Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Η Μπάγερν στα… καλά της!!

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για όλα όσα έγιναν στην 19η αγωνιστική της Μπουντεσλίγκα. Στην καλύτερη φετινή της εντός έδρας εμφάνιση η Μπάγερν δεν άφησε κανένα περιθώριο αντίδρασης στην Άιντραχτ και απέδειξε ότι όταν… θέλει είναι χάρμα ιδέσθαι! Μία αγωνιστική με ρεκόρ για τους Βαυαρούς και τον Τιάγκο, που βρίσκει την Ντόρτμουντ να ξεπερνά την κρίση και την Γκλάντμπαχ να προβληματίζει. Μεγάλη νίκη για την Σάλκε που «ξυπνάει», εντυπωσιακές Νυρεμβέργη και Άουγκσμπουργκ, ενώ η… κατρακύλα του Αμβούργου μοιάζει χωρίς τέλος.
Συνεχίζονται τα ρεκόρ
Η Μπάγερν διέλυσε 5-0 την Άιντραχτ στο Μόναχο, όμως το πιο σημαντικό είναι ότι ήταν απολαυστική από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο λεπτό. «Ήταν το καλύτερό μας εντός έδρας παιχνίδι. Χαίρομαι για τους οπαδούς, γιατί στον πρώτο γύρο ένιωθα ότι… βαριούνται», σχολίασε ο Γκουαρδιόλα. «Το σημαντικό είναι να συνεχίσουμε να έχουμε κίνητρο. Όμως στην περίπτωσή μας δεν είναι δύσκολο, καθώς ευχαριστιόμαστε το ποδόσφαιρο», είπε ο Ρόμπεν. «Όταν είσαι 13 βαθμούς μπροστά, τότε παίζεις μόνο εναντίον του εαυτού σου. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία», ο Λαμ.
Ο Μάντζουκιτς επέστρεψε στην 11άδα και έδειξε ότι αυτό είναι το σύστημα που ταιριάζει περισσότερο στην Μπάγερν. Ένας επιθετικός περιοχής αλλάζει σε εντυπωσιακό βαθμό την εικόνα και την αποτελεσματικότητα των Βαυαρών. «Δεν με ενδιαφέρει αν θα παίζω στην κορυφή ή πιο πίσω. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι σήμερα ένιωσα πιο άνετα», είπε ο Γκέτσε, που ήταν για ακόμη ένα ματς εκπληκτικός. «Δεν έχω ξαναδεί πιο δυνατή Μπάγερν», τόνισε ο τεχνικός της Άιντραχτ, Άρμιν Φε, που κατάλαβε από νωρίς ότι το απόγευμα θα ήταν δύσκολο για την ομάδα του.
17 νίκες μετά από τα πρώτα 19 ματς δεν είχε ποτέ ξανά άλλη ομάδα στην Μπουντεσλίγκα, ενώ και ο Τιάγκο έκανε νέο ρεκόρ. Ο Ισπανός είχε 177 (σύμφωνα με την Μπουντεσλίγκα) ή 185 (σύμφωνα με το Kicker, το Sky και την OPTA) επαφές με την μπάλα, σπάζοντας το ρεκόρ του Σβάινσταϊγκερ (159) τα τελευταία 20 χρόνια που υπάρχουν αντίστοιχες μετρήσεις. Ο μέσος της Μπάγερν, μάλιστα, μετά την κριτική που δέχθηκε στο ματς με την Στουτγκάρδη είχε 145 επιτυχημένες σε 155 πάσες. «Έπαιξε έξυπνα και σοβαρά», είπε ο Γκουρδιόλα για την επιλογή του το περασμένο καλοκαίρι.
*Στο γράφημα οι πάσες του Τιάγκο (πηγή Squawka).

*Ο Σεμπάστιαν Γιουνγκ έφτασε τις 100 συμμετοχές στην Μπουντεσλίγκα, όλες με την φανέλα της Άιντραχτ.
*Οι οπαδοί της Μπάγερν (με αφορμή τη μνήμη του Ολοκαυτώματος) τίμησαν τον Κουρτ Λαντάουερ, πρόεδρο επί χρόνια της Μπάγερν. Ως Εβραίος συνελήφθη το 1938 και στάλθηκε στο Νταχάου, για να αποφυλακιστεί 33 ημέρες αργότερα, καθώς είχε υπηρετήσει για την Γερμανία στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μετά το τέλος του Δευτέρου εξελέγη ξανά πρόεδρος των Βαυαρών το 1947.
Επιτέλους νίκη
Έστω και δύσκολα, η Ντόρτμουντ επιβλήθηκε 2-1 της Άιντραχτ στο Μπράουνσβαϊγκ και επέστρεψε στις νίκες. Μεγάλος πρωταγωνιστής, ο Ομπαμεγιάνγκ. Ο Γκαμπονέζος πέτυχε και τα δύο γκολ της Μπορούσια με τις δύο και μοναδικές του τελικές προσπάθειες, ενώ για 5η φορά στη σεζόν πέτυχε το πρώτο γκολ της ομάδας του (από πάνω του μόνο ο Ράμος με 6). «Φαινόμενο των γκολ» τον χαρακτήρισε η WAZ. «Ήδη έχει αρχίσει να αποδεικνύει ότι μπορείς πάντα να περιμένεις από αυτόν να σκοράρει», σχολίασε ο Κλοπ, για να συμπληρώσει: «Για να πετύχουμε τους στόχους μας χρειαζόμαστε αμυντική σταθερότητα. Αυτή είναι τεράστια αλλαγή σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Ομπαμεγιάνγκ δεν παίζει σε όλα τα ματς βασικός».
Για ακόμη μία φορά, πάντως, οι Βεστφαλοί είχαν κενά στην άμυνα, παρά την επιστροφή του Χούμελς, και στο τέλος έκαναν μόνοι τους δύσκολη τη ζωή τους, καθώς έχασαν πάρα πολλές ευκαιρίες. Μόνο από τύχη δεν δέχθηκαν το γκολ της ισοφάρισης στις καθυστερήσεις, όταν η μπάλα σταμάτησε στο δεξί κάθετο δοκάρι του Βάιντενφελερ μετά την κεφαλιά του Μπίτσακτσιτς…
«Αξίζαμε τον βαθμό»… μουρμούρισε ο Μπόλαντ. «Αν γινόταν το 2-2 στο τέλος, δε θα έπρεπε να έχουμε και παράπονα, καθώς παίξαμε πολύ ανόητα», είπε με ειλικρίνεια ο Ρόις. «Ήταν πολύ σημαντικό επιτέλους να χαρούμε και λίγο», τόνισε ο Σαχίν. «Όλοι είδατε πόσο σημαντικός είναι για εμάς», είπε ο Ρόις για τον Χούμελς, που έδειξε ότι ακόμα δεν είναι στο 100%. «Η παρουσία του Χούμελς φάνηκε να διευκολύνει όλους τους υπόλοιπους», ο Τσορκ.
14 ματς έχει η Ντόρτμουντ Παρσκευή βράδυ, ούτε σε ένα από αυτά δεν έχει γνωρίσει την ήττα. Κλοπ και Λίμπερνεχτ πέρασαν μαζί 8 χρόνια στην Μάιντς και στα τελευταία, μάλιστα, ο πρώτος ήταν προπονητής. Όπως είναι φυσικό, η φιλία έχει μείνει. «Κλόπο ελπίζω τώρα να κόψεις βαθμούς και από τις υπόλοιπες ομάδες που βρίσκονται χαμηλά», σχολίασε ο τεχνικός της Μπράουνσβαϊγκ στη συνέντευξη τύπου, για να πάρει την απάντηση. «Το υπόσχομαι».
«Βυθίζεται» το Αμβούργο
Από το κακό στο χειρότερο το Αμβούργο, που ηττήθηκε για 5ο σερί ματς στην Μπουντεσλίγκα, κάτι είχε να συμβεί από τον Οκτώβριο του 1970 (και ακόμη μόνο τη σεζόν 1967-68)… Τα 44 γκολ παθητικό είναι πλέον η χειρότερη επίδοση στην κατηγορία, ενώ τα πράγματα όλο και χειροτερεύουν.
«Παίζουμε καταστροφικά. Δεν είναι φταίξιμο του προπονητή. Γνωρίζουμε καλά το σύστημα και τι θέλει από εμάς, όμως δεν έχουμε την ποιότητα. Δεν απολαμβάνουμε το ποδόσφαιρο. Αυτή η σεζόν είναι καταστροφική», σχολίασε ο Φαν Ντερ Βάαρτ στην κάμερα του Sky.
«Το Αμβούργο παίζει σαν να έχει ήδη υποβιβαστεί», έγραψε η FAZ. «Το να κατηγορούμε συνεχώς τον προπονητή, όπως κάναμε όλα αυτά τα χρόνια είναι λάθος. Είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για την δουλειά και θα πρέπει να αναζητήσουμε τα αίτια αλλού», είπε ο τεχνικός διευθυντής, Όλιβερ Κρόιτσερ. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι η καρέκλα του Φαν Μάρβαϊκ τρίζει… Πριν λίγες ημέρες η Bild τον είχε αποκαλέσει… τεμπέλη και τώρα ο Ολλανδός αποφάσισε να λάβει δραστικά μέτρα. Έτσι, ανακοίνωσε ότι η μέρα του ρεπό (Δευτέρα) πλέον θα είναι ημέρα προπόνησης, ενώ για την προσεχή Τετάρτη (05/02) έχει προγραμματιστεί διπλή.
«Μας μένει μόνο ένα πράγμα. Να μείνουμε ενωμένοι και να κερδίσουμε το επόμενο παιχνίδι με την Χέρτα. Δεν είμαι άνθρωπος που τα παρατάει», σχολίασε ο τεχνικός του Αμβούργου. Ήταν η πρώτη φορά φέτος, που η Χόφενχαϊμ κατάφερε να κρατήσει το μηδέν και η 4η που το Αμβούργο δέχθηκε γκολ στα 5 πρώτα λεπτά…
Ανεβαίνει η Σάλκε
Η Σάλκε επιβλήθηκε 2-1 της Βόλφσμπουργκ και για πρώτη φορά με τον Κέλερ στον πάγκο έμεινε αήττητη για 4 σερί ματς. «Ο Μπόατενγκ έκανε τη διαφορά», έγραψε η RP και έτσι ήταν. Με συμμετοχή στο γκολ του Σαντάνα (το πρώτο του Βραζιλιάνου με την Σάλκε) και σκόρερ του δεύτερου στο τέλος, ήταν εκείνος που έκρινε σε μεγάλο βαθμό το τελικό αποτέλεσμα.
Ακόμη ένα ματς, στο οποίο ο Μάιερ έκανε εντυπωσιακές κινήσεις και ο Φέρμαν απέδειξε γιατί οι άνθρωποι των μπλε καλώς έπραξαν και του έδειξαν εμπιστοσύνη (ανακοινώθηκε ο το συμβόλαιο του Χίλντεμπραντ δε θα ανανεωθεί το καλοκαίρι, ενώ ο Ούνερσταλ δόθηκε δανεικός στην Ααράου).
«Δουλέψαμε πολύ στην προετοιμασία. Πλέον, είμαστε πιο κοντά ως ομάδα», σχολίασε ο Μπόατενγκ. «Δεν έχουμε χάσει ούτε ένα ματς στη σεζόν, στο οποίο τρέξαμε πάνω από 118 χλμ», παρατήρησε ο Χελντ, με τους παίκτες του Κέλερ να τρέχουν 118,2 με την Βόλφσμπουργκ…
Φυσικά, τον σημαντικότερο ρόλο έπαιξε η αποβολή του Καλιγκιούρι στο 50’. «Είναι από αυτά που ακούς συνέχεια στο γήπεδο. Δεν ήταν προσωπικό», είπε ο Χέκινγκ, με τον παίκτη του να τα βάζει με τον επόπτη. «Μετά την αποβολή, παίξαμε πολύ καλά με παίκτη λιγότερο, όμως στο τέλος δεν τα καταφέραμε», ολοκλήρωσε ο τεχνικός των «Λύκων», που έχει και πολλά θετικά να κρατήσει από το παιχνίδι.
*Τα καλά νέα συνεχίστηκαν για την Σάλκε, καθώς ο Ντράξλερ ξεκίνησε προπονήσεις, ώστε να είναι έτοιμος για το πολύ σημαντικό παιχνίδι με την Λεβερκούζεν (15/02).
Νίκη με Ντερντιγιόκ
Ο Ερέν Ντερντιγιόκ μπήκε στο 75’ και μετά από 9’ πέτυχε το πρώτο του γκολ στην Μπουντεσλίγκα μετά από 440 ημέρες, για να δώσει τη νίκη 2-1 στην Λεβερκούζεν επί της Στουτγκάρδης! «Νιώθουμε όλοι ανακουφισμένοι. Έπεσα, όμως σηκώθηκα ξανά, έστω και αν χρειάστηκε μεγάλο χρονικό διάστημα», σχολίασε ο Ελβετός. Οι γηπεδούχοι πήραν το προβάδισμα με το πρώτο γκολ του Κίσλινγκ μετά από 428’ σε μία φάση… ευγενική χορηγία του Ρούντιγκερ. Ο επιθετικός της Μπάγερ, μάλιστα, έφτασε αισίως τα 121 γκολ στην κατηγορία και έπιασε τους Ματέους και Κλόζε.
«Αυτό που ξεχωρίζει έναν μεγάλο παίκτη είναι το πόσο γρήγορα μπορεί να ξεχάσει μία τέτοια φάση». Ο νεαρός αμυντικός αποκάλυψε ποια ήταν η συμβουλή του Άλφονς Χιγκλ (βοηθός του Σνάιντερ). «Νομίζω ότι η αντίδρασή μου στη συνέχεια ήταν σωστή», ολοκλήρωσε ο Ρούντιγκερ. «Μήπως ξέρετε κανέναν καλό ψυχολόγο να μας προτείνετε;», είπε ο Λάιντερ, που πέτυχε το πρώτο του γκολ στην Μπουντεσλίγκα στην 56η του συμμετοχή. «Δεν ανταμειβόμαστε, ακόμη και αν κάθε φορά σχίζουμε τον κ… μας», ολοκλήρωσε, με την Στουτγκάρδη να έχει προηγηθεί 3 φορές σε 3 ματς την περασμένη εβδομάδα και να τα χάνει όλα…
«Ήταν μία απίστευτη εβδομάδα. Με την αρνητική έννοια», τόνισε ο τεχνικός διευθυντής των Σουηβών, Φρέντι Μπόμπιτς. «Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στους παίκτες μου. Η λέξη υποβιβασμός ή κίνδυνος δεν υπάρχει στο λεξιλόγιό μου», είπε ο Σνάιντε, που βλέπει την ομάδα του να έχει 6 ήττες στα τελευταία 7 ματς.
* Ρόλφες και Κάστρο συμπλήρωσαν 250 ματς στην Μπουντεσλίγκα.
«Μίνι κρίση»
Έτσι χαρακτήρισε ο γερμανικός τύπος αυτό που συμβαίνει στην Γκλάντμπαχ, αλλά και στον Μαξ Κρούζε, ο οποίος μετά την διακοπή έχει «σιγήσει». Το Ανόβερο έφτασε στη νίκη 3-1 και συνεχίζει να εντυπωσιάζει με τον Κορκούτ στον πάγκο. Ο Τούρκος είναι ο πρώτος που ξεκινάει με 2 στα 2 στον πάγκο του Ανόβερο στην ιστορία του στην Μπουντεσλίγκα μετά τον Κρονσμπάιν το 1964, ενώ η ομάδα του κάνει το καλύτερο ξεκίνημα στον δεύτερο γύρο με 6 βαθμούς και τέρματα 6-2 μετά από 2 ματς!
«Είναι ωραίο το συναίσθημα να μας στηρίζουν και πάλι οι οπαδοί», σχολίασε ο γκλοκίπερ των γηπεδούχων, Τσίλερ. «Μπορείτε να δείτε ότι κάτι έχει αλλάξει», είπε ο τεχνικός διευθυντής, Ντίφνερ. Σε μία από τις πρώτες του συνεντεύξεις, ο Κορκούτ είχε πει ότι το Ανόβερο έχει μεγάλο ποσοστό κατοχής και θα πρέπει να αλλάξει τρόπο παιχνιδιού. Στα δύο τελευταία ματς αυτό δεν ξεπέρασε το 40%, με τους παίκτες του να πιέζουν πολύ σωστά στη μεσαία γραμμή και να βγαίνουν εξαιρετικά στην αντεπίθεση.
«Βάρβαρες αντεπιθέσεις», τις χαρακτήρισε ο Γιάντσκε. «Δίκαιη νίκη», είπε ο Φαβρ, με τον Έμπερλ να αφήνει τα… καρφιά του. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να μην τα βλέπουμε όλα μαύρα. Δε νομίζω ότι όλοι έδωσαν το 100%», σχολίασε ο τεχνικός διευθυντής της Μπορούσια, με τους Γερμανούς να θεωρούν ότι ο σημαντικότερος αποδέκτης ήταν ο Κρούζε. «Ο Μαξ (Έμπερλ) έχει κάθε δικαίωμα να το πει. Τώρα, πρέπει να του δώσουμε μία απάντηση», απάντησε ο Τερ Στέγκεν. Στα αξιοσημείωτα του ματς και την αγωνιστικής, το γεγονός ότι ο Μλάπα στην πρώτη του εμφάνιση φέτος (πήρε τη θέση του Σάκα στο 81’) χρειάστηκε μόλις 3’ για να σκοράρει!
Ακάθεκτη η Νυρεμβέργη
Η Νυρεμβέργη έφυγε με μεγάλη νίκη 3-1 από το Βερολίνο επί της Χέρτα, σε ένα παιχνίδι στο οποίο είχαμε ακόμη μία πολύ παράξενη φάση… «Ήμασταν πολύ άτυχοι στον πρώτο γύρο. Τώρα, φαίνεται να συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο», αρκέστηκε να πει ο τεχνικός των Φράγκων, Φέρμπεκ. «Χάσαμε πολλές ευκαιρίες στο πρώτο μέρος και έχουμε μόνο τους εαυτούς μας να κατηγορήσουμε που δεν τις κάναμε γκολ. Ο διαιτητής δεν πρέπει να είναι στο προσκήνιο. Διόρθωσε το λάθος του και η Νυερμεβέργη έφτασε στη νίκη», σχολίασε ο τεχνικός της Χέρτα, Γιος Λουχουκάι. Γιατί;
Διότι με το σκορ στο 1-2 ο Ράμος βγήκε τετ α τετ με τον Σέφερ, εκείνος τον νίκησε, όμως η μπάλα κατέληξε στον Ρόνι, που με πανέμορφο πλασέ από τα 30 μέτρα είδε τον Πετράκ να σώζει με το χέρι πάνω στην γραμμή. Ο διαιτητής Βάινερ έδωσε αμέσως το πέναλτι και την κόκκινη, για να τον ειδοποιήσει ο επόπτης και να τα… πάρει πίσω. Βλέπετε ο Ράμος πανέξυπνα, όντας σε θέση οφσάιντ έπεσε πάνω στον Σέφερ και τον εμπόδισε (για δευτερόλεπτα) να επιστρέψει στην εστία του… Φυσικά, όλο το γήπεδο (δεν ήταν γεμάτο λόγω παγετού) ξεσηκώθηκε και έστω και οι δύο πρωταγωνιστές της φάσης διαφώνησαν για το αν σφυρίχτηκε φάουλ ή οφσάιντ, δεν έχει και μεγάλη σημασία…
Τα άλλα σημαντικά νέα ήρθαν μετά το ματς και τις δηλώσεις του Ράμος σε ραδιόφωνο στην Κολομβία. «Η μεταγραφή μου στην Ντόρτμουντ βρίσκεται ακόμη στο υποθετικό στάδιο. Όμως, αν προχωρήσει, θα ήταν πολύ καλό για μένα», σχολίασε ο επιθετικός της Χέρτα…
Ρεκόρ η Άουγκσμπουργκ, για Ευρώπη η Μάιντς
Η Βέρντερ απογοήτευσε για ακόμη μία φορά. Κατάφερε να προηγηθεί με αυτογκόλ και χωρίς να έχει κάνει ούτε σουτ εντός εστίας στο πρώτο μέρος (!) βρέθηκε στο 1-1 στο ημίχρονο και με 10 παίκτες… Ακόμη και αν η δεύτερη κίτρινη στον Γκαρσία θεωρηθεί υπερβολική, ο Ντουτ πρέπει να αλλάξει πολλά και το ξέρει. «Θα πρέπει να μιλήσω με πολλούς από τους παίκτες μου. Πιστέψτε με, η λίστα δεν είναι καθόλου μικρή», σχολίασε ο τεχνικός της Βέρντερ, που δεν βλέπει την ομάδα του να σηκώνει κεφάλι με τίποτα… Από την άλλη πλευρά οι Βαυαροί, που έκαναν την ανατροπή στην επανάληψη, έφτασαν στη νίκη 3-1 και έμειναν για 7ο σερί ματς χωρίς ήττα, επίδοση που αποτελεί νέο ρεκόρ!
Στο Μάιντς είχαμε την ομάδα του Τούχελ να φτάνει στη νίκη 2-0 επί της Φράιμπουργκ και τον Οκαζάκι να είναι πρωταγωνιστής σε ακόμη μία «παράξενη» φάση. Παρκ και Κου πέτυχαν τα γκολ των γηπεδούχων, τα πρώτα τους με την φανέλα της Μάιντς και μετά το τελευταίο σφύριγμα βρέθηκαν στην εξέδρα, για να πανηγυρίσουν με τους οπαδούς! Νωρίτερα, πάντως, ο Οκαζάκι είχε σκοράρει με το χέρι, με τον διαιτητή να μην το βλέπει, να τον ενημερώνει ο επόπτης του και να μην δείχνει καν κίτρινη στον Ιάπωνα…

«Ήταν ανόητη ενέργεια», είπε ο Οκαζάκι. «Δεν έχει… αυγά. Έπρεπε να τελειώσει το ματς, για να πει ότι σκόραρε με το χέρι». Ο γκολκίπερ της Φράιμπουργκ, Όλιβερ Μπάουμαν, ήταν σε έξαλλη κατάσταση. «Απολογούμαι για το γεγονός ότι δεν το είπα αμέσως στον διαιτητή», απάντησε ο επιθετικός της Μάιντς και το συμβάν θεωρείται λήξαν, με την Μάιντς να πηγαίνει… φουλ για Ευρώπη και να έχει 2 στα 2 μετά την διακοπή για πρώτη φορά μετά από 7 χρόνια (τότε με τον Κλοπ στον πάγκο).







Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: