1.
Κάτω από τη Βαλτική θάλασσα, στην πόλη Γκρέιφσβαλντ όπου κυριαρχεί η
φοιτητική ζωή, γεννήθηκε στις 4 Ιανουαρίου του 1990 ο Τόνι Κρόος. Ήταν ο
πρώτος γιος του Ρόλαντ και της Μπίρτζιτ και οι κακές γλώσσες τον
περιέγραφαν ως «η μεγάλη επιχείρηση της οικογένειας». Στην
πραγματικότητα θα ήταν απίθανο να ξεφύγει από τον αθλητικό κανόνα, στον
οποίο είχαν μάθει και οι γονείς του. Ο Ρόλαντ έπαιζε ερασιτεχνικά
ποδόσφαιρο και ήταν προπονητής στην ομάδα κάτω των 19 ετών της Χάνσα
Ρόστοκ, ενώ η Μπίρτζιτ ήταν πρωταθλήτρια ανατολικής Γερμανίας στο
μπάντμιντον, πριν γίνει αργότερα δασκάλα βιολογίας!
«Χωρίς τη δική τους σκληρή δουλειά, ο Τόνι αποκλείεται να τα είχε καταφέρει», διηγείται ένας από τους δασκάλους του άσου της Μπάγερν Μονάχου, ο οποίος διατηρεί άριστες σχέσεις με την οικογένειά του, συμβουλεύεται τον πατέρα του (και μάνατζερ του) κάθε φορά μετά τα ματς, ενώ μια φορά το χρόνο κάνει τα έξοδα σε όλη την οικογένεια για να περάσουν μαζί χειμερινές διακοπές στο Κίτσμπουελ.
2. Η οικογένεια Κρος θα μεγάλωνε μόλις 14 μήνες μετά την άφιξη του πρώτου παιδιού. Στις 12 Μαρτίου του 1991 γεννήθηκε ο Φέλιξ, ο οποίος ακολούθησε ακριβώς τον ίδιο δρόμο με τον Τόνι. Έπαιξε πρώτα στην ομάδα της πόλης του, μετά στη Χάνσα και το 2010 πήρε μεταγραφή στη Βέρντερ, όπου παίζει μέχρι και τώρα. Οι σχέσεις των δύο αδελφών είναι εξαιρετικές, αφού μιλάνε καθημερινά στο τηλέφωνο και αστειεύονται συχνά με το ενδεχόμενο να βρεθούν αντίπαλοι στο γήπεδο.
3. Παρότι η καθοδήγηση για το σπίτι του είχε ως στόχο τη μόρφωση και ειδικότερα η μητέρα του ήταν κάθετη για την παρουσία του στο σχολείο, ο Τόνι Κρος δεν είχε την καλύτερη σχέση με τους βαθμούς και το διάβασμα. «Από τη στιγμή που είχε αξιοπρεπείς βαθμούς, ήταν αποδεκτός σε αυτό το σχολείο», λένε οι καθηγητές του στο γυμνάσιο, όπου συχνά-πυκνά απουσίαζε λόγω υποχρεώσεων. Αποκορύφωμα ήταν όταν έλειψε 40 ημέρες λόγω προπονήσεων με τη Χάνσα Ρόστοκ και την Εθνική Νέων, αλλά και όταν πήγε στο Μόναχο για να περάσει ιατρικές εξετάσεις στη Μπάγερν. Εντέλει, παράτησε το σχολείο σε ηλικία 16 ετών.
4. Μετά τα 16 του, όταν και έφυγε από το γυμνάσιό του, τα οικογενειακά διπλά στην ώρα της γυμναστικής θα ήταν πιο δίκαια! Κάτι που προσπαθούσε να κάνει ο γυμναστής του και την εποχή που ο Τόνι έπαιζε μαζί με τους συνομήλικούς του, αναγκάζοντάς τον παίζει ξυπόλητος! «Ήταν κανόνας ότι έπρεπε να βγάζει τα παπούτσια του. Σε αντίθετη περίπτωση, οι υπόλοιποι δε θα είχαν την παραμικρή τύχη».
5. Το ποδόσφαιρο δεν ήταν το πρώτο άθλημα που έλκυσε τον Τόνι Κρος. Επηρεασμένος, προφανώς, από τη μητέρα του, ο άσος της Μπάγερν δοκίμασε να παίξει μπάντμιντον στην ηλικία των εφτά ετών, αλλά όσο γρήγορα γράφτηκε σε ομάδα τόσο γρήγορα τα παράτησε. Ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στην Γκρέιφσβαλντ και σε ηλικία 12 ετών ακολούθησε τον πατέρα του στη Χάνσα Ρόστοκ.
6. Η μεγάλη αλλαγή στη ζωή του και στην καριέρα του ήρθε σε ηλικία 16 ετών. Λίγο με τις εμφανίσεις του με τη δεύτερη ομάδα της Χάνσα, λίγο με την Εθνική κάτω των 17 ετών, με την οποία και όντας αρχηγός έφτασε στα ημιτελικά του Euro 2006, πριν αποκλειστεί από τη Ρωσία. Εκείνο το διάστημα υπήρχε ενδιαφέρον από πολλές ομάδες του εξωτερικού, κυριότερα από τη Ρεάλ και την Τσέλσι. «Στην ηλικία των 16 ετών ένιωθα πως ήταν πολύ νωρίς για να φύγω από τη Γερμανία. Κι απ’ τη στιγμή που ήθελα να πάρω μεταγραφή σε μεγάλη ομάδα, η Μπάγερν ήταν το ιδανικό μέρος».
7. Ο Τόνι Κρος, όπως και ο αδελφός του, ήταν οπαδοί της Βέρντερ Βρέμης, εξ ου και το είδωλο του μέσου της Μπάγερν που ξεφεύγει από τα τετριμμένα. «Για μένα ο Γιοάν Μικού ήταν ένας από τους καλύτερους παίκτες που έπαιξαν ποτέ στη Bundesliga. Επειδή παίζαμε στην ίδια θέση πάντα τον παρακολουθούσα και προσπαθούσα να πάρω πράγματα από το παιχνίδι του». Πέρα από τον 40χρονο πια βετεράνο, ο Κρος θαυμάζει τον Τσάβι Αλόνσο της Ρεάλ και τον θεωρεί τον καλύτερο αμυντικό μέσο στον κόσμο.
8. «Είναι ό,τι καλύτερο έχω δει στους νέους μας εδώ και πολλά χρόνια». Η δήλωση μιας τεράστιας μορφής για τη Μπάγερν Μονάχου, του Όλιβερ Καν, προλογίζει μέχρι και σήμερα τα κατορθώματά του. Ο Μέμετ Σολ τον είχε από κοντά, ο Μίροσλαβ Κλόσε ανέλαβε αργότερα την ανατροφή του και ο άνθρωπος που τον ανακάλυψε πάντα περηφανεύεται για τη διορατικότητά του. Ο πρώην προπονητής της δεύτερης ομάδας της Μπάγερν και νυν συνεργάτης του Γκουαρντιόλα, Χέρμαν Γκέρλαντ επέμενε στο να υπογράψει ο Τόνι Κρος το πρώτο του συμβόλαιο το 2006.
Ήταν ερασιτεχνικό και είχε διάρκεια ως το 2011, όμως μόλις έκλεισε τα 18 αυτομάτως μετατράπηκε σε επαγγελματικό και επεκτάθηκε ως το 2012. Στις 31 Μαρτίου του 2011 υπέγραψε νέα επέκταση ως το 2015 και παρότι απέχουμε 1,5 χρόνο από τη λήξη του, ήδη γίνονται συζητήσεις για το μέλλον του.
9. Ο πρώτος προπονητής που του έδωσε την ευκαιρία ήταν ο Ότμαρ Χίτζφελντ, με τον οποίο ανέβηκε στην πρώτη ομάδα τη σεζόν 2007-08. Πήρε, μάλιστα και γεύση από τη μπουντεσλίγκα, αφού στις 26 Σεπτεμβρίου του 2007 και με αντίπαλο την Κότμπους μπήκε στο γήπεδο στο 72’ στη θέση του Ζε Ρομπέρτο. Ήταν 17 χρονών και 265 ημερών και ως το 2010 κρατούσε το ρεκόρ του νεότερου παίκτη που έπαιξε με τη Μπάγερν στο πρωτάθλημα, πριν του το σπάσει ο Άλαμπα το 2010. Ολοκλήρωσε την πρώτου ουσιαστικά επαγγελματική σεζόν με έντεκα συμμετοχές.
10. Η συνέχεια δεν ήταν όπως τη φανταζόταν. Ο Γιούργκεν Κλίνσμαν, που ανέλαβε τη Μπάγερν το 2008 δεν τον υπολόγιζε και όπως αργότερα τον κατηγορούσε ο Κρος είχε «προσωπικό πρόβλημα μαζί μου και θα μπορούσε να μ’ έχει καταστρέψει». Η… καταστροφή απεφεύχθη με το δανεισμό του Γερμανού μέσου στη Μπάγερ Λεβερκούζεν, σε μια εποχή που δεν ήταν και η πιο εύκολα για τον μόλις 18χρονο άσο.
«Μετά τα πρώτα καλά παιχνίδια στην επαγγελματική ομάδα της Μπάγερν, όλοι άρχισαν να περιμένουν πάρα πολλά από μένα. Αυτό μου έδωσε περισσότερη πίεση από άλλους νέους παίκτες. Έπαιζα με τους νέους και όλοι έλεγαν ότι είμαι καλύτερους απ’ όλους, με αποτέλεσμα όλοι να έχουν τις υψηλότερες προσδοκίες από μένα. Πήγα στη Λεβερκούζεν και αντιμετώπισα το ίδιο. Επειδή προερχόμουν από τη Μπάγερν και έλεγαν πως είμαι μεγάλο ταλέντο, έπρεπε πάντα να παίζω καλά. Ήταν δύσκολο για μένα να πρέπει να αντιμετωπίσω τόση πίεση, τόσο μικρός».
11. Μετά το αρχικό σοκ, η πίεση του βγήκε σε καλό. Ο Τόνι Κρος που με τη Μπάγερν είχε σκοράρει μόνο σε ματς του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, πέτυχε το παρθενικό του γκολ στη μπουντεσλίγκα με τη φανέλα της Λεβερκούζεν και έκανε μια εκπληκτική σεζόν το 2009-10, με προπονητή τον Γιουπ Χάινκες. Έπαιξε σε 33 ματς και πέτυχε εννέα γκολ, με αποτέλεσμα να πείσει τον Γιόακιμ Λεβ και να συμπεριληφθεί στην αποστολή της Γερμανίας για το παγκόσμιο κύπελλο.
«Ήταν μια καθοριστική απόφαση για την καριέρα μου, γιατί ειδικά σε νεαρή ηλικία είναι πολύ σημαντικό να παίζεις. Παίζει ρόλο και η προπόνηση σε υψηλό επίπεδο, αλλά εμένα δε μου έφτανε να προπονούμαι με τη Μπάγερν και ήθελα κάτι περισσότερο. Εξελίχθηκα στη Λεβερκούζεν, προπονήθηκα, πήρα συμμετοχές, γέμισα αυτοπεποίθηση και ήταν πολύ σημαντικός σταθμός για το μέλλον μου», έλεγε μετά την ολοκλήρωση του δανεισμού του και όταν έπαιρνε εκ νέου το δρόμο για το Μόναχο, όπου τον περίμενε ο Λουίς Φαν Γκάαλ.
«Δε θα σας πω τι είπαμε με τον προπονητή μου. Όμως έχω παίξει σε 89 ματς της μπουντεσλίγκα, έχω 18 διεθνείς συμμετοχές και ετοιμάζομαι για την πέμπτη μου επαγγελματική σεζόν. Είμαι 21 ετών. Δεν είμαι ώριμος παίκτης ακόμα, αλλά δεν μπορώ και να θεωρώ τον εαυτό μου ακόμα ταλέντο».
12. Με την Εθνική ομάδα έκανε το ντεμπούτο του στις 3 Μαρτίου του 2010 απέναντι στην Αργεντινή και η παρουσία του εκείνη τη σεζόν ήταν τόσο έντονη που δε μπορούσε να τον αγνοήσει ο εκλέκτορας των πάντσερ. Ο Τόνι Κρος ήταν ο Βενιαμίν της Γερμανίας, έκανε το ντεμπούτο του στις 23 Ιουνίου κόντρα στη Γκάνα και συνολικά στο μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής έπαιξε και στα εφτά ματς, τέσσερις φορές ως αλλαγή και τρεις φορές βασικός. Στην πορεία παρέμεινε στις κλήσεις του Γιόακιμ Λεβ, ωστόσο η σχέση τους έχει χαλάσει εξαιτίας των παραπόνων του Κρος για το γεγονός ότι δεν αγωνίζεται βασικός.
13. Η εξέλιξη του στη Μπάγερν ήταν ανάλογη των προσδοκιών που είχε ο Όλιβερ Καν από εκείνον, αλλά και όσοι τον χαρακτήριζαν το «ταλέντο του αιώνα». Ο Φαν Γκάαλ τον καθιέρωσε και μαζί του έπαιξε σε 33 αγώνες και όταν ο Γιουπ Χάινκες άφησε το Λεβερκούζεν για το Μόναχο, ήρθε η απογείωση του Τόνι Κρος. Μοναδικό μελανό σημείο στη διετία με τον Ολλανδό τεχνικό ήταν ο τραυματισμός του στα προημιτελικά με τη Γιουβέντους, που του στέρησε τη συμμετοχή από τον ημιτελικό με την Μπαρτσελόνα και, φυσικά, τον τελικό και την κατάκτηση του Champions League.
14. Εκτός γηπέδων, ο Τόνι Κρος έχει ένα… περίεργο χόμπι και την ακόμα πιο περίεργη ειλικρίνεια να το παραδέχεται. Είναι μανιώδης παίκτης πόκερ! «Είναι ένα σπουδαίο παιχνίδι, που στηρίζεται περισσότερο στο ένστικτο και στη γνώση, παρά στην τύχη».
15. Η οικογένειά του είναι απολύτως ολοκληρωμένη από τον προηγούμενο Αύγουστο, όταν ήρθε στη ζωή ο γιος του, Λέον. Ο Τόνι Κρος είναι μαζί με την Τζέσικα από το 2008 και μέχρι πριν μερικούς μήνες μοναδικά τους παιδιά ήταν ο Τζούλιους και ο Λένοξ, τα δύο beagle της οικογένειας, τα ονόματα των οποίων γράφει πάντα στα ποδοσφαιρικά του παπούτσια. Ένας από τους δύο… σκόραρε χθες!
«Χωρίς τη δική τους σκληρή δουλειά, ο Τόνι αποκλείεται να τα είχε καταφέρει», διηγείται ένας από τους δασκάλους του άσου της Μπάγερν Μονάχου, ο οποίος διατηρεί άριστες σχέσεις με την οικογένειά του, συμβουλεύεται τον πατέρα του (και μάνατζερ του) κάθε φορά μετά τα ματς, ενώ μια φορά το χρόνο κάνει τα έξοδα σε όλη την οικογένεια για να περάσουν μαζί χειμερινές διακοπές στο Κίτσμπουελ.
2. Η οικογένεια Κρος θα μεγάλωνε μόλις 14 μήνες μετά την άφιξη του πρώτου παιδιού. Στις 12 Μαρτίου του 1991 γεννήθηκε ο Φέλιξ, ο οποίος ακολούθησε ακριβώς τον ίδιο δρόμο με τον Τόνι. Έπαιξε πρώτα στην ομάδα της πόλης του, μετά στη Χάνσα και το 2010 πήρε μεταγραφή στη Βέρντερ, όπου παίζει μέχρι και τώρα. Οι σχέσεις των δύο αδελφών είναι εξαιρετικές, αφού μιλάνε καθημερινά στο τηλέφωνο και αστειεύονται συχνά με το ενδεχόμενο να βρεθούν αντίπαλοι στο γήπεδο.
3. Παρότι η καθοδήγηση για το σπίτι του είχε ως στόχο τη μόρφωση και ειδικότερα η μητέρα του ήταν κάθετη για την παρουσία του στο σχολείο, ο Τόνι Κρος δεν είχε την καλύτερη σχέση με τους βαθμούς και το διάβασμα. «Από τη στιγμή που είχε αξιοπρεπείς βαθμούς, ήταν αποδεκτός σε αυτό το σχολείο», λένε οι καθηγητές του στο γυμνάσιο, όπου συχνά-πυκνά απουσίαζε λόγω υποχρεώσεων. Αποκορύφωμα ήταν όταν έλειψε 40 ημέρες λόγω προπονήσεων με τη Χάνσα Ρόστοκ και την Εθνική Νέων, αλλά και όταν πήγε στο Μόναχο για να περάσει ιατρικές εξετάσεις στη Μπάγερν. Εντέλει, παράτησε το σχολείο σε ηλικία 16 ετών.
4. Μετά τα 16 του, όταν και έφυγε από το γυμνάσιό του, τα οικογενειακά διπλά στην ώρα της γυμναστικής θα ήταν πιο δίκαια! Κάτι που προσπαθούσε να κάνει ο γυμναστής του και την εποχή που ο Τόνι έπαιζε μαζί με τους συνομήλικούς του, αναγκάζοντάς τον παίζει ξυπόλητος! «Ήταν κανόνας ότι έπρεπε να βγάζει τα παπούτσια του. Σε αντίθετη περίπτωση, οι υπόλοιποι δε θα είχαν την παραμικρή τύχη».
5. Το ποδόσφαιρο δεν ήταν το πρώτο άθλημα που έλκυσε τον Τόνι Κρος. Επηρεασμένος, προφανώς, από τη μητέρα του, ο άσος της Μπάγερν δοκίμασε να παίξει μπάντμιντον στην ηλικία των εφτά ετών, αλλά όσο γρήγορα γράφτηκε σε ομάδα τόσο γρήγορα τα παράτησε. Ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στην Γκρέιφσβαλντ και σε ηλικία 12 ετών ακολούθησε τον πατέρα του στη Χάνσα Ρόστοκ.
6. Η μεγάλη αλλαγή στη ζωή του και στην καριέρα του ήρθε σε ηλικία 16 ετών. Λίγο με τις εμφανίσεις του με τη δεύτερη ομάδα της Χάνσα, λίγο με την Εθνική κάτω των 17 ετών, με την οποία και όντας αρχηγός έφτασε στα ημιτελικά του Euro 2006, πριν αποκλειστεί από τη Ρωσία. Εκείνο το διάστημα υπήρχε ενδιαφέρον από πολλές ομάδες του εξωτερικού, κυριότερα από τη Ρεάλ και την Τσέλσι. «Στην ηλικία των 16 ετών ένιωθα πως ήταν πολύ νωρίς για να φύγω από τη Γερμανία. Κι απ’ τη στιγμή που ήθελα να πάρω μεταγραφή σε μεγάλη ομάδα, η Μπάγερν ήταν το ιδανικό μέρος».
7. Ο Τόνι Κρος, όπως και ο αδελφός του, ήταν οπαδοί της Βέρντερ Βρέμης, εξ ου και το είδωλο του μέσου της Μπάγερν που ξεφεύγει από τα τετριμμένα. «Για μένα ο Γιοάν Μικού ήταν ένας από τους καλύτερους παίκτες που έπαιξαν ποτέ στη Bundesliga. Επειδή παίζαμε στην ίδια θέση πάντα τον παρακολουθούσα και προσπαθούσα να πάρω πράγματα από το παιχνίδι του». Πέρα από τον 40χρονο πια βετεράνο, ο Κρος θαυμάζει τον Τσάβι Αλόνσο της Ρεάλ και τον θεωρεί τον καλύτερο αμυντικό μέσο στον κόσμο.
8. «Είναι ό,τι καλύτερο έχω δει στους νέους μας εδώ και πολλά χρόνια». Η δήλωση μιας τεράστιας μορφής για τη Μπάγερν Μονάχου, του Όλιβερ Καν, προλογίζει μέχρι και σήμερα τα κατορθώματά του. Ο Μέμετ Σολ τον είχε από κοντά, ο Μίροσλαβ Κλόσε ανέλαβε αργότερα την ανατροφή του και ο άνθρωπος που τον ανακάλυψε πάντα περηφανεύεται για τη διορατικότητά του. Ο πρώην προπονητής της δεύτερης ομάδας της Μπάγερν και νυν συνεργάτης του Γκουαρντιόλα, Χέρμαν Γκέρλαντ επέμενε στο να υπογράψει ο Τόνι Κρος το πρώτο του συμβόλαιο το 2006.
Ήταν ερασιτεχνικό και είχε διάρκεια ως το 2011, όμως μόλις έκλεισε τα 18 αυτομάτως μετατράπηκε σε επαγγελματικό και επεκτάθηκε ως το 2012. Στις 31 Μαρτίου του 2011 υπέγραψε νέα επέκταση ως το 2015 και παρότι απέχουμε 1,5 χρόνο από τη λήξη του, ήδη γίνονται συζητήσεις για το μέλλον του.
9. Ο πρώτος προπονητής που του έδωσε την ευκαιρία ήταν ο Ότμαρ Χίτζφελντ, με τον οποίο ανέβηκε στην πρώτη ομάδα τη σεζόν 2007-08. Πήρε, μάλιστα και γεύση από τη μπουντεσλίγκα, αφού στις 26 Σεπτεμβρίου του 2007 και με αντίπαλο την Κότμπους μπήκε στο γήπεδο στο 72’ στη θέση του Ζε Ρομπέρτο. Ήταν 17 χρονών και 265 ημερών και ως το 2010 κρατούσε το ρεκόρ του νεότερου παίκτη που έπαιξε με τη Μπάγερν στο πρωτάθλημα, πριν του το σπάσει ο Άλαμπα το 2010. Ολοκλήρωσε την πρώτου ουσιαστικά επαγγελματική σεζόν με έντεκα συμμετοχές.
10. Η συνέχεια δεν ήταν όπως τη φανταζόταν. Ο Γιούργκεν Κλίνσμαν, που ανέλαβε τη Μπάγερν το 2008 δεν τον υπολόγιζε και όπως αργότερα τον κατηγορούσε ο Κρος είχε «προσωπικό πρόβλημα μαζί μου και θα μπορούσε να μ’ έχει καταστρέψει». Η… καταστροφή απεφεύχθη με το δανεισμό του Γερμανού μέσου στη Μπάγερ Λεβερκούζεν, σε μια εποχή που δεν ήταν και η πιο εύκολα για τον μόλις 18χρονο άσο.
«Μετά τα πρώτα καλά παιχνίδια στην επαγγελματική ομάδα της Μπάγερν, όλοι άρχισαν να περιμένουν πάρα πολλά από μένα. Αυτό μου έδωσε περισσότερη πίεση από άλλους νέους παίκτες. Έπαιζα με τους νέους και όλοι έλεγαν ότι είμαι καλύτερους απ’ όλους, με αποτέλεσμα όλοι να έχουν τις υψηλότερες προσδοκίες από μένα. Πήγα στη Λεβερκούζεν και αντιμετώπισα το ίδιο. Επειδή προερχόμουν από τη Μπάγερν και έλεγαν πως είμαι μεγάλο ταλέντο, έπρεπε πάντα να παίζω καλά. Ήταν δύσκολο για μένα να πρέπει να αντιμετωπίσω τόση πίεση, τόσο μικρός».
11. Μετά το αρχικό σοκ, η πίεση του βγήκε σε καλό. Ο Τόνι Κρος που με τη Μπάγερν είχε σκοράρει μόνο σε ματς του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, πέτυχε το παρθενικό του γκολ στη μπουντεσλίγκα με τη φανέλα της Λεβερκούζεν και έκανε μια εκπληκτική σεζόν το 2009-10, με προπονητή τον Γιουπ Χάινκες. Έπαιξε σε 33 ματς και πέτυχε εννέα γκολ, με αποτέλεσμα να πείσει τον Γιόακιμ Λεβ και να συμπεριληφθεί στην αποστολή της Γερμανίας για το παγκόσμιο κύπελλο.
«Ήταν μια καθοριστική απόφαση για την καριέρα μου, γιατί ειδικά σε νεαρή ηλικία είναι πολύ σημαντικό να παίζεις. Παίζει ρόλο και η προπόνηση σε υψηλό επίπεδο, αλλά εμένα δε μου έφτανε να προπονούμαι με τη Μπάγερν και ήθελα κάτι περισσότερο. Εξελίχθηκα στη Λεβερκούζεν, προπονήθηκα, πήρα συμμετοχές, γέμισα αυτοπεποίθηση και ήταν πολύ σημαντικός σταθμός για το μέλλον μου», έλεγε μετά την ολοκλήρωση του δανεισμού του και όταν έπαιρνε εκ νέου το δρόμο για το Μόναχο, όπου τον περίμενε ο Λουίς Φαν Γκάαλ.
«Δε θα σας πω τι είπαμε με τον προπονητή μου. Όμως έχω παίξει σε 89 ματς της μπουντεσλίγκα, έχω 18 διεθνείς συμμετοχές και ετοιμάζομαι για την πέμπτη μου επαγγελματική σεζόν. Είμαι 21 ετών. Δεν είμαι ώριμος παίκτης ακόμα, αλλά δεν μπορώ και να θεωρώ τον εαυτό μου ακόμα ταλέντο».
12. Με την Εθνική ομάδα έκανε το ντεμπούτο του στις 3 Μαρτίου του 2010 απέναντι στην Αργεντινή και η παρουσία του εκείνη τη σεζόν ήταν τόσο έντονη που δε μπορούσε να τον αγνοήσει ο εκλέκτορας των πάντσερ. Ο Τόνι Κρος ήταν ο Βενιαμίν της Γερμανίας, έκανε το ντεμπούτο του στις 23 Ιουνίου κόντρα στη Γκάνα και συνολικά στο μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής έπαιξε και στα εφτά ματς, τέσσερις φορές ως αλλαγή και τρεις φορές βασικός. Στην πορεία παρέμεινε στις κλήσεις του Γιόακιμ Λεβ, ωστόσο η σχέση τους έχει χαλάσει εξαιτίας των παραπόνων του Κρος για το γεγονός ότι δεν αγωνίζεται βασικός.
13. Η εξέλιξη του στη Μπάγερν ήταν ανάλογη των προσδοκιών που είχε ο Όλιβερ Καν από εκείνον, αλλά και όσοι τον χαρακτήριζαν το «ταλέντο του αιώνα». Ο Φαν Γκάαλ τον καθιέρωσε και μαζί του έπαιξε σε 33 αγώνες και όταν ο Γιουπ Χάινκες άφησε το Λεβερκούζεν για το Μόναχο, ήρθε η απογείωση του Τόνι Κρος. Μοναδικό μελανό σημείο στη διετία με τον Ολλανδό τεχνικό ήταν ο τραυματισμός του στα προημιτελικά με τη Γιουβέντους, που του στέρησε τη συμμετοχή από τον ημιτελικό με την Μπαρτσελόνα και, φυσικά, τον τελικό και την κατάκτηση του Champions League.
14. Εκτός γηπέδων, ο Τόνι Κρος έχει ένα… περίεργο χόμπι και την ακόμα πιο περίεργη ειλικρίνεια να το παραδέχεται. Είναι μανιώδης παίκτης πόκερ! «Είναι ένα σπουδαίο παιχνίδι, που στηρίζεται περισσότερο στο ένστικτο και στη γνώση, παρά στην τύχη».
15. Η οικογένειά του είναι απολύτως ολοκληρωμένη από τον προηγούμενο Αύγουστο, όταν ήρθε στη ζωή ο γιος του, Λέον. Ο Τόνι Κρος είναι μαζί με την Τζέσικα από το 2008 και μέχρι πριν μερικούς μήνες μοναδικά τους παιδιά ήταν ο Τζούλιους και ο Λένοξ, τα δύο beagle της οικογένειας, τα ονόματα των οποίων γράφει πάντα στα ποδοσφαιρικά του παπούτσια. Ένας από τους δύο… σκόραρε χθες!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου