Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Το πρωτάθλημα της έδρας!!

Ο Β. Γαλούπης αναλύει γιατί η φετινή Σούπερ Λίγκα εξελίχθηκε σε ένα πρωτάθλημα που τον πρώτο λόγο, περισσότερο από κάθε άλλη φορά τα τελευταία χρόνια, είχαν οι γηπεδούχοι!  Η κανονική περίοδος πλησιάζει προς το τέλος της και πλέον μπορούμε να μιλήσουμε για ένα ρεκόρ, που προκύπτει τόσο από τα ματς που βλέπαμε κάθε εβδομάδα, όσο κι από τους αριθμούς.
Είναι η πρώτη φορά, λοιπόν, που οι έδρες έπαιξαν τόσο μεγάλο ρόλο στην διαμόρφωση της βαθμολογίας, όπως θα δούμε και στην συνέχεια. Οι γηπεδούχοι κέρδισαν σε 165 παιχνίδια, 67 φορές ήρθε ισόπαλο αποτέλεσμα, ενώ οι φιλοξενούμενοι φύγανε με 63 «διπλά».
Φυσικά απομένει μια αγωνιστική ώστε να συμπληρώσουν όλες οι ομάδες από 17 εντός έδρας αγώνες.
Ο μέσος όρος νικών για τους γηπεδούχους είναι στο 9.1, αριθμός που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ακόμα και πρωτοφανής για τη σύγχρονη ιστορία του πρωταθλήματος και ειδικά της Σούπερ Λίγκας.
Είναι σημαντικός ο μέσος όρος, αφού μας βοηθάει να γίνει καλύτερη σύγκριση στο φετινό πρωτάθλημα των 18 ομάδων, σε σχέση με τα προηγούμενα των 16.
Τις προηγούμενες σεζόν
Έχουμε και λέμε, λοιπόν. Τη σεζόν 2012-13 οι γηπεδούχοι κέρδισαν 114 ματς (με 7.1 μ.ο.), ενώ είχαμε 63 «Χ» και 63 «2».
Την περίοδο 2011-12 οι νίκες εντός έδρας ήταν 117 (7.3 μ.ο.), με 56 ισοπαλίες και 67 «διπλά».
Στο πρωτάθλημα 2010-2011 οι έδρες «μίλησαν» 110 φορές (6.8 μ.ο.), με 65 «Χ» και 65 «2».
Το 2009-2010 τα τρίποντα των γηπεδούχων ήταν 121 (7.5 μ.ο.), οι ισοπαλίες 56 και οι νίκες φιλοξενούμενων 63.
Τα ίδια πάνω – κάτω ισχύουν και για τις προηγούμενες σεζόν, ειδικά στην ιστορία της Σούπερ Λίγκας μέχρι το 2006-07, όπου ο μέσος όρος κυμαίνεται πάντα γύρω στο 7.
Οι αήττητοι
Ας δούμε και μερικά ακόμα στοιχεία. ΠΑΟΚ και Ατρόμητος έμειναν φέτος αήττητοι, όταν την περασμένη σεζόν όλες οι ομάδες είχαν από τουλάχιστον μια ήττα στην έδρα τους.
Το πολύ, λοιπόν, μέχρι δυο ήττες στο γήπεδό τους είχαν οι: ΠΑΟΚ και Ατρόμητος (0), Ολυμπιακός και Αστέρας (1), ΟΦΗ, Παναιτωλικός και Λεβαδειακός (2). Σχεδόν οι μισές ομάδες του πρωταθλήματος!
Η συγκομιδή
Κάποιες ομάδες, μάλιστα, πόνταραν ουσιαστικά μόνο στο γήπεδό τους για να την συγκομιδή τους. Ίσως πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα απ’ όλα είναι αυτό του Λεβαδειακού που σώθηκε σχετικά άνετα με 39 β., έχοντας πάρει μόνο μια ισοπαλία εκτός έδρας.
Από μόνο ένα διπλό στο πρωτάθλημα έχουν οι Πανθρακικός, Παναιτωλικός και Ξάνθη.
Περιφέρεια και αποκεντρωμένο πρωτάθλημα
Αν, όμως, το προχωρήσουμε και λίγο παραπέρα, αφού όπως είπαμε οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους για την δύναμη της έδρας στο φετινό πρωτάθλημα, θα δούμε ότι αυτή τη σεζόν υπήρχαν αρκετές ιδιαιτερότητες, συγκριτικά με το πρόσφατο παρελθόν. Και δεν εννοούμε μόνο τις 18 ομάδες.
Για παράδειγμα, η παρουσία της Περιφέρειας ήταν πολύ δυνατή με 11 ομάδες! Το αποκεντρωμένο πρωτάθλημα βοήθησε απ’ ό,τι φαίνεται στο ζωντάνεμα εδρών των συλλόγων της Περιφέρειας.
Ειδικά εντυπωσίασαν στο γήπεδό τους ομάδες όπως ο Αστέρας (μόλις μια ήττα στην Τρίπολη), ο ΟΦΗ (δυο ήττες), ο Πανθρακικός με το εντυπωσιακό 10ν.-2ισ.-4ήτ., ο ΠΑΣ με 10 τρίποντα, ο Λεβαδειακός με 12-2-2 και, φυσικά, ο Παναιτωλικός με 9-5-2 κι εξαιρετικές αμυντικές επιδόσεις στο Αγρίνιο (την 2η καλύτερη στην κατηγορία με μόλις 7 γκολ παθητικό).
Πηγή:gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: