Τρίτη 15 Απριλίου 2014

5+1 tips για «διπλό» στη Μόσχα!!

Ο Αρης Λαούδης γράφει για το πώς ο Παναθηναϊκός θα μετατρέψει σε πλεονέκτημα το μειονέκτημα που έχει απέναντι στην ΤΣΣΚΑ και εξηγεί γιατί οι περιφερειακοί θα παίξουν αποφασιστικό ρόλο στην άμυνα και οι «ψηλοί» στην επίθεση! Για Μαδρίτη προετοιμαζόταν ο Παναθηναϊκός, στη Μόσχα βρέθηκε και η ΤΣΣΚΑ θα «αποφασίσει» για το αν η φετινή ευρωπαϊκή πορεία των «πράσινων» είναι η επιτυχημένη ή οχι. Μια πρόκριση στο φάιναλ φορ, ανεξαρτήτως αποτελέσματος από 'κει και πέρα, θα αποτελέσει επιτυχία κι αντίστοιχα ένας πιθανός αποκλεισμός θα βάλει την στάμπα της αποτυχίας, με δεδομένο ότι το καλοκαίρι η ομάδα «χτίστηκε» και μάλιστα με ακριβά «υλικά» για να επιστρέψει σε φάιναλ φορ...
Από την πρώτη ημέρα που τέθηκε το ψευτοδίλημμα «Ρεάλ ή ΤΣΣΚΑ», είχα επιλέξει ΤΣΣΚΑ, όχι επειδή ταιριάζει στον Παναθηναϊκό, αλλά επειδή δεν του ταιριάζει η Ρεάλ. Δια της αφαιρετικής μεθόδου λοιπόν είχα εκφράσει την άποψη πως οι Ρώσοι είναι προτιμότερος αντίπαλος και το ίδιο θα επαναλάβω, ακόμη κι αν οι «πράσινοι» αποκλειστούν και μείνουν εκτός τελικής τετράδας.
Πρόκειται για μια ομάδα με μεγάλα «κορμιά», απόλυτα προσαρμοσμένη στη φιλοσοφία του προπονητή, με συγκεκριμένη στόχευση και βασίζει το παιχνίδι της στο inside game. Είναι σαφές πως έχει πλεονέκτημα απέναντι στον Παναθηναϊκό, αλλά είμαι σίγουρος πως και ο Μεσίνα δεν θα κοιμάται ήσυχος τα βράδια, μέχρι να διαπιστώσει πως αυτοί οι τύποι με τα πράσινα δεν του ετοιμάζουν (πάλι) κανένα κολπάκια σαν κι αυτά που κατά καιρούς του σκάρωνε ο Ομπράντοβιτς.
Τα πράγματα είναι μετρημένα κουκιά για τον Παναθηναϊκό... Συγκεκριμένη λογική μπορεί και πρέπει να ακολουθήσει απέναντι στους Ρώσους για να «κλέψει» σε πρώτη φάση μια νίκη στη Μόσχα κι εν συνεχεία να αναζητήσει άλλες δύο νίκες στο ΟΑΚΑ...
1. Μπορεί ο Παναθηναϊκός να ήταν μέχρι πρότινος ομάδα των 60-65 πόντων, αλλά ήρθε η ώρα να γίνει πράξη η επιθυμία του Αλβέρτη για πιο γρήγορο τέμπο. Οι «πράσινοι» είναι αυτοί που θα πρέπει να αναζητήσουν περισσότερη ταχύτητα ώστε να εκμεταλλευτούν τα αθλητικά προσόντα των Γκιστ, Λάσμε συγκριτικά με τους Καούν, Κρστιτς που είναι σαφώς πιο αργοί. Εφόσον ο Παναθηναϊκός καταφέρει να πάρει το αμυντικό ριμπάουντ, θα επιδιώξει τον αιφνιδιασμό και θα δούμε αρκετές φορές τους δύο «ψηλούς» να τρέχουν πιο γρήγορα από τους «κοντούς». Στο σύγχρονο μπάσκετ άλλωστε δεν τρέχουν μόνο οι περιφερειακοί, τρέχουν και οι «ψηλοί»
2. Η ΤΣΣΚΑ είναι ομάδα που έχει μεγάλα «κορμιά», παίζει με ψηλά σχήματα και πιθανότατα θα δούμε το αντίστοιχο «ματς απ» από τον Αλβέρτη. Μην ξαφνιαστείτε, αν για παράδειγμα δείτε τον Διαμαντίδη στον άσο, τον Μπράμο στο «2» και τον Γκιστ στο «3» για να επωμιστεί το μαρκάρισμα του Κχριάπα που είναι το «κλειδί» σε όλα τα σχήματα του Μεσίνα.
3. Η ΤΣΣΚΑ είναι η ομάδα με την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην επίθεση, αναλογικά με τις κατοχές. Η εξήγηση είναι απλή: Οι περισσότερες επιθέσεις εκδηλώνονται μέσα από τη ρακέτα και με δεδομένο ότι όσο πιο κοντά τελειώνεις τις φάσεις τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να πετύχεις καλάθι, η ΤΣΣΚΑ προσπαθεί πάση θυσία να μεταφέρει την μπάλα στη ρακέτα. Πιθανότατα θα δούμε τον Παναθηναϊκό να στέλνει βοήθεια στο χαμηλό ποστ, που σημαίνει ότι θα πρέπει να ρισκάρει στο μακρινό σουτ. Το ερώτημα είναι σε ποιον περιφερειακό θα αποφασίσει ο Αλβέρτης να «δώσει» τα ελέύθερα σουτ..
4. Θα γίνει μεγάλη προσπάθεια για να μην πάει η μπάλα κοντά στο καλάθι. Είναι δεδομένο ότι οι περιφερειακοί του Παναθηναϊκού θα πιέσουν ασφυκτικά για να κάνουν όσο το δυνατόν πιο δύσκολη την πάσα στους «ψηλούς» της ΤΣΣΚΑ. Ειδικά στον πασέρ που θα βρίσκεται στο «φτερό» και θα σημαδεύει τον συμπαίκτη του στο χαμηλό ποστ, η πίεση θα πρέπει να είναι ακόμη μεγαλύτερη.
5. Η απουσία του Μίλος Τεόντοσιτς αφαιρεί σ' ένα μεγάλο βαθμό από την ΤΣΣΚΑ το αξιόπιστο πικ εντ ρολ. Ανεξάρτητα με την τρέλα που δέρνει τον Σέρβο και το γεγονός ότι μπορεί να πάρει, αλλά και να χάσει ένα ματς μόνος του, είναι ίσως ο μοναδικός περιφερειακός των Ρώσων που μπορεί να παίξει το συγκεκριμένο στυλ παιχνιδιού. Από την στιγμή που θα απουσιάσει, ο Αλβέρτης γνωρίζει πως ο Μεσίνα θα υποχρεωθεί να κάνει διαφορετικά πράγματα απ' αυτά που έκανε με τον Μίλος στο παρκέ.
6. Η επιστροφή του Διαμαντίδη σε ρόλο... σέντερ μοιάζει πιο πιθανή από ποτέ. Δεδομένης της απουσίας του Τεόντοσιτς και της παρουσίας στο παρκέ των «κοντών» Τζάκσον (1.93μ.) και Πάργκο (1.88μ.), ο Παναθηναϊκός θα επιδιώξει να εκμεταλλευτεί τη διαφορά ύψους των περιφερειακών του και να δημιουργήσει «μις ματς» στο «πέντε εναντίον πέντε». Εκτιμώ πως θα δούμε αρκετές φορές τον Διαμαντίδη (και όχι μόνο...) στο χαμηλό ποστ, είτε για να δημιουργήσει είτε για να εκτελέσει.
Συμπερασματικά: Η ΤΣΣΚΑ είναι το φαβορί γιατί είναι πιο γεμάτη ομάδα, με περισσότερους παίκτες ανά θέση. Εχει το πλεονέκτημα πως διαθέτει την πιο ισχυρή φροντ λάιν στην Ευρώπη, αλλά ο Παναθηναϊκός πάει στη Μόσχα για να επιβεβαιώσει την άποψη πως το μπάσκετ είναι άθλημα των κοντών και όχι των ψηλών. Αν οι «πράσινοι» βρουν τρόπο να αποκόψουν τους περιφερειακούς της ΤΣΣΚΑ από τη φροντ λάιν, τότε θα έχουν κάνει τη μισή δουλειά κι αν ταυτόχρονα εκμεταλλευτούν την ταχύτητα των Γκιστ και Λάσμε, θα την έχουν ολοκληρώσει...
Υ.Γ: Η Ρεάλ πρέπει να τιμωρηθεί για την επιλογή αντιπάλου που έκανε... Καμία μεγάλη ομάδα δεν επιτρέπεται να διαλέγει αντίπαλο και να διασύρει τον θεσμό, τον οποίο βεβαίως ξεφτιλίζει πρώτα απ' όλα η διοργανώτρια αρχή που δεν κάνει το αυνόητο, να βάζει δηλαδή τις ομάδες να παίζουν την ίδια μέρα και ώρα. Κι όσοι βιαστούν να μουν πουν «ναι, αλλά αυτά τα έκανε και η εθνική ομάδα», θα απαντήσω πως τα ίδια και χειρότερα ισχύουν και για την εθνική, αλλά και και για όποιον άλλον στο παρελθόν ή το μέλλον αποφασίζει να γελοποιήσει το άθλημα κατά αυτό τον τρόπο. Ιστορικά άλλωστε, όποιος διαλέγει τιμωρείται, γιατί το μπάσκετ είναι αξιοκρατικό και δίκαιο άθλημα...
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: