Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Μύθος ή πραγματικότητα η έδρα και ο 12ος παίκτης;

Ο Θανάσης Λιοντζόπουλος γράφει για τις καυτές και μη έδρες του πρωταθλήματος και αναλύει για το κατά πόσο μπορεί να επηρεάσουν μία ομάδα στην πορεία της. Η έδρα δεν έκρινε τον πρωταθλητή, ενώ ο Αρης με μία από τις πιό καυτές έδρες στη Σούπερ Λίγκα υποβιβάζεται. Λέμε και ξαναλέμε για τον 12ο παίκτη, τον κόσμο και έδρες που λιώνουν… σίδερα. Μπορεί όμως να καταφέρει να γλυτώσει μία ομάδα από τον υποβιβασμό ή αντίστοιχα, να του δώσει το πρωτάθλημα. Υπό συνθήκες ναι! Ωστόσο, βλέποντας μία αγωνιστική πριν από τη λήξη του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκας, κάποια στοιχεία, μας οδηγεί στο συμπέρασμα, ότι η έδρα φέτος δεν ήταν αυτή που οδήγησε τον Ολυμπιακό στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, αλλά οι εκτός έδρας νίκες. Το «κάστρο» της Λεωφόρου δεν άργησε να πέσει (Πανθρακικός-8η αγωνιστική) με 3 ήττες και 2 ισοπαλίες συνολικά, αν και ο Παναθηναϊκός σε σύγκριση με τις τελευταίες χρονιές στο ΟΑΚΑ κάνει θετικό ταμείο. Στο περσινό πρωτάθλημα που είχε 30 αγώνες, οι Πράσινοι είχαν πετύχει εντός μόλις 5 νίκες, 7 ισοπαλίες και 3 ήττες.
     Ο Ολυμπιακός μπορεί να φτάσει τις 16 νίκες αν νικήσει τον Απόλλωνα στο Γεώργιος Καραϊσκάκης, ενώ δεν έχει καμία ισοπαλία και μετράει μία ήττα από τον Παναθηναϊκό. Ο ΠΑΟΚ έχει στην Τούμπα 16 νίκες και μία ισοπαλία, ενώ διατήρησε το αήττητο. Η άλλη ομάδα της Σούπερ Λίγκας που δεν έχει ηττηθεί εντός έδρας είναι ο Ατρόμητος στο Περιστέρι!
    Είναι πολλά όμως τα συμπεράσματα και στην ουρά της βαθμολογίας. Ας αρχίσουμε από την ξεσπιτωμένη Καλλονή. Κατάφερε να σωθεί παίζοντας μακριά από το σπίτι της την Μυτιλήνη, παίζοντας ανοιχτό ποδόσφαιρο. Πέτυχε εντός έδρας 8 νίκες, 2 ισοπαλίες και είχε 7 ήττες. Ο Λεβαδειακός που δεν έχει  από τις σκληρές έδρες (Λιβαδειά), κατάφερε ωστόσο να εκμεταλλευτεί το σπίτι του για να φτάσει στην παραμονή στην κατηγορία. Είναι η μοναδική ομάδα στο πρωτάθλημα που δεν κατάφερε να πετύχει εκτός έδρας νίκη και να πίνει το… καφεδάκι της την ώρα που κάποιες ομάδες θα δίνουν τον υπέρ πάντων αγώνα τους για να μην υποβιβαστούν. Ο Λεβαδειακός έχει 12 νίκες στη Λιβαδειά, 2 ισοπαλίες  και 2 ήττες.
     Αντίθετα ομάδες με σκληρές έδρες και πολύ κόσμο, όπως ο Αρης με το Κλεάνθης Βικελίδης, ο ΟΦΗ με το Γεντί Κουλέ  δεν είχαν την συγκομιδή βαθμών που θα ήθελαν, ώστε να κάνουν το βήμα παραπάνω στους διαφορετικούς στόχους τους. Ο Αρης δηλαδή να παραμείνει στην κατηγορία και ο ΟΦΗ να μπει στα πλέϊ-οφ του πρωταθλήματος, καθώς είναι στην 6η θέση.
     Στην περίπτωση του Αρη αποδεικνύεται ότι όταν δεν έχεις καλή ομάδα, δεν σε σώζει τίποτα. Αυτό δείχνει η στατιστική του εντός έδρας όπου έχει 1 νίκη, 9 ισοπαλίες και 6 ήττες. Ο ΟΦΗ με την τελευταία εντός έδρας νίκη του έφτασε με το ζόρι τις 8 εντός, 7 ισοπαλίες και 2 ήττες.
   Το καλό του ξεκίνημα χάλασε και ο Παναιτωλικός που έχει πολύ φανατική έδρα και μαζεύει πολύ κόσμο στο Αγρίνιο, καθώς μετράει 9 νίκες, 5 ισοπαλίες και 2 ήττες. Η Ξάνθη πόνταρε πολλά στην έδρα της, έχει 9 νίκες, ωστόσο έχασε ένα από τα ματς κλειδιά για την παραμονή της, αυτό με τον Πλατανιά και μπήκε σε μπελάδες. Έχει πετύχει 9 νίκες, 1 ισοπαλία και μετράει 6 ήττες στα Πηγάδια και ξαναποντάρει στην έδρα της, αναγκαστικά στην προσπάθειά της να σωθεί! Ντέρμπι ζωής και θανάτου με τον Παναθηναϊκό!
   Η ακριτική ομάδα μαζί τον Παναιτωλικό και τον Πανθρακικό έχουν μόλις μία νίκη μακριά από το σπίτι τους, ωστόσο κατάφεραν να μην μπουν στη δίνη του υποβιβασμού.
Πηγή:gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: