνει στο γήπεδο, θέλει να βλέπει ΜΠΑΣΚΕΤ και όχι ΒΙΑ. Ας ελπίσουμε τα… εξαγωνιστικά να περάσουν σε δεύτερη μοίρα και αύριο το βράδυ να κάνουμε μπασκετική κι όχι… πολεμική ανάλυση! Το βασικό ερώτημα που τίθεται είναι ποιο είναι το φαβορί. Η λογική λέει Παναθηναϊκός, το μομέντουμ, όμως; Οι «πράσινοι» επανέφεραν στον «αφρό» το κακό τους πρόσωπο και θύμισαν την ομάδα που ακολουθούσε παρακμιακή πορεία στην πρώτη φάση κόντρα στη Μάλαγα, ενώ οι Πειραιώτες έπαιξαν στο δεύτερο ημίχρονο πολύ καλό μπάσκετ, διαλύοντας την Εφές Αναντολού, ενώ γενικότερα το τελευταίο διάστημα διανύουν περίοδο φόρμας, εν αντιθέσει με τους «αιώνιους» αντιπάλους τους που μετρούν τρεις διαδοχικές νίκες.
Σε τέτοια παιχνίδια, όπου συμμετέχουν τεράστιοι παίκτες, «μιλούν» κατά κύριο λόγο το πάθος, η θέληση, αλλά και το… ένστικτο της αυτοσυντήρησης. Η ομάδα που θα βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο αν χάσει είναι ο Παναθηναϊκός, καθώς μόνο με νίκη θα ξαναμπεί δυναμικά στο κόλπο της δεύτερης θέσης του ομίλου.
Ο Ολυμπιακός βρέθηκε νωρίτερα στο ίδιο στάδιο, όμως πέρασε τις κρίσιμες εξετάσεις της «αμφισβήτησης» με επιτυχία και πλέον έχει την… πολυτέλεια ακόμα και να χάσει που λέει ο λόγος στο ΟΑΚΑ, αρκεί η διαφορά να είναι ανατρέψιμη στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Βέβαια, το διπλό θα φέρει την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα καβάλα στ” άλογο και αυτός είναι ο πολύ μεγάλος στόχος…
Ο «εξάστερος» αποδεικνύει και φέτος πως είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει. Κατά την προσωπική μας γνώμη, το μπάσκετ που παίζει είναι κάθε άλλο παρά ποιοτικό, όμως, για να είμαστε ειλικρινείς παρατηρούμε πως το σύνολο του Αργύρη Πεδουλάκη διέπεται από συγκεκριμένες αρχές στο παιχνίδι του και προσπαθεί να έχει πάντα αγωνιστικό πλάνο και ορθολογική φιλοσοφία. Το set παιχνίδι αποτελεί το σήμα-κατατεθέν και κλειδί για όλα είναι το πόσο καλά θα είναι ο Δημήτρης Διαμαντίδης. Πολύ απλά γιατί πίσω από τον κορυφαίο πλέι μέικερ της Ευρωλίγκα επικρατεί το απόλυτο… χάος.
Έχουμε αναφέρει πολλάκις την άποψή μας για τον Ρόκο-Λένι Ούκιτς, που μπορεί να διαθέτει καλή επαφή με το αντίπαλο καλάθι, όμως οργανωτικά δεν… το χει, ενώ ο Ραμέλ Κάρι είναι περισσότερο σούτινγκ γκαρντ και ο εξαιρετικά ταλαντούχος Νίκος Παππάς, που θα μπορούσε να αλλάξει τις ισορροπίες, δεν έχει βρει ακόμα το ρόλο του. Βασικό επιθετικό «ατού» του Πεδουλάκη είναι το pick n” roll μεταξύ Διαμαντίδη-Λάσμε, με εναλλακτική λύση τα… τρίποντα.
Βέβαια, αρχή των πάντων είναι η άμυνα… Ο φετινός Παναθηναϊκός, όπως και ο περσινός, έχει σαν προτεραιότητά του να καταστρέφει το παιχνίδι του αντιπάλου του, να επιβάλει το δικό του σχετικά αργό τέμπο και να κρατάει το σκορ σε χαμηλά επίπεδα. Όταν δεν το καταφέρνει έχει πρόβλημα. Όταν όμως πιάνει τόπο η αμυντική τακτική, τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά.
Ο αντίλογος θα πει: «καλά τι, ο Μπαρτζώκας θα αφήσει τον Ολυμπιακό να πάει σαν πρόβατο στη σφαγή;». Εκεί είναι όλο το «ζουμί» της υπόθεσης. Όπως προαναφέραμε δεν μπορούμε να λάβουμε υπόψιν μας την προϊστορία του… 5-2 στην Ευρωλίγκα. Το πιο χαρακτηριστικό δείγμα είναι τα μεταξύ τους πεπραγμένα στις εγχώριες διοργανώσεις της τελευταίας διετίας. Εκεί όπου ο Παναθηναϊκός έχει τον τρόπο λόγο, με εξαίρεση τα δύο ματς της κανονικής περιόδου για τη σεζόν 2012-2013. Έκτοτε, οι Πειραιώτες μετρούν μόλις μία νίκη, αυτή της πρεμιέρας του πρωταθλήματος στο ΣΕΦ και οι «πράσινοι» έξι!
Πιο πρόσφατο… crash test αποτελεί ο αγώνας πρωταθλήματος για την πρώτη αγωνιστική του δευτέρου γύρου. Όμως, κι από τότε έχουν αλλάξει πολλά και κυρίως το μομέντουμ. Η φόρμα των δύο αντιπάλων. Ο Παναθηναϊκός είχε κάνει το… παιχνίδι του, «εξαφανίζοντας» το επιθετικό πλάνο του Ολυμπιακού και αναγκάζοντας τον Βασίλη Σπανούλη να δει τα τελευταία λεπτά από τον πάγκο, ακούγοντας τα χλευαστικά συνθήματα των οπαδών της πρώην ομάδας του.
Ο «Kill-Bill» αποτελεί το μόνιμο σημείο αναφοράς και το πρόβλημα για τον Ολυμπιακό είναι πως σπάνια κάνει τη διαφορά στο ΟΑΚΑ. Επηρεάζεται από το γεγονός πως είναι… κόκκινο πανί για την κερκίδα; Αυτό δεν μπορούμε να το πούμε με απόλυτη σιγουριά. Ξέρουμε, όμως πως χωρίς τον καλό Σπανούλη θα πρέπει να γίνουν… πράγματα και θαύματα για να φύγουν οι «ερυθρόλευκοι» με το βαρυσήμαντο διπλό από το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών.
Ολυμπιακός δεν είναι… μόνο Σπανούλης και σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν κι άλλοι παίκτες, με τους Μπράιαντ Ντάνστον και Μπρεντ Πέτγουεϊ να έχουν μεγάλα κομμάτια στη «μαγκέτα», καθώς θα κληθούν να «κονταροχτυπηθούν» με τους Στεφάν Λάσμε και Τζέιμς Γκιστ. Οι μονομαχίες τους θα φτάσουν μέχρι την… στρατόσφαιρα και οι υπόλοιποι θα προσπαθούν να δουν πώς θα τους ακολουθήσουν. Από πίσω τους ο Μπαρτζώκας έχει τον Σέντρικ Σίμονς και τον Βασίλη Καββαδά (αν τελικά τον επιλέξει), ενώ εκεί ο Πεδουλάκης έχει ένα ακόμη μεγάλο «αεροπορικό ατού», που ακούει στ” όνομα… Αντώνης Φώτσης. Ο Γιώργος Πρίντεζης απ” την άλλη είναι ένας παίκτης με υψηλό δείκτη τεχνικής και χάρισμα στο σκοράρισμα, στοιχεία που εντοπίζει και στον Λουκά Μαυροκεφαλίδη, που είναι πάντως πολύ πιο… soft. Ο Μπατίστ έχει μεγαλώσει, αλλά είναι πάντα… Μπατίστ και αν βρει τον κατάλληλο χώρο, μπορεί να μεγαλουργήσει.
Πάμε και λίγο στα «τριάρια», όπου οι «σκληροτράχηλοι» και παθιασμένοι σε κάθε παιχνίδι, Γιόνας Ματσιούλις και Μάικ Μπράμος (στην επίθεση έχουν σαν βασικό όπλο το μακρινό σουτ) θα κληθούν να εξουδετερώσουν τους σαφώς πιο «τεχνίτες» Στράτο Περπέρογλου και Ματ Λοτζέσκι, με τον Βλάντο Γιάνκοβιτς να περιορίζεται σε… ειδικές αποστολές. Αν ο Μπαρτζώκας επιλέξει κοντά σχήματα στην περιφέρεια, ο Ματσιούλις έχει και την πολυτέλεια του post-up, γι” αυτό και δύσκολα θα δούμε τους Πειραιώτες με τρεις γκαρντ όταν βρίσκεται μέσα ο Λιθουανός.
Για να επιστρέψουμε στον Διαμαντίδη, το έργο του θα είναι πάρα πολύ δύσκολο, καθώς ο Μπαρτζώκας θα προσπαθήσει να τον κουράσει, έχοντας στα χέρια του τους μετρ της πιεστικής άμυνας, Βαγγέλη Μάντζαρη και Μάρντι Κόλινς. Ίσως και τον Δημήτρη Κατσίβελη… Στον αντίποδα, ο Πεδουλάκης έχει τον τρόπο να περιορίσει τον Σπανούλη με διάφορες «σκυταλοδρομίες», αρκεί ο αρχηγός του Ολυμπιακό να μην κάνει την… έκπληξη στο ΟΑΚΑ, βρει ρυθμό και σκοράρει από το… σπίτι του.  Σε περίπτωση που δεν τραβήξει ο «Kill-Bill», τότε θα χρειαστεί να αναλάβει περισσότερες αρμοδιότητες ο Κώστας Σλούκας, ο οποίος πάντως δεν θυμίζει πάντα τον περσινό του εξαιρετικό εαυτό, χωρίς να σημαίνει πως δεν παίζει καλά.
Στο δια ταύτα, ο Παναθηναϊκός είναι το μεγάλο φαβορί για δύο λόγους. Πρώτον γιατί παίζει στην «καυτή» του έδρα και δεύτερον επειδή τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ο Πεδουλάκης καταφέρνει να κρατάει το σκορ χαμηλά και να παίρνει δια πυρός και σιδήρου τη νίκη κόντρα στον Μπαρτζώκα.
Ο Ολυμπιακός δεν θα λέγαμε πως είναι αουτσάιντερ, αλλά σίγουρα δεν έχει τον πρώτο λόγο. Εκτός κι αν καταφέρει να μπει επιτέλους αποφασιστικά από την αρχή, να επιβάλει τον δικό του γρήγορο ρυθμό και να πετύχει πάνω από 70 πόντους. Εξάλλου, η άμυνά του κόντρα στον Παναθηναϊκό δεν είναι σχεδόν ποτέ κακή. Η επίθεση είναι το πρόβλημα και μένει να δούμε αν ο Μπρεντ Πέτγουεϊ καταφέρει να δώσει αυτό το… κάτι παραπάνω και στο ντέρμπι «αιωνίων», τώρα ειδικά που είναι υγιής και απόλυτα έτοιμος. Ο «εξάστερος» περιμένει με άγριες διαθέσεις και όλοι εμείς περιμένουμε να νικήσει το μπάσκετ και όλη η Ευρώπη να μιλάει για το θέαμα και τις δυνατές αγωνιστικές συγκινήσεις που προσέφεραν οι δύο μεγάλες ομάδες.

Πηγή: superbasket.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: