Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Τα λόγια, το αυτονόητο, η ουσία και οι επικίνδυνοι!

Ο Κώστας Γκόντζος σχολιάζει με μια άλλη ματιά την ήττα του Παναθηναϊκού στην Ξάνθη, γράφοντας για δήθεν επικοινωνιολόγους της συμφοράς και αυτόκλητους υπερασπιστές της Παναθηναϊκής αγνότητας και εντιμότητας... Για μια φορά ακόμα το πρόβλημα δεν είναι ούτε η εμφάνιση, ούτε η ήττα του Παναθηναϊκού -όπως κι αν ήρθε- από καθαρά ποδοσφαιρική ματιά.
Μια ήττα σε ένα παιχνίδι χωρίς ουσιαστική σημασία ήταν και αυτό το "χωρίς ουσιαστική σημασία" το σηματοδότησε από μόνος του ο Παναθηναϊκός με την ενδεκάδα που κατέβασε και τον τρόπο που αγωνίσθηκε.
Το πρόβλημα για μια ακόμα φορά ήταν το λεγόμενο... επικοινωνιακό.
Λόγια, λόγια, απέραντα λόγια, δηλώσεις και κόντρα δηλώσεις, υποσχέσεις και... απειλές και όλα αυτά γιατί ακριβώς;
Ποιο ήταν το αντικείμενο;
Να... ρίξουμε την Ξάνθη;
Αυτό και ταυτόχρονα να υπερασπιστούμε την... Παναθηναϊκή μας καθαρότητα και εντιμότητα;
Ποιός εγκέφαλος είχε αυτή την φαεινή ιδέα;
Να ξεκινήσει δηλαδή η εβδομάδα που προηγήθηκε του συγκεκριμένου παιχνιδιού κάνοντας... ιερό σκοπό και εμβληματική υπόθεση για το τριφύλλι το... ρίξιμο της Ξάνθης.
Ποιος αλήθεια το σκέφτηκε αυτό;
Και εγώ δεν λέω.
Πες ότι πραγματικά το ήθελες όσο τίποτε κάτι τέτοιο. Για διάφορους λόγους. Γιατί κάποτε σε είχε κερδίσει, γιατί την θεωρείς παράρτημα όπως έλεγαν κάποιοι, για κάποιους λόγους τέλος πάντων.
Ε τότε, πολύ περισσότερο και όταν όλη την εβδομάδα τα διατυμπανίζεις ανεπισήμως αλλά και επισήμως με άρθρα αλλά και δηλώσεις του στιλ "δεν θα χαρισθούμε", ή δηλώσεις -υποτίθεται- απόδειξη της... Παναθηναϊκής αγνότητάς μας, ε τότε με το συμπάθιο ούτε κατεβαίνεις με τα δεύτερα και πειραματική ενδεκάδα στην Ξάνθη ούτε έχει την συμπεριφορά που είχε μέσα στο γήπεδο.
Και παρεμπιπτόντως, μια αποριούλα.
Όλοι αυτοί που μιλούσαν υποτίθεται εξ ονόματος του Παναθηναϊκού και έλεγαν παράρτημα την Ξάνθη, τον... Αλαφούζο τον ρώτησαν; Γιατί αν δεν κάνω λάθος ο πρόεδρος της ΠΑΕ σε πρόσφατη τοποθέτησή του για την δημιουργία ενός μετώπου που θα παλέψει για την εξυγίανση, είχε συμπεριλάβει και την Ξάνθη και τον πρόεδρό της κύριο Πανόπουλο στο... μέτωπο.
Δηλαδή ο πρόεδρος θα πήγαινε να εξυγιάνει το ποδόσφαιρο και να κοντράρει την παράγκα παρέα με ένα -τουλάχιστον- παράρτημα ή αυτοί που όλοι την εβδομάδα σήκωσαν την σημαία του... ιερού πολέμου το έκαναν... εν αγνοία του Αλαφούζου;
Για να επιστρέψουμε όμως.
Από την στιγμή που σήκωσες τόσο το κλίμα όλη την εβδομάδα, πας στην Ξάνθη, βάζεις την βασική σου ενδεκάδα, τους βάζεις να μασάνε σίδερα για την τιμή της ομάδας, ρίχνεις τρία γκολάκια και μετά ξεκουράζεσαι και αρχίζεις να σκέφτεσαι την ρεβάνς με τον ΟΦΗ.
Δεν πας έτσι όπως πήγες.
Και μην μου πείτε για τον Σπάθα, γιατί βλέπω ήδη ένα τέτοιο κλίμα να ξεκινάει σαν δικαιολογία.
Ο Σπάθας είναι αυτός που είναι και όντως την έριξε την "σπαθιά" του στην φάση του πέναλτι και την αποβολή του Κουτρουμπή.
Αλλά με το συγνώμη... αδέρφια εγώ, ειδικά για τον Σπάθα δεν πρόκειται να μιλήσω. Ακριβώς γιατί δεν θέλω να γίνω σαν κι αυτούς που κοροϊδεύω. Καθώς ο Σπάθας μπήκε στον χώρο και ξεκίνησε την "καριέρα του" σαν το... αγαπημένο παιδί του Πατέρα. Τότε που κάποιοι ανόητοι -επιεικώς ανόητοι για να μην πω τίποτε χειρότερο- και πάρα πολύ λίγοι για το μέγεθος, το ήθος και την ιστορία του Παναθηναϊκού, καμάρωναν κιόλας γι' αυτό και το θεωρούσαν μάλιστα και σαν απόδειξη της... δύναμης του Νικόλα Πατέρα στο παρασκήνιο.
Ας αφήσουμε λοιπόν τον Σπάθα και τις... σπαθιές για το σημερινό παιχνίδι.
Καθώς δεν γίνεται να φορτώσουμε σ' αυτόν και να κρύψουμε πίσω απ' αυτόν τον απελπιστικά ανόητο τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν τα... πέριξ του Παναθηναϊκού το παιχνίδι με την Ξάνθη, εκθέτοντας έτσι τελικά και τον Αναστασίου με τους παίκτες του αλλά και τον Παναθηναϊκό.
Κι αυτό γιατί ειδικά όταν πραγματικά έχεις σκοπό -που δεν το αμφισβητώ- να πας και να κάνεις το παιχνίδι σου αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που θα έχει το αποτέλεσμα στον αντίπαλό σου, πολύ απλά ΔΕΝ ΤΟ ΔΙΑΤΥΜΠΑΝΙΖΕΙΣ μια βδομάδα και μετά πας με τα... δεύτερα.
Θα μπορούσε άνετα ο Παναθηναϊκός και την τιμή του να υπερασπιστεί και την ψυχολογία και ισσοροπία της ομάδας του να μην βάλει σε περιπέτειες, πολύ περισσότερο εν όψει της ρεβάνς με τον ΟΦΗ.
Πως;
Μα λέγοντας το προφανές και αυτονόητο φυσικά.
Πως εδώ παιδιά, κατανοητόν, είναι κρίσιμο το παιχνίδι, εμείς σαν Παναθηναϊκός δεν μπαίνουμε χρόνια τώρα σε τέτοιου είδους λογικές, αλλά αυτή την στιγμή το βασικό για μας είναι η ρεβάνς με τον ΟΦΗ και τα παιχνίδια στα πλέι-οφ. Θα προφυλάξουμε λοιπόν βασικούς παίκτες μας αλλά από κει και πέρα όποιοι κι αν παίξουν, θα κάνουν ότι μπορούν για να πάρουν το καλύτερο αποτέλεσμα.
Αυτά και... τέλος. Ούτε κραυγές, ούτε βαρύγδουπα λόγια, ούτε... ιερές αποστολές ούτε δήθεν... αποδείξεις Παναθηναϊκής καθαρότητας.
Επί της ουσίας, δηλαδή, θα είχες πει απλά αυτό που τελικά... πραγματικά έγινε.
Γιατί όντως, αυτό έγινε στην Ξάνθη σήμερα. Τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο. Απλά κάποιοι επικίνδυνοι δήθεν επικοινωνιολόγοι της συμφοράς και αυτόκλητοι υπερασπιστές της Παναθηναϊκής αγνότητας και εντιμότητας, ένα φυσιολογικό πράγμα το τίναξαν στον αέρα χωρίς κανένα απολύτως λόγο.
Αν θέλουν λοιπόν να κάνουν κάτι μετά απ' αυτό, ας κάτσουν για λίγες μέρες στα αυγά τους και ας αφήσουν ήσυχη την ομάδα, τον Αναστασίου και τους παίκτες του, να ξαναβρούν τις ισορροπίες τους, τους ρυθμούς, την ένταση και την αυτοσυγκέντρωση που απαιτείται, μπροστά στο καθοριστικό παιχνίδι της Τετάρτης με τον ΟΦΗ. Καθώς όσοι γνωρίζουν έστω και ελάχιστα από ποδόσφαιρο, ξέρουν πως ιστορίες και αποτελέσματα σαν κι αυτό στην Ξάνθη, εύκολα μπορεί να αποσυντονίσουν μια ομάδα, να σπάσουν τον ρυθμό της και να χαλάσουν το κλίμα και τις ισορροπίες της.
Ας αφήσουν λοιπόν τις πάσης φύσεως σαχλαμάρες και ας αφήσουν προπονητή και παίκτες να ετοιμαστούν όπως πρέπει για να κάνουν αυτό που ξέρουν να κάνουν την ερχόμενη Τετάρτη.Πηγή: sportdog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: